Thursday, September 14, 2017

hajnali morfond..


Arra ebredtem , hogy melegem van.Az elmult napokban ejjel mar eleg huvos volt 8-9 fok is, most 17.Tegnap napkozben is nagyon meleg lett, vissza kell venni a nyari ruhakat.
Ha visszagondolok az akkori oszokre, amikor idekerultunk, ilyenkor mar szinte tel volt.Neha havazott is.
A nyarakat gyakran toltottuk kicsit eszakra, a Simco tonal, de amint beleptunk az augusztusba, mar nem lehetett menni.A viz egyebkent is hideg volt, juliusban is, de az augusztusi ejszakai lehulesek mar teljesen elvezhetetlenne tettek.
Azon morfondiroztam mielott folkeltem, mert ugye meg csak  hajnal 4 mult , az elobb ment el az uttakarito kocsi, zummogott halkan.Arra a konyvre es filmre gondoltam, a ket  szamomra legszomorubb tortenetre, majd a parhuzamra amit olyan sokszor huzok magam es masok elete kozott.
A konyv:Steinbeck Erik a gyumolcse
    "Az emberek lelkében nőnek és nehezednek s várják a szüretet a harag gyümölcsei.     "
A film: Angela's ashes (mely szinten konyvbol lett filmesitve)
Mindket tortenet a nagy gazdasagi vilagvalsag idejen jatszodik, mindket tortenet Pulitzer dijat nyert.
Azt gondolom a parhuzamok kapcsan, ez a mostani a legcsodalatosabb vilag, amiben elunk, minden bajaval egyutt.
Mi lakast kaptunk, amit magunk valaszthattunk, az elso nehany honap berleti dijat megkaptuk, ha nem is wow de uj butorokat, agynemut, edenyeket.Mi soha senkitol nem kaptunk semmit, en ezt ma is nagyra ertekelem azzal egyutt, hogy akkor nehezen eltem meg.Szotarral/terkeppel a kezemben utaztam lakas, munka utan.Mindennek ara van es befektetett munka mogotte, legalabbis az en parhuzamomban.De talan nem is baj, erositi az embert, nemesiti is talan.
Sokszor gondolom at a dontes helyesseget, igy ennyi ido vonzataban minden mas ertelmet nyer.Gyerekkent vegtelennek tunik mindaz, ami igenis veges, de legalabbi behatarolhato.Atgondolom a vesztesegeket, a nyeresegeket , a merleg soha nem lesz egyensulyban ugy hiszem.Olyan fajsulyu ertekek kerulnek egymassal szemben, melyek  igazan nem is hasonlithatok, keptelenseg.
Jo volna azt kepzelni olyan okosak voltunk, hogy megereztuk a vilagot, ami napjainkban zajlik..ezt a  vegtelen aramlast, sodrodast ki ide ki oda...de inkabb azt mondom osztonos dontes volt, mint esszeru.Az uj, az idegen mindig felos, esszel nem nagyon valasztjuk azt.
Boldog vagyok attol, hogy tudok orulni annak amim van, amit megelek, mielott engem is magaval ragadna az a mindig masra, tobbre vagyas, az orokos elegedetlenseg.


Neha elofordul, hogy farkasehesen ebredek, mint ma is..neha reggelit keszitek hajnal negykor, kozben megmosolygom a regebbi magunkat, amikor ejjel kettokor is kepesek voltunk nekiulni, ha ahhoz volt kedvunk:)
Ma deluxe reggeli keszult, pancake, bacon, es tojas, gyumolcssalata, tea.
Orulok, hogy melegem volt:)