Thursday, February 11, 2010
Az elfelejtett paprikás krumpli.
Neha kalandozok gasztro-blogokon, amulok a csodas fotok lattan, nyelek hatalmasakat, mert egyik masik nagyon beinditja :)Aztan azon gondolkoztam hova tunt a sok egyszeru de eppen ettol nagyszeru etel, amiket ismertem.Mind mind csupa elokelo nevek, fotok, mintha valami culinary versenyen lennek.Utra keltem emlekeimben, es jott elo a sok fozelek, tesztafele, pl a kaposztas, vagy a szilvas gomboc, es megalljt parancsoltam a nagyon is nepszeru paprikas krumplinal. Ez az etel annyire jellemez bennunket, hogy egyszer, talan 10 eve is van, egy itteni jatekban kerdeskent szerepelt a televizioban.
Nagymamamnal jarok gondolatban: -Agikam behoznal a kis kosarral krumplit a kertbol?-kerdezi, de tudja szaladok.Elore csurog a nyalam, mert uj krumplis lesz, annak kulonleges ize van.Nehany bokor aljabol, osszesen talan ot, tele is lesz a kosar, szaladok lemosni a homokot a kutnal. Eddig mamuka(mindig igy szolitottam:)elokeszult , es meg jol atnezi a krumplikat-Nehogy nagyon ropogos legyen-mosolyog ram, szinte mindig mosolygott.Surog forog, picike, torekeny asszonyka, mar rotyog is az etel, pedig a kalyhaba tuzet is rakott.Nezem minden mozdulatat, ahogy a tenyereben vagta a hagymat, ugyesen, soha nem ejtve sebet.Kerult bele kolbasz is, meg nokedli a vegen, es a kifelejthetetlen petrezselyemzold. Nekem tálal, O nem eszik, megvarja Nagyapamat.
-Az a kicsi mar nem fert el Agikam?-kerdezi.Rossz vagy talan jo szokasom, nem tudom, de amint ugy erzem eleg, ha csak egy falat is van a tanyeromon, mar nem eszem meg.Nem eszem meg azert, hogy a tanyer ures legyen.Csak jo erzesig eszek. Mamuka nem haragszik, nem mondja, addig fol nem allsz, amig meg nem etted.Megerti, hogy eleg volt.Mar viszi is ki, ahol egy edeny van tartva , direkt az etel maradekoknak es belekaparja.
-Jo lesz az allatoknak-hunyorog ram- a tyukok es a kacsak razenditenek, jova hagyjak, pedig nem is ok kapnak belole.A malac is rofog egy kettot almaban, es megfordul...
Foto:Paprikas krumpli, zsomlevel es baby ceklaval.