Sunday, December 12, 2010

ajándék gondolatok...


Radiot hallgatva az ajandekozasokrol volt szo eppen.Kihangsulyozta a beszelo, szerencsere nem lattam, mert a szemem ugy szikrazott, hogy visszaszivta volna a mondatat.Miszerint , arra biztat olyan ajandekot valasszunk, barkinek is szanjuk, ami , ha rosszul sul el, akkor mi magunk is jol jarunk vele, mi is orulunk neki. Mar elso hallasra is logikatlan , ertelmetlen volt a mondat. Rejtetten meg az ajandekozassal is az onzesre biztat(akarhonnan nezem ez az uzenete), hogy vegyuk meg magunknak , adjuk at, es ha nem tetszik vegyuk vissza, nem problema, jo lesz nekem.Ez kimeriti az indian-giver fogalmat is, ami nem egy szimpatikus jelzo, ha rasutik valakire. Az ajandek, az egy olyan szabad akaratu cselekmeny, ami , ha adjuk, semmilyen elvarassal nem jar(hat).Banat oldasara, oromszerzesre szanjuk.
Aztan van az ajandekcsere, de ugy kepzelem a mozgatoja ugyanez kell legyen. Kulon tema, amivel mindig fogalalkoznak eloszedve, hogy melyik a jo, a megfelelo ajandek.Ezzel sem ertek egyet, talan csak annyiban, ha van modunk , valoban jo olyat adni, amire reg vagyik valaki, de ugy gondolom kutya kotelessege orulni, barmit is kap, es nem csak imitalva, hanem valoban, hiszen csak kapta.Egy ajandekkal szemben nem lehet elvarasa senkinek, meg egy gyereknek sem.
B. elsos volt, amikor hazajott az iskolabol igy karacsony tajan, az volt a feladat, hogy valasszon ki legalabb 10!! ajandekot, aminek orulne, ezt neveztek kivansag listanak. Masnap besetaltam vele a tanitonohoz, es elmondtam az ellenvelemenyem, nagyjabol a fontieket, amit es ahogy gondolok en a karacsonyrol es ajandekozasrol, es mennyire karosnak talalom ezt a modszert.Kilatasba helyeztem, hogy tovabb is kepes vagyok lepni az ugyben, ha nem allitjak le.Nem tudom mas iskolaban mi tortent, a mienkben soha tobbe nem volt hasonlo hazifeladat. Egy ajandekban a lelkunk van, az erinteseink, a szavaink, egy kicsit mi magunk..erre gondoljon aki adja es kulonosen, aki kapja.Ajandekot kapni is tudni kell, azt hiszem, mert csak akkor tokeletes, ha valaki kepes felnoni ahhoz, hogy illoen fogadja.