Wednesday, February 29, 2012

az elidegenedésrõl...



A repuloknek  legifolyosojuk van, szolidabb vagy meredekebb ivelessel.Beszallsz, mar a beszallast is egy folyoso biztositja, a kiszallast szinten.Vedett vagy.
Kilepek a hazbol, csukodik mogottem az ajto.Megallit a cardinal eneke, megmosolyogtat, blokkol, visszatart.Plutty, plutty , csopog , olvad a ho, jeg.
Vegig nezek az utcan, es radobbenek milyen reg lattam ezt vagy azt a szomszedot.Talan nyaron.Ujabban az is zavar, hogy nem tudom a nevuket, csak a kozvetlen szomszedoknak.Egy ideig elidozok , a hazmodellek szabalyosak, a kocsibeallo, nehol a garazs.Ha parhuzamos utcaban allnek is hasonlot latnek, nem jo megfigyelonek fol sem tunne a kulonbseg.
Egy evtized kevesnek bizonyult,a haz , a kert belakott, az utca nem.Becsukott szemmel is ismerem minden iveleset, a fakat, a kandallot sejteto hazak kemenyeit, a csorgedezo kispatak vonalat.Kinek milyen kutyaja van, a kocsikat, az emberek nevet nem.Intunk egymasnak jo idokben, mosolyt kuldunk.
Rossz idoben nem nezunk sehova, be a kocsiba, elgurulni a megszokott utvonalon, majd kesobb vissza kisebb kiterokkel , szokasos jonapotok, hogy van, de talan a valaszra mar nincs is ido.Majdnem robotok.Boldogan ujsagoltam, amikor 7 ev utan a rendor felesege kutyat setaltatott es megallt beszelgetni, pontosan 10 percig.Egyetlen beszelgetesunk.A neni utan lako no is megallt egyszer, eppen kerteztem.Vele pontosan 48 percig beszelgettunk.Az ut masik oldalan a ferfi, neki a nevet is tudom, O gyakran beszelget, a felesege osszesen haromszor toltott velem idot, ami tobb volt , mint 2 perc.Egyszer megvitattuk a kinek melyik dieta megfelelot, es a hutoben hogy taroljuk.
A nenivel sok idot toltunk, nem tudom kiszamolni.A masik neni, a masik kozvetlen szomszed, azonnal szolt, hogy rosszul lat, ne nehezteljek, ha nem koszon.Megszoktam, mert konnyen alakulok, igazodom.Betartom a szabalyokat.Ezert volt meglepo, amikor a fia itt volt nehany hetig es a bokor mogul is koszont, szinte megijedtem mindig.Ha tekintetem csipte el, hevesen integetett.Mar O volt furcsa, pedig csak normalisan, baratsagosan viselkedett, teli elettel.
Igen, az emberek tobbsege elettelen.Megy, nem nez, mukodik, koszon, int, de gepiesen.Nem toppanunk be egymas hazaba mar, mert van telefon.Illik elotte csorogni meg a szomszednak is.Az utca nepe lassan cserelodik is, nincs ido megismerni egymast.Ami erdekes, ha eppen kertezem, jon gyalogos, kutyat setaltat vagy power walk, vagy csak siman setal, ok mindig koszonnek, mosolyognak.Talan azert, mert tudjak veletlenul sem fogok becsongetni, nem tudom hol laknak.Mintha az egymashoz kozelseg tavolitana az embereket, ezert ilyen merevek, tavolsagtartoak.
Az egyetlen idojarasi jelenseg, aminek csak a nyoma lathato, a szel, ehhez szoktam belsomet hasonlitani.Neha csondes, de sokszor viharos, es szivesen megraznek egy- ket emberket.Eletet razni belejuk.Kulonosen nyaron, amikor legalabb a madarak harsognak, gyerekek sikitoznak, de a felnottek hallgatnak.
En szoktam joizueket nevetni, az jarja be a kerteket, de kevesen  vagy senki nem kapcsolodik be…igy hatarolodunk el, zarjuk el magunk egymastol.Igy idegenedunk el, vagy maradunk orok idegenek.Idegen az idegenben.