Sunday, February 5, 2012

reneszánsz szerelem...


"Bennunket a leveleink kotnek ossze, azok, amelyek szetvalasztanak"


Idom engedte es olvashattam eleg sokat, sokaig ma delutan.Az elmult idoben sokszor talaltam magam szemben az elveszett romantikat hianyolo cikkekkel.Napjainkban nincs, elveszett, hova lett.Ugy erzem egy kicsit igazsagtalanok, elhamarkodottak ezek a konkluziok.
Olvasgatasom soran hires emberek szerelmes leveleibe nyertem betekintest, es egy egy levelnel valljuk be, nem csak en mosolyodtam/nek  el.A nyelvezet , a viselkedesi szokasok atalakultak, ma mar nem beszelunk igy egymassal.Azt megsem zarnam ki teljesen, hogy a  romantika elveszett, inkabb atalakult.
Renszansz korba csoppentem egeszen varatlanul, es azon belul is a reneszansz szerelem.
Pontosan 509 evvel korabban  irt olyan ket levelet talaltam , amit akar ma is irhatott volna egy hos szerelmes.Ha ki kellene talalni, ha idoben el kellene helyezni,akar napjainkban is helyen es ideje valo lehetne.


Pietro Bembo levele Lucrezia Borgiának :
    1503. június 14.              

Elégtétel számomra, hogy napról napra kitalálsz valamit, ami szerelmem lángját még magasabbra szítja. Ma is: olyasmit küldtél, ami nemrég fénylő homlokodat övezte. Ha azért küldted, mert szívedben egy kis melegséget érzel irántam, és a másikban a szerelem lobogó lángját akarod látni, akkor minden kis szikráért, amely fellobban benned, akár számtalan vulkánt is szívesen hordok magamban.


  Dátum nélkül
  Ma egész éjjel - bármilyen hosszú volt- veled voltam álmomban, és remélem, ezután mindig, életem minden eljövendő éjszakáján veled leszek. Kérlek, ne sajnáld, és légy kedves és jó ahhoz a részemhez, amely nálad marad. Azt mondják: minden embernek van egy jó angyala. Én hát arra biztatom az én angyalomat, aki értem könyöröghet: kérje meg F.F.-et, teljesítse azt, amire oly nagy szükségem volna. Ha én lennék az a bizonyos angyal, mélységesen együtt éreznék mindenkivel, aki úgy szeret, mint én. Gondolatban most megcsókolom a kezedet. Ajkammal, melyen a neved él lelkemből fakadva. Abban a pillanatban pedig elsuttogom majd a neved, hogy édesen bosszuljam meg az édes sebet, amelyet rajtam ejtettél.
 (A leveleket Szabó Lőrinc fordította)


Szep hetet kivanok !:)