Tuesday, August 17, 2010

veszekedni, vagy nem veszekedni?Ma reggel kavezas kozben ahogy atfutottam a hireket, azon akadt meg a tekintetem, hogy a "A veszekedes egeszseges hatasa".
Talan azert, mert magam nem nagyon vonzodom a veszekedesekhez, igyekszem diplomatikusan kijonni belole.A cikk szerint felmerest keszitettek, nagyjabol 2000 part teszteltek, 35-80 ev koruak kozott.Mint kiderult, akik csak "elvonulnak"sertodotten, vagy szimplan kilepnek a vitabol, evekkel roviditik meg az eletuket.A vita soran keletkeztt emelkedett stresszhormon szint, es utana helyere allasa, kifejezetten jo hatasu.Nem maradnak stresszes allapotban, azokkal szemben, akik csak kilepnek a vitabol, de a tuske bennuk marad, hordjak magukkal.Nincsenek is tisztaban vele, de feloskent vannak elnyilvanitva es ez valahol egy ido utan allja is helyet, befolyasolni fogja a bizonyos helyzetekben hogy tud ura lenni dolgokon, az elethez valo optimizmusukat.
Ez a felmeres kifejezetten parokrol szolt, mas a helyzet munkahelyi, szulo gyerek kapcsolatban.Ott azt emliti, nem feltetlenul szukseges a mindig megvivott vita.
En magam nem szeretem a vitat, de ez igy nem igaz, szoktam, ha ertelme van, csak kimerito tud lenni.Inkabb ugy igaz, hogy nem nagyon idezek elo veszekedesre helyzetet, de ha megis van, akkor ki kell vesezni velem, csak ugy elvonulni, vagy kilepni es hordozni, na abba bele is halnek.
Ahhoz tul erzekeny vagyok, es nagyon eros az igazag erzetem.
Kedvet kapva felhivtam a parom, es esti randit adtam egy jo kis veszekedesre, bekulessel egybekotve:)

4 comments:

 1. Kedves Ágnes! A vége tetszett a legjobban :) Egyébként pedig ebben (is) hasonlatosak vagyunk, mivel bár magam is a békét szeretem, mégis, ha vita van, muszáj, hogy kiadjam magamból, hogy ki- és átbszéljük, különben csak mar belülről. Ha hibás vagyok, vagy tévedek, szó nélkül elismerem, éppen ezért képes vagyok arra is, hogy megbocsássak másnak :)
  És az nagyon is igaz, hogy a bennünk felhalmozódott feszültségek komoly testi tüneteket produkálnak...
  Persze az is kérdés, milyen vita a vita. Mert a folytonos, hangos, sőt süvöltő vitákkal nem sok mindent lehet kezdeni. Annak valahogy nagyon kevés az esélye arra, hogy jól jöjjön ki önmagából :)
  Fő a kommunikáció! :)
  Szép napot Neked!

  ReplyDelete
 2. ..nem tudok mit tenni hozza, teljesen egyetertek:)

  Szep napot Neked:)

  ReplyDelete
 3. Szóval, akkor kapjunk hajba gyakrabban, hogy tovább éljünk! Kérdés marad azonban az, hogy az a bizonyos párkapcsolat hogyan fogja mindezt túlélni? :-))))
  Veszekedjünk sokat, éljük sokáig magányosan! Így aztán abba fogunk belehalni, hogy nincs már kivel cirkuszoljunk! :-D

  ReplyDelete
 4. Karesz:)olyan jot nevettem, a levezetesed hibatlan:)

  Vegulis a vitat csak , mint a sajat egszsegunk pozitivuma szogbol mutatja be.Azt nem hangsulyozza, hogy mik a hatranyai:)
  Viccen tul pedig, ez szerintem csak azokra fokuszal, ahol kommunikacioval valoban eredmenyt lehetne elerni, nem mindig jo duzzogva felrevonulni, es egyszercsak utolso impulzuskent valas.Arra gondolok errol beszelt, de a Tied sem rossz:)

  ReplyDelete