Tuesday, September 13, 2011

a teknős nyaka...



Az evszakok nalam egy egy jellemzo ruhadarabbal is kezdodnek, a szinek mellett.Nagyon szeretem a garbot, itt bekanyaknak nevezik, ami eleg mokas:)Oktober vegen mar viselhetoek, fontos darab a sarkvideki levego kivedese ellen.Tegnap este olvasgatva ezt a levelet talaltam es gyorsan le is forditottam, mert nagyon jot nevettem:) Ma koran ebredve meg lattam ahogy a Hold biccent a hajnalnak, es miert ne kezdjuk a napot egy ilyen jopofa tortenettel, a szineszno(Greta Garbo) erdeme helyett.Majdnem 100 eves a pulover, es csak azert kotodik a szinesznohoz, mert a filmekben viselt darabok mar akkor is kapcsolodtak a divattal.

Ime a level, Szep, vidam napot kivanok!:)

Miert hívjak a teknos nyakanak a pulovert?

Draga Istenem,
a garbo eredetenek a neve megtalalhato az egyebkent unalmas sved szabadalmi hivatal evkonyveben.
Latod, 1871-ben az excentrikusan zsenialis szabo és teknos-szereto Gerhard thern elovett egy szabadalmat errol az egyedulallo stílusi felsoruhazatrol. És, mint tudjuk, ha valaki rendelkezik a szabadalommal, fel van ruhazva a kizarolagos kivaltsaggal minden szempontbol, hogy a termelest szabalyozza.
Mint mar említettem, thern egy kicsit különc volt. A teknőset setaltatta egy teli ejszaka folyaman, így alakult ki a magas nyakú, vedeni oket a fagytol. Mivel a setak a teknossel rendkívül hosszú ideig tartottak, a sved lakossagnak egy jelentos tomege lathatta igy a pulovert.
Nem tartott sokaig, hogy megkornyekeztek, es sajat pulovereket kertek. Thern válasza mindig nem volt. Mindig ez volt a valasza: a pulóver "csak a teknősöke".
Thern mesejenek ironikus fordulatat a makacssaga idezte elo. Nem tudott igazodni es emberek reszere is kesziteni a garbot, valamint nem derult ki, hogy rendesen jol feloltoztette a teknost es O magat.
A teknos holttestet a hoban nem sokkal hat ora elott fedeztek fel. A halottkem kepes volt meghatarozni ezt az idopontot, thern holtteste csaknem tíz meter tavolsagra bukkant fel a teknostol. Ünnep tört ki egesz Svedorszagban, thern fia kiterjesztette a szabadalmat, miszerint egy pulover eleg nagy egy embernek is, hogy viselhesse.
Az ünnepseg folytatodott a következo ejszaka, mivel a svedek most mar kepesek melegen tartani magukat ahhoz, hogy a szabadban maradjanak hosszú ideig.

Mint sved teljesen meg vagyok lepve, hogy nem tanitjak mindezt az iskolaban!

A fashionista, Dr. Cragglehold, Ph.D.