Saturday, February 12, 2011

A nőiességről...


Ismet enyem a hajnal, ami olyannak tunik , mint a noiesseg, a titkaval, a szepsegevel.Hasonlitottam jo hajnaphoz is a noiesseget, mert az is bennunk van, de csak neha neha mutatja meg magat, teljesen varatlanul. Sokaig azt hittem a noiessegnek van egy eletkora, es utana mar csak anyukak vagyunk, mindenfele ilyen erzelmek, megnyilvanulasok nelkul.Aztan egyszer azt lattam, hogy Anyukam citrommal dorzsoli a kezefejet, es amikor ertetlenul megkerdeztem mit csinal..csak zavarban, lesutott fejjel magyarazni kezdte, hogy a nap okozta foltokat halvanyitja..ezt a kepet, amikor elohivom, az maga a noiesseg , es hetvenhez kozelitett.. Az a tipus vagyok , aki uzenetet hagy a furdoszoba tukron, a hutoben, kabatzsebben, taskaban, kesztyutartoban a kocsiban:) Nem naponta, csak olyan eppen felrazos idoszakokban, amikor a sok sietes kozben jo egy ilyenen elidozni, mosolyogni. Szeretem a Valentin napot is, es megprobaltam megvizsgalni olyan szempontbol is, ha egyedul lennek.Utalnam e?Nem, nem hiszem.Valoszinu, sovarognek egy masokat irigyelt osszebujas utan, es meglepnem magam egy szal viraggal, hozza neznek valami szep filmet..mondjuk a Love affair-t:)es a tortenet vegen egyutt sirhatnank, es senki nem tudna a film miatt vagy magam miatt sirok.De jofele siras lenne:)
Az eletunket meghatarozo mag a szeretes, szinte minden arra, akore epul, az eltet, azert erdemes folebredni, kuzdeni, lemondani.Es barmennyire kell hozza a ferfi, de valahol a noiesseg megnyilvanulasa ez is.
Napjainkban, amikor kezd nem divatos lenni a kecsesseg, a ba'j, a noies finomsag,amikor a cinikussag a divatos, jo elohozni, a hajnalban megmosolyogni, a hajnallal cinkosan osszekacsintani, szavak nelkul is ertjuk egymast...

Szabo Lőrinc:Ebredés

Áttetsző arany ingében ragyogva
jött a nyári hajnal az égen át:
azt hitte, hogy még alszom, mert mikor
házam elé ért, elmosolyodott,
körülnézett s a nyitott ablakon
nesztelenül beugrott a szobámba,
aztán könnyű ingét ágyamra dobva
bebújt hozzám a takaró alá.
Azt hitte, hogy még alszom s megölelt
s én mozdulni se mertem, félve, hogy
felébredek és álomnak remélve,
hogy ébren vagyok…és húnyt szemmel és
mozdulatlanul és remegve tűrtem,
hogy karjaimba fészkelje magát,
s mintha egyetlen érzék erejébe
gyűlt volna testem-lelkem minden éhe
és szomja és a beteljesedés
minden ígérete, csak a tapintás
néma ajkával s vak szemeivel
szürcsöltem, láttam, éreztem, öleltem
az égi vendég ajándékait:
ujjainak játékában a napfény
lobogó lepkéit, karjában a
rét illatának harmatos husát
s egész testében az egymásbaringó
felhők mindenütt egyforma ölét.
Mondom, húnyt szemmel, mozdulatlanul
feküdtem ott gyanútlan karokban,
de mikor végre álom s ébredés közt
félig tolvaj s fél-részeg öntudattal
megloptam az istenek gyönyörét,
nem bírtam tovább és csókolni kezdtem
és felütöttem a szememet…Ő
épp fölnézett rám: A kedves mosoly
megüvegesedett rémült szemén,
arcán elsápadt és kigyúlt a szégyen:
Te meglestél!… – sikoltotta s felugrott
és menekült, már az ablakhoz ért
és belefoszlott a hajnali égbe.
Én felültem és értelmetlenül
és soká bámultam magam elé:
szénaszag csapott be az ablakon,
messziről zúgott a hegyi patak,
a szoba még sötét volt, de a nap már
ágyamra tűzött, és a takarón
úgy pihent a fény tűzfátyola, mint
egy odadobott könnyű arany ing.

7 comments:

 1. Ágnes! Én most teljesen őszintén, a cinizmus, vagy malícia legkisebb árnyéka nélkül szeretnék kérdezni valamit Tőled! Mi késztet téged arra, hogy úgy gondold, férfiak nem lennének képesek ugyanúgy gondolkodni, ugyanúgy aggódni néha, és nem utolsó sorban, ugyanúgy érezni is? Én értem a nemi differenciálódás lényegét, talán igen is jól, de a véleményem az, hogy a lélek, az lélek! Neme nincs, legfeljebb a megnyilvánulása lehet nemenként más, de a lényeg ettől még nem változik meg. Emberként egyformán öregszünk meg, egyformán érzünk, szeretünk és szenvedünk, és csak a felszín lehet más! Ha mondanivalód lényege erről a felszínről szól, amit nőiességnek nevezünk, vagy férfiasságnak, az szerintem csak egy igen vékony, mázszerű valami, ami elfedi a lényeget, ami sokkal mélyebben található.
  Meglehet, hogy én nem értek valamit jól, mert azt azért nehezen tudnám feltételezni rólad, hogy mindezt Te tényleg nem így látnád. Nos? Összekacsinthatunk cinkosan, és szavak nélkül is értjük egymást?

  ReplyDelete
 2. Imádtam olvasni a soraidat. :) A hajnal nekem is a nőisséget juttatja eszembe, és még egy verset, ami mostanában többször elhangzott nálunk egy reklámban, én mégsem ezért szeretem. Szerintem illene ide, ezután a bejegyzés után. :)

  http://jazsoli5.freeblog.hu/archives/2010/04/28/Szabo_Lorinc_Ebredes/

  Köszönöm neked, szépen indult a szombatom. :)

  puszi :)

  ReplyDelete
 3. Ohh hat szia Karesz:)

  Olyan dezsavus a filing, a baby-dollosra emlekeztet:)Azt hiszem megint rosszul ertelmeztel, egy szoval nem hangsulyoztam, hogy csak nekunk van lelkunk..sot, visszakerestem egy korabbi gondolatomat, amit osszel, oktoberben irtam, megpedig igy:


  "Kifejezetten zavar, amikor a bonyolult noi lelekrol beszelnek, meg igy nokent is, mert meglatasom, tapasztalataim szerint emberi lelek letezik, a fiuke talan bonyolultabb, rejteniuk kell, ezt varjak el toluk."

  Ez a bejegyzesem sem zarta ki, de en csak a magam oldalarol akarom megkozeliteni, mert no vagyok, es amit megelek csak abban lehetek olyan biztos, hogy le merjem irni.Ez az iras nem a lelekrol szolt, a noiesseg latvanyos jegyeirol inkabb, ami viselkedesben, mozgasban, beszedben nyilvanul meg.Amikor latok egy not, akinek a szaja sarkaban fustolo cigi log, es karomkodik, nem a noiesseg fog eszembe jutni.
  Azzal is tisztaban vagyok, hogy nem csak a hormonalis nemi meghatarozas valaszt el bennunket, nem szeretnem, ha a ferjem dorzsolne citrommal a kezet majd 70 korul, majd en szeretnem.A ferfiak erzelmi intelligenciaja, szerintem, hangsulyozom, szerintem, nincs olyan kifinomult, mint a noke, esetleg a muveszlelkeknek, de a nagy talganak nem.De ezzel semmi baj, mert sok mas fejlettebb, mint a mienk.Osszegezve, semmi bajom a ferfiakkal, bar szerintem az irasaim is tukrozik, de nem akarok,nem szeretnek, nem kulonbozni egy ferfitol.
  Es akkor kacsintok egyet, es atfut a fejemen, mert No vagyok:)hogy az is lehet csak azert irattad le velem, mert azt akartad kacsintsak egyet:)

  Szep estet Karesz:)

  ReplyDelete
 4. Orulok Amelie, hogy ertettel, es a verset megkerestem, elolvastam.Sajnos nem ismertem, pedig eleg nagy verses vagyok, nagyon szeretem oket.
  Es igazad van, illene ide, az is lehet modositok es beillesztem:)

  Szep hetveget Neked, puszillak!

  ReplyDelete
 5. Szia! :)

  Nagyon örültem a soraidnak, és hogy újra idetaláltam.

  Szép hétvégét Neked!

  Theo

  ReplyDelete
 6. Szia Theo:))

  Hat meg en hogy megorultem Neked!

  Szep Napot Kivanok!

  puszi, oleles:)

  Agnes.

  ReplyDelete