Tuesday, October 23, 2012

huszadik századi történelem...

 B.borzasztoan boldog volt, buszke is, amikor elohuzta a taskajabol nekem ezt az iskola konyvtaraban talalt konyvet.Huszadik szazad tortenelem, benne vagyunk, kulon konyvben.
Tortenelmi az is, ahogy en magyar tortenelemkent, O huszadik szazad tortenelmekent kapja, kozose az,amit ad, jelent , ahogy akkor a vilag rank figyelt nehany napra.
Olvasom, olvasgatom, a kepek nehol segitenek, mashol torkomba gombocot kepeznek.Nem csak nem magyarul olvasom, egy nem magyar meglatasaval.Es kozben idonkent megallok, leteszem a konyvet,  elindulok egy egeszen mas szalon,B. szalon.
Soha ilyen megkozelitessel nem vizsgaltam, bar eleget kinozom magam, gyotrom, bantom, de ebbol a szempontbol eddig nem is vizsgaltam.Milyen ugy elni, ahol a szulok nem ott szulettek, ahol te? milyen okuk lehetett a tavozasra, hiszen a te szemeddel , kulonosen gyermeki szemmel olyan erdekes, bekes, szep minden, a vilag.Milyen lehet keresni, kutatni a szalakat, ami ehhez a multadhoz kapcsolodik..milyen extazis  elmenybe meno  minden konyvtarban hirtelen felbukkano magyar , magyarra utalas?vajon milyen lehet?
Szerencsere sokra elore volt a valasz, bar kamaszkent ujra kell elni, azok mar az o sajat valaszai, konkluzioi.Talan megert teged, a szulot, talan el fog itelni.Mindkettovel elned kell, el kell fogadd, mert bar sokan gyerekkel egyutt "mennek", es soha senki nem gondolja igy vegig, mert nincs ra ido, de ott , akkor a gyerek csak "csomag", egy olyan csomag, amely fel fog noni, ertelme sokfelen fog megnyilni, kerdeseket fog feltenni, melyeket abszolut tilos megvalaszolatlanul hagyni.
Vajon milyen vilag epul, melynek tortenelmeben resztvevok vagyunk, irjuk mi magunk is naponta, milyen lesz husz ev mulva?Napjainkban nincs tank, nincs katona, nincs ver, csak hulla..milyen multhoz tudnak majd nyulni a most vitt , vagy elfelejtett "csomagok"...
A valtozas orok, a valtozas olyan biztos pont, amire mindig szamithatunk.Ha mi magunk nem valtoztatunk, valtozik korulottunk minden, kesobb ezt nevezzuk tortenelemnek...