Thursday, September 15, 2011

hálóban...


Nem szeretek arrol meselni milyen eloadason, szinhazban, koncerten voltunk.
Arrol, amilyen erzest kivalt, arrol szeretek.
Voltunk egy M.B. eloadoesten , igy fogalmaznek: zart, intim volt, egy viszonylag kis teremben, ahol vegig interaktiv maradt a kozonseggel.Ugy ereztem pokoli nehez lehet hangulatot csiholni, es mi a kozonseg vagyunk a vedohalo, hogy visszajelzesunkkel, amelyekkel folfogjuk, egyaltalan fogjuk, jelezzuk jo amit csinal.
Mar megelozoen is belem feszekelte magat a szo, vedohalo, az emberek milyen sokszinuen , sokfelen szinte korulszotten vannak vedve kisebb nagyobb, erosebb, vekonyabb halokkal.
Kicsi korban a szulo, nagyobb tetstver ha van, rokon, egy nagyon jofej nagybacsi vagy nagyneni, vagy nagyon cool nagymama szemelyeben.
Majd kesobb ha valakit kiokositanak , netan allampenzen,az allam szinte sajat tulajdonanak, de mindenkeppen asset-ertekenek tekinti, mert senkibe nem szeretnek csak ugy pazarolni az idot, ami ugye penz.Az ilyen embereket komoly halok halozzak alul-folul, nem tudnak esni, mert fol lesznek fogva.Egy komoly tudas nem veszhet el, csakugy , mint egyeb anyag, csak atalkulhat a halo segitsegevel.
Mennyire nem is vagyunk tisztaban ezekkel a halokkal, aminek reszesei is vagyunk, mi is a haloi vagyunk valakiknek.

Lattam egy filmet nem tul reg, Pay it forward cimmel.Lenyege a filmnek, ha valakin segit valaki ,akkor nem visszafizeti, hanem 3 szemelynek elore fizeti, vagyis O is segit nem egy, de 3 emberen, es az a harom ember szinten igy folytatja..letezik is egy ilyen alapitvany a valosagban is.Az otletszerzo egy hatodikos kisfiu volt.
Ram oriasi hatassal volt a film, maga az otlet, mert elegge igy elek, de azota tudatosabban , jobban alkalmazom, sot ugy is, hogy nem varom meg azt, amig velem jot tesz valaki.


Tudom, hogy nem mindig ilyen egyszeru, es nem mindig mennek flottul, zokkenomentesen a dolgok,sokszor eredmenytelennek is tunik, mert nem mindig csapodnak jol le az ilyen jotetek sem ,nem mindenki tud ertekelni/kezelni kapott segitsegeket, de szerintem hosszu tavon sokat lehet elerni ilyen cselekedetekkel.Nagy szamu kozossegnek cserelheti ki az egesz elethez valo hozzaallasat.

Aztan azon is elgondolkodtam, milyen pocsek erzes lehet az, amikor valaki ugy erzi, neki nincs senki, semmi, sehol, nincs haloja...