Sunday, September 7, 2014

peach cobbler...

 Az elso barackfesztivalon(12 eve) olvastam/hallottam eloszor a nevet: peach cobbler.Szeretek kulonlegeset, ujat kostolni, en azt kertem.Egy muanyag poharban kaptam, ranezesre olyan volt, mint amit mar egyszer megevett valaki...egyszeruen nem volt gusztusom megkostolni..hiszen van az a mondas is, eloszor a szemunkkel izlelunk.Ahogy kaptam, ugy dobtam az elso kukaba a kozelemben, ugyelve arra, hogy akitol vettem ne lassa.A hiba biztos bennem van/volt elven.
A napokban a kornyezetemben mindenki a cobblerrol beszelt, amit en igyekeztem jo sokaig blokkolni a fejemben, az emleket is.Aztan csak megis beutottem a neten es kijott millio recept valtozat.A legszimpatikusabbat elkeszitettem, jo, ha 10 percet vett igenybe.
Amikor elkeszult nagyon szep volt, es nagyon illatos.

A mi hazunk mindig  illatozik valamitol, sokszor az aktualis gyumolcstol, vagy az aktualis unnep jellemzo eteletol.A haz lakoi mar az udvarban erzik mire szamithatnak idebenn, mar a lepcson hatalmasakat nyelve jonnek fol.Mindig meleg otthont adtam, jo illatokkal, a jo hazaerekezni erzessel.
A cobbler nagyon finom, es csak talalasi fogas, hogy etvagygerjeszto is legyen.Finom tejszinhabbal, de kulonleges fagyival is, es persze onmagaban is.

Amiben vanilia, barnacukor es fahej keveredik a barackkal, az csak finom lehet.



*ha valaki keri ,szivesen beirom a receptet

cobbler toltelek:
4 bogre szeletelt barack
3/4 bogre barnacukor
1 evokanal fahej
1 evokanal vaniliakivonat
1 evokana liszt
vaj a formahoz

A nem tul mely/magas format erosen kivajazzuk, ebbe ontjuk a barackot es az izesitoket, kezzel jol osszedolgozzuk es 10 percre a sutobe tesszuk.(Ha kemeny a  barack forro vizben blancholjuk a hejat, az enyem puha volt, igy ez elmaradt.)
A teszta hozzavaloi:
1 bogre liszt
1 teaskanal sutopor
1/2 teaskanal szodabikarbona
3 evokanal barnacukor
4 evokanal puha vaj, kis darabokra vagva
keves tej
1 evokanal barnacukor a tetejere

En eloszor osszekevertem a sutoporral, szodabikarbonaval a lisztet.Majd hozzaadtam a vajat es a cukrot, eldolgoztam, vegul a tejet, csak annyit, hogy puha formazhato tesztat kapjunk, de ne legyen tul puha. Ekkor mar kivettem a sutobol es a barack tetejere kis darabokat csipkedve a tesztabol eloszotttam.Megszortam a  barnacukorral, es mielott elfelejtem en a tesztaba is tettem pici vaniliat.Betettem a sutobe, kb 20 perc alatt aranyszinure sul , a reseken a barack rotyog, akkor jo.
Amig sul tejszinhabot vertem, de vanilia fagyi is volt itthon azzal is finom, vagy csak onmagaban.Pillanatok alatt elfogyott.