Wednesday, May 20, 2015

Otthon az,...


  ...ahova hazatérsz. Ahol valaki vár este. Ahol ismered a fal kopásait, a szőnyeg foltjait, a bútorok apró nyikorgásait. Ahol úgy fekszel le az ágyba, hogy nem csak alszol, hanem pihensz. Nem csak pihensz, hanem kipihened magad. Kipihened az életet, az embereket, mindent. Ahol otthon vagy, az az otthon. Nem kell hozzá sok. Elég egy szoba. Ha tízen vagytok benne, az se baj. Ha mind a tízen egyek vagytok ebben, hogy haza tértek, amikor este hazatértek. Nem kell hozzá sok, csak egy szoba és egy érzés. Egy egészen egyszerű állati érzés: hogy ma itt élek. Van egy ágy, amiben alszom, egy szék, amire leülök, egy kályha, ami meleget ad. És hogy ebben a körülöttem lévő széles, nagy és furcsa világban ez a kis hely nem idegen és ma az enyém. Jól érzem magamat benne, ha kinézek az ablakon és kint esik az eső, vagy süvölt a szél. És hogy ha ide este bejövök, meglelem azokat, akik még hozzám tartoznak. Ez az otthon. Minden embernek módja van hozzá. Egy szűk padlásszoba is lehet otthon. Egy pince is. Még egy gallyakból összetákolt sátor is otthon lehet. Ha az ember önmagából is hozzáad valamit. Elég egy szál virág, amit az útszélen találtál. Egy fénykép, amit éveken keresztül hordoztál a zsebedben. Egy könyv az asztalon. Egy ébresztőóra. Mit tudom én: ezer apró kacat ragad az emberhez útközben.  Ha mindezt érezni tudod: nem vagy otthontalan a világon.
 
Wass Albert

7 comments:

 1. ez új szerzemény? a vödrök? :) Pont olyan kis piros begóniákat vettem valamelyik nap:)
  Mi azt otthon cukorvirágnak hívtuk. Te nem ismerted úgy? :)

  ha kinyílt a hibiszkuszod, léccccci fotót mutatni róla! :)

  ReplyDelete
 2. mindig meghat, ha törött- megragasztott bögrében kisvirágot látok ültetve, nagyon tetszik az első képed, annyira szépek a fények, és színek,
  és tetszik az idézeted, felidézi bennem az én otthonos érzéseimet...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Katalani:) sokaig kerestem a helyet, mit tegyek bele, vegul tegnap eldolt:)Nekem is nagyon tetszett eloben is ahogy raneztem, odasutott a Nap, aztan a kepen is athozta!
   Az idezet meg meses...

   Delete
 3. el:)))
  hajaj, nekem a gépem is megtréfál olykor

  legyen szép napod drága Ágnes

  ReplyDelete
 4. Koszonom, az volt!!

  Nagyon szep hetveget kivanok Neked!:))

  puszi:)

  ReplyDelete
 5. Csodásak a képek a virágok az idézet, mind fantasztikus! Ez az otthonos érzés amit nem mindenki ismer. Ezek a dolgok érzések is mutatják, hogy milyen fantasztikus ember vagy. Áldott Pünkösdöt kívánok!
  puszi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mrita Kedves:)

   Nagyon megorultem Neked, koszonom a szavaidat!!
   Itt felenk sajnos nem unnep a mai, igy megkesve kivanok Neked viszont szep unnepet!!

   puszillak es nagy oleles:)

   Delete