Saturday, March 29, 2014

A könnyek nyoma...



Amikor aranyat talaltak Georgia allamban , a kormány megfeledkezett a  korabbi szerzodesekrol , kitoloncolta  a Cherokee indianokat  Oklahomaba . Egynegyede közülük meghalt a kegyetlen uton. Amikor a Trail of Tears/Konnyek Nyoma kezdodött 1838-ban , az anyak remenyt vesztve sirtak, nem tudtak hogy segítsenek gyermekeiknek tulelni az utat.
A venek   tudtak, ahhoz, hogy megmenekuljenek, tuleljenek, es ujra epulhessen a Cherokee torzs, legfontosabb az anyakban tartani a lelket,megorizhessek nagy erejuket.
Egyik nyari ejjel Istent hivtak a kialvo felben levo tabortuz mellett, esdekelve segitsegert.Keresuk meghallgatasra talalt.Isten  lenézett a mennyből , úgy döntött, hogy megemlekszik a bátor Cherokee-akrol .
 Igy valaszolt:
 "Igen, lattam a nok banatat  es tudok segíteni nekik , hogy erosek maradjanak, hogy segítsenek a gyermekeknek . Mondd el a noknek ha eljon a reggel  , ahol a könnyek a földre hullottak tekintsenek  majd vissza . En fogom segiteni, hogy gyorsan nojon a növeny. Latni fogjak eleinte egy kis zold noveny sza'ra no fel,fel , es fel , es esik vissza a földre , ahol egy másik sza'r kezd noni . Olyat teszek, hogy  a növenyek olyan gyorsan nonek  majd,  az elso delutan viragozni fog. Szirmai jelkepezik a konnyeket, ot hofeher lesz, kozepebe egy halom aranyat teszek, hogy emlekeztesse oket arra az aranyra, amelyet a feher ember akart, mikor a kapzsisag vezette a Cherokee emberek osi otthonaba. "
Másnap reggel az idos ferfi azt mondta a noknek,  tekintsenek vissza Isten jelere. A nok lattak, hogy a növeny , mint  apro hajtas  egyre feljebb és feljebb no , szerte -szet . Neztek, hogy viragba borult , olyan szeppe , hogy elfelejtettek sírni , szepnek erosnek ereztek . Delutanra amerre ellattak mindenutt feher virag volt . A latvany a noknek erot adott, gondolatokat. Tudtak, hogy a növeny kijelölt utja a  brutalis Trail of Tears/Konnyek Nyoma . A Cherokee nok azt is  lattak, hogy a Cherokee Rozsa  eleg eros volt ahhoz , hogy vegyen vissza nepuk foldjebol egy nagy darabot ....
Igy tartja a mondas, melynek mint minden masiknak, uzenete van, talan tobb is.Lehet sokunknak hasonlo is, de az is lehet mindenkinek mast uzen.


Az, amiert leforditottam:orzok egy kepeslapot, Oklahomaban vettem egyszer, akkor meg nem fotoztam szinte soha.Mindig ugy ereztem a helyek, ahol jarok, megfordulok, olyan termeszetesek, ahova barmikor ujra vissza fogok latogatni.Nincs kizarva ma sem.



Oklahoma allam viraga a cherokee rozsa, de a tortenetet egeszen maig nem tudtam.Van mit tanulni mindig, es meg akkor sem leszek elobbre.