Wednesday, July 4, 2012

hõségben..


Az idojaras elorejelzesben ma azt josoltak a hoseg hetvegen, penteken tetozni fog.Remisztoen hatott, pedig kocsiban , hazban, munkahelyeken van klima.De helyekrol, pontokrol el kell jutni, es van akinek nincs klimaja.Nem tudjuk kikerulni teljesen a hoseget akarhogy vagyunk berendezkedve.
Ezert gondoltam osszegyujteni egy hoseg utmutatot, hatha ad segitseget masoknak.
A hetek ota tarto hohullamban testunk tulmelegedhet, dehidralodhat konnyen.Mindket allapot igen sulyos, odafigyelest, kezelest igenyel azonnal.Amennyire tehetjuk probaljuk megelozni, egymasra odafigyelni.


Tunetei a kovetkezok;
fejfajas, szedules, hanyinger , hanyas, zavart tudat, hirtelen magas testhomerseklet, izom gyengeseg, izomgorcs, sapadt bor.


A varosokban kulonosen ervenyesulnek a hohatas jellemzoi, igen konnyen, mivel sokkal surubben lakott, a beton epuletek, az aszfalt magaba szivja a forrosagot, amit ejjel is ont magabol.
Gyujtemenyem  magam , es olvasottak alapjan alkalmazott nagyon jo praktikakat, hogyan keruljuk el a hoseg okozta bajokat.


-Mindig legyen nalunk viz, ha elmegyunk otthonrol.En ujabban azt teszem, hogy lefagyasztom a palackozott vizet, es reggel ugy veszem ki, eleg jol birja, mindig van jeges innivalom.Keveset, nehany kortyot igyunk, de gyakran.
-Ha tehetjuk viseljunk szeles karimaju kalapot, esetleg napernyot, es ne torodjunk vele, ha kinevetnek.
-Ruhank legyen vilagos, foleg feher, ami taszitja, visszaveri a napsugarakat, legyen szellos, lengo, es amennyire lehet takarjon.Igy elkerulhetjuk a borunk leegeteset is.
-Legyen nalunk hutott, fokent savanykas gyumolcs, tovabb tarolodnak a  gyumolcsnedvek, mint maga a viz, igy a kiszaradas is sokkal lassubb.
-Keruljuk a kaveivast, ami ugye vizhajto, es folgyorsitja a kiszaradast.
-Keruljuk a sot, ami megkoti a vizet, puffadashoz, dagadasoz vezethet.
-Keruljuk a nehez , nagy mennyisegu etelek fogyasztasat, inkabb keveset , es tobbszor egyunk.
-Alkoholt teljesen mellozni kell, szinten kiszaradas fokozo!
-Napkozben ha tehetjuk, csuklonkat, bokankat hutsuk le tobbszor, kihat a  keringesre es a testhomersekletet csokkkenti.
-Figyeljunk oda egymasra, ha elkerulhetetlen nehez munkank van, valakivel tudassuk, aki idonkent ellenoriz bennunket.
-Ha a tunetek kozul barmeyiket felsimerjuk azonnal fektessuk le a pacienst, minden szoritast oldjunk meg a ruhan, adjunk vizet, es hivjunk orvost.Ha hanyas lepne fel, semmit ne adjunk, csak orvost ertesitsunk.
-Kisgyereket es kutyat, egyeb haziallatot tilos jarmuben hagyni meg nehany percre is!



Huvosebb napokat kivanok, talan jovoheten erkezik! (?!?)