Sunday, March 20, 2011

a barátság tesztje...


Nehany eve lattam a tv-ben egy musort, a kovetkezo:helyszin:etterem, az egyik asztalnal baratnok ulnek, de a csapat egyik tagja hianyzik.Masik oldalon, nehany asztallal lejjebb a hianyzo baratno parja, volegenye, eletattarsa(nem volt tisztazva, de egyutt eltek), eppen folall es egy hozzasieto not udvozol, szajon csokolja, majd leulnek.A baratnok egyike azonnal felismeri, es az orra alatt meselni kezdi a tobbieknek, amit lat, keri ne feltunoen nezzenek oda.Kozben veszi elo a telefonjat, de kerdezi a tobbieket, hogy most mit is tegyenek?Ugy dont azonnal hivja, es surgosen jojjon ide, barmit is csinal.Keves ido mulva megjelenik a baratno, ovatosan, finoman, de azert melysegesen felhaborodva meselik mi tortenik nehany asztallal tavolabb. Es ekkor jon az igazi meglepetes, a baratno parja folall es a no kisereteben odasetal, nevetnek.Mint kiderult a baratnok voltak tesztelve, hogy adott helyzetben mit tesznek.Tudomast szereznek a dologrol, de sajnalva a baratnot nem csinalnak semmit.Oldjak meg Ok.Tudomast szereznek es azonnal beavatkoznak, mert nem birjak elviselni, hogy baratnojuk be van csapva.Beavatkoznak, vallalva azt is, hogy esetleg komoly "diplomaciai" feszultseg johet letre, netan a baratsag rovasara megy.A sertett baratno szegyellheti is magat es inkabb megszakitja a baratsagot. Sokfele megoldas es ehhez illoen sokfele eredmeny johet ki. Gondolkoztam, hogy en mit tennek.Azt hiszem csak akkor derulne ki, ha valoban megtortenne.Megsem hagy nyugodni , mitol barat a barat.Mert mi van akkor , ha megsem szol, mert gyava, vagy sajnalja a masikat, ettol meg kivalo barat lehet.Lehet egy pillanatnyi zavarodottsag is.Szabad e egyaltlan ilyen nem rendes modon es ugy altalaban tesztelni baratsagot?barat az ilyen tesztelo?Vajon csak akkor barat a barat, ha beavatkozik?

8 comments:

 1. Érdekes kérdéseket vetettél fel. Ez a teszt szerintem szánalmas, és megvetendő. Egy barátságot nem ilyenekben kell mérni. A döntés is sok egyéb körülménytől függ szerintem, egyénektől függő lehet. Én azt gondolom, először az élettárssal beszélnék. Majd attól függően lépnék tovább, de ez nem ilyen egyszerű....

  ReplyDelete
 2. Komolytalannak tartom és azt hiszem elgondolkodnék rajta, kell-e nekem ilyen barát.
  Szép napot Ágnes:)

  ReplyDelete
 3. Ezt a "tesztet" nem hiszem, hogy bárki is komolyan veszi.
  Ami a megmondani/nem megmondani dilemmát illeti: ki kell-e (lehet-e) nyitni valakinek a szemét, aki esetleg nem akar látni?

  ReplyDelete
 4. Sziasztok!

  Joe:)erdekes en is erre gondoltam, eloszor a ferfinak szolnek, de igazan nem tudom megsem.

  Lilike:)a baratsag akkor itt ki is merulne, nalam is azt hiszem, de egy ideig duzzognek az biztos:)

  Magdi:) valo eletben nem tudom van e ilyen, ez egy idiota musor volt:)
  Nem tudom, hogy egy baratnak szabad e beavatkozni, ezeket firtattam, de milyen barat aki tud ilyet es nem szol?
  Igaz attol meg lehet ertekes, segito barat.Nem egyszeru az biztos.


  Koszonom a hozzaszolasotokat, es nagyon szep napot kivanok!

  ReplyDelete
 5. ...én pl. nem rohantam volna azonnal a barátnőhöz. Szemlélődök és tudakolódok. S ha az, amit láttam, valós és nem alaptalan, akkor beszélek, de nem így és azt hiszem, nem csak a barátnővel. Így gondolom. Bár ilyen helyzetben még nem voltam...

  ReplyDelete
 6. Szia Virag:)

  Igen, mindannyiunknal a valos helyzetben dolne el mit es hogyan csinalnank, nalam is.Szerencsere ilyen helyzetben en sem voltam, es kivanom ne is legyen senki!:)
  Koszonom a hozzaszolasod!

  puszi, szia!

  ReplyDelete
 7. Ezen nagyon elgondolkoztam. Én biztos, hogy nem szólnék, de az az igazság, hogy nem is szeretném, ha nekem szólnának.

  Szerintem minden kapcsolatban lehet olyan helyzet, hogy felbukkan egy harmadik, ha nem fontos, ne tudjak róla, mindig csak ennyit kértem...

  ReplyDelete
 8. Kedves Fehernyul:)

  A bejegyzes kulcsszava a "baratsag", ami nem feltetlenul egyszeru, de ha szuletett baratsag, akkor kibir ilyet, en ugy latom.
  A masodik resze a gondolatodnak, nos nem tudom, egyetlen szeretek lenni, ha csak 2 hetig , de akkor is:)
  2002-2007 kozott sok ev volt, sok tortenes, aminek ugy hiszem Te nem lehetsz a birtokaban, de ahogy elnezem erdekel, kulonben nem irnal ilyen megjegyzest, es mindketten tudjuk ezt:)Az , hogy valaki harmadik e, es eppen mikor, mindig idotol, helyszintol fugg, a tortenet esetben eppen aki tavol van.Ha 2002-tol es 2010 ben is van ilyen helyzet, akkor az azt hiszem eldonti ki a harmadik .
  Februarban irtam nehany gondolatot, ez a valaszom :
  "huseg:
  ..azt mondjak , ha valaki azt mondja szeretlek, es a masik nem mondja vissza , nagyot ut.Bennem az hagyott hasonlot megis, amikor egy tisztes korban levo ferfi azt mondta:mindenem felkinaltam de en nem kellettem neked agnes."

  Bizom benne kielegitettem a kivancsisagod, ennel privatibba nem megyek bele.
  Koszonom a hozzaszolasod, erdekes volt.

  Szep hetveget kivanok Neked!

  Agnes.

  ReplyDelete