Sunday, July 1, 2012

"hunadian"...


Van ez az orszag , ma 145 eves,legalabbis ebben a tarsadalmi  szerkezeteben, mert egyebkent van 400 eves varosa is, es vannak az oslakosai, akik kortalanok, ugy hiszem.
Ebbol a 145 evbol majdnem pontosan 1 hatodot eltem meg itt, az utlevelemben az szerepel:hungarian canadian.B. ebbol osszevontan (nagy lelkesen a felismeresnek) mondta egyszer, talan 6 eve lehetett:anya  akkor mi "hunadian"-ok vagyunk.Tetszett mar akkor is, ma meg kifejezetten , igy visszatekintve.
Ultettem nem csak novenyeket, a kulturankbol is sokat igyekeztem, igyekszem folyamatosan,meg olyankor is, amikor ugy gondolom, hogy nem.Hiszen olyan ez, mint a konyhaban az anyu, a mozdulatai ott vannak bennem, nem tudnek nem ilyen lenni, ha erovel akarnam sem.Valami van bennem, amit nem anyatej adott, nem iskolainkban szivtam magamba, hanem mar szuleteskor, elso felsiraskor bennem  lehetett.
Ket szivem van, egy kisebb a nagyban, neha haboruznak, maskor egesz jol megfernek, mint ma is.
Indian rezervatumban jartam, talan az unnep kapcsan idozitodott igy.A kornyeken itt az Iroquoise/Irokez indianok telepedtek le, a Szent Lorincz folyot sikerult atszelniuk, ami aztan vedelmet adott nekik nagysagaval, szelessegevel, sebessegevel.Az Irokez indianok regen 5 zaszlo torzs voltak, ami 5 indian csoportot foglalt magaba, majd kesobb ez hatra bovult.Ma is , ha eszakra megyek talalkozni a mohawk, ojibwe/chippewa, seneca, vagy delre az Erie to alatt a cherokee torzs.Bar nem igazan vendegszeretoek, mert ugy erzem csupan a kereskedo partner eszkozenek tekintenek, penz vagyok.Eltekintek ettol, mert erdekelnek, es ha nem is nyilnak meg szoban, a nem mondottak beszedesebbek, a tekintetuk, a mozdulataik, a mozdulatlansaguk.Kanyadi fogalmazta meg gyonyoruen.

"fekete kendők kalapok
pergamen arcok alattuk
s mint a kezek a térdeken
ülnek maguk is félszegen
a velük rozzant egy-rokon
megszuvasodott padokon
ülnek akár egy metszeten
mexikóban vagy messzi fenn
vancouver jólápolt gyöpén
indiánokat láttam én
így ülni ilyen révedőn
reményt már alig rebbenőn
térdükre ejtett két kezük
az életünk az életük
azért mentem oly messzire
belémdöbbenjen mennyire
indiánosodik szemünk
tekintetük tekintetünk
akár egy temetés után
telő vasárnap délután"
B. szuletesekor emliti meg a szuleszno, hogy eppen 2 indian kislanyt hagytak a korhazban.Szamukra csak a fiu az ertek pillantnyilag.Meg akkor is, ha ez nagyn szomoruan hangzik nekem.
Mintha ottani megelt hangulathoz igazodna a varos, ahova visszaerkezem, kihalt, nema .Olaszok dominaljak a lakossagot, es foci vilagbajnoki donto van.Egyetlen lelek nincs az utakon, a tv ele szogezodtek, gondolom el.Dupla unnep ez az ovek igy.
Mar elore hallom az unneplesuket, a dudalo autokat, az onkiveletben oromtol orjongo fiatalokat, ahogy lengetik a zaszlojukat.Irigykedem, meg gondolatban is.
Aztan az unnep elmarad, az olaszok kikaptak, eleg csunyan egy dontohoz merten.Bar egy ket auto unnepelni kepes a masodik helyezest is, es biztatjak egymast a legkozelebbel.Szimpatikus, en is orulnek egy masodik harmadiknak is.


Egy hatod, az nem keves, es mar kepzeletben frakciokat osztok szorzok reciprok ertekeket veszek, egyszerusitek, hogy meg jelentosebb reszt vagjak igy magamnak:)csak tudnam miert, miert bonyolodok bele a szamokba, amikor igy onmagukban is szepek..mint ez a mai nap
145 ev, egy hatoda, 2 szivvel szorozva=hunadian, vagyis en, mi :)