Monday, March 24, 2014

bumerang generation...

...a 20 eves fiu meg karacsony elott tunt el otthonrol, New York kornyeken .Osszeveszett szuleivel, derult ki kesobb, az anya a facebook-on adott kozlemenyt: jojjon haza, soha tobbe nem vitaznak, amig el gondoskodni fog rola.
Egeszen veletlenul egy akkor ott tartozkodo riporter, aki az elnokre vart, nehany szabad orajat utotte el, amikor fotozni indult a kornyeken, kapta lencsevegre, az ujsag lehozta, igy a szulok gyorsan kapcsolatba kerultek.
Az egesz tortenet a kepet nezve nagyon megerintett.A fiu banatos tekintete sokaig velem maradt.


Neha megkernek irjak valamirol, konkret topicot kapok, vagy csak magamtol valasszak.Nem kutatok, nem gyujtok anyagot, nem "tanulom" , az erzelmeimre bizva irok.Visszatekintek az elmult 20 evre, jelentosen az egeszsegugy es az oktatas tunik ki, mint valami ipar notte ki magat.A sok felsooktatas fizetos lett, mintha azt sugallna, ha nem tudsz majd a diplomaddal mit kezdeni, a Te penzed volt kidobva, illetve elore biztositva a sok fiatal eladositasa. Mindenre van gyogyszer, ha lehet egyre dragabbak, es szinte mind egyeb tizfele mellekhatassal.Lassan egymast erik a gombakent szaporodo medical kozpontok, es hasonloan a betegek is.Mindig megrokonyodok a nehany hete atadott epulet mar tele van beteggel.Megelozessel nem igazan talalkozom, meg az iskolakban is a tornaora opcionalis.
Marcius 15-en a CNN sugarozza a venezuelai esemenyeket, a fiatalok tornek-zuznak, rombolnak, ugy mint par eve Londonban, vagy Egyiptomban.Ezek a fiatalok szinte mind diplomaval rendelkeznek, megis milyen, mennyire mas ez, mint ahogy a marciusi ifjaink indultak annak idejen.
Elismerem oriasit leptunk a technikaval, de ha ilyet latok, akkor azonnal szembeotlo az egyeb teren tett visszafejlodes.Es bar nem itelem el a rombolo fiatalt, aki frusztralt, mert nem tud mit kezdeni a tudasaval, faj az elete, minel tobbet tud, valoszinu annal inkabb fajobb.Igy vezeti le, mert figyelmet akar, amit aztan vegulis nem kap meg, vagy ha megis, nem lesz kedvezo.Utolag beazonositva bortonbe kerulnek.Probalom megerteni oket.
A mai 20-30 ev kozotti fiatalokat Bumerang generacionak nevezik, mert ha sikerul is egy elso munkat talalni, olyan gyorsan veget er, hogy utana vissza kell koltozzenek a szuleikhez.Vagy csak szimplan nem keresnek annyit, hogy mindenre eleg legyen.
Majd csak jobb lesz..mondja nekem a kozelmultban valaki..sajnos nem lesz jobb, mondom en.Nem jok a kilatasok, mert bar nem vagyunk sokan, ahogy tevesen probaljak belenk szugeralni, es a nyugat nem hanyatlik, csak a vilag egyenlitodik, egy olyan vilag fele, ahol nem kell az ember.Csak kevesek.A nagyon jok kozul is csak a legjobbak.
Nezem a helyes arcu szomoru fiatalembert, a finom vonasait, es probalom megfejteni mit gondolhat, milyen jovokepe lehet, ha van egyaltalan, latja e magat valahol mondjuk 5 ev mulva..mert az borzaszto lehet, ha valakinek nincs jelene, de jovoje sem...


*foto a netrol