Tuesday, October 15, 2024

Thanksgiving


 
Napjainkban, amikor ujra/ illetve atirjak a tortenelmet, en meg ragaszkodom ahhoz, amit tanultam pl a Halaadasrol.
Itt azert van ilyen koran, mert akkor meg az idojarasi viszontagsagok igen kemenyek voltak. Ket evszak volt, egy rovid , huvos nyar es a kemeny, minuszos hosszu  tel. Oktober elsejen mindig menetrendszeruen jott  a sarkvideki aramlat hozva a telet , havat.Egeszen majusig havazott , sot meg majusban is.

 Az itt elo indianok erre idoben felkeszultek a betakaritott termessel. Az uj betelepulo emberek ebbol semmit nem tudtak, rajuk jott a hideg, a ho, nem volt mit enniuk.Az indianok meghivtak, megvendegeltek oket. Igy szuletett ez a nap.Ha igaz, ha nem, a tortenet szep. Maga a nap is amit magaban hordoz, a barati osszejovetelt, a finom menusort, amit csak ilyenkor eszunk. A vidamsagot, jokedvu egyuttletet.
Ebben az idoszakban meg a Holdat is Harvest Moon-kent nevezik..telihold van Szeptemberben, ami segiti a keso ejszakai munkakat.
Es persze akkor is voltak melegebb oszek is, hiszen ebbol ered az indian nyar, ami az oktoberi 20 fok folotti homersekletre utal.
A karacsony mellett  szorosan kedvenc unnepem, nagy szeretetben telik.Nincs stresszeles az ajandekok miatt, ami az utobbi idoben kialakult emberek kozott.

 Az unnep esszenciaja az egyuttlet es termeszetesen a pulyka:) 


A menu minden Halaadaskor:
Toltott pulyka
Krumplipure
Afonya szosz, Barna szosz
Parolt zoldsegek
Sult  gyumolcs
Croissant
Desszert:
sutotokos pite