Tuesday, January 26, 2016

a lyukas kõ...


Amikor valami jo, az ember szereti ismetelni ujra es ujra.Igy vagyunk ezzel mi is.A szombat utan vasarnap is kimentunk a tohoz, ha nem is olyan vakito kek-feher volt minden, de sikerult egy ket varazslatos foto akkor is.
Aztan szol a ferjem, hogy itt egy lyukas ko, kisse megrugja a labaval.Azonnal vedd fel! szoltam hatarozottan, vigyuk haza, szep, erdekes.En meg soha nem talalkoztam lyukas kovel.Miutan hazahoztuk, toprengtem a helyen, hova is tegyem.Aztan keszitettem egy "kompoziciot":) viraggal, homokkal, lepkevel, de igy meg nem volt eleg latvanyos, maga a ko.Majd a neten csak ugy beirtam, lyukas ko.Komoly irasok, millio kep tarult elem.Vegul dontottem, fol kell akasztani a falra.Keresgeles utan talaltam egy megfelelo zsinort, osszefontam, mert a kohoz merten vekonynak talaltam, aztan kerestem egy akasztot, olyan rusztikus benyomast keltot:) es  vegul a  falra kerult.


Nuit: A lyukas kövek néphagyományai/reszlet
"A természetes, eredeti állapotában lyukas kőveket általában varázserővel rendelkező, mágikus vagy szent köveknek tartják évezredek óta. Legtöbbször szerencsehozó jelentéssel ruházza fel a néphagyomány. A tengerészek különösen a tengerpartokon talált köveket tartják nagyra, míg a halászok hajóik fedélzetén szeretik látni őket, így biztosítva a jó fogást.

Az angol hagyományok szerint a lyukas köveket boszorkányköveknek is nevezik, mert úgy tartják, hogy védelmet jelentenek a boszorkányok igézete ellen. Grose szerint "a lyukkal ellátott kő, melyet az ágy feje fölé függesztenek, véd a rémálmok ellen". Épp ezért angol nyelvterületen banyakőnek is nevezik ezeket, mivel úgy gondolják, hogy az éjszakai lidércnyomás okozója egy boszorkány, aki ráül az ember mellkasára, és nyomással váltja ki a rossz álmokat. S mivel úgy vélték, ugyanez a gonosz, éjszakai banya az, amelyik ellopja a lovakat éjjel az istállóból, és végkimerülésig lovagol rajtuk, ezért a lyukas köveket szívesen akasztották istállók belsejébe is. Egy régi Dunfriesshire-i mondás úgy tartja, hogy "a lidércnyomásás vagy éjszakai izzadástól gyötört ló legjobb gyógyíre a természetes módon kilyukadt kavics, melyet fölé akasztanak". Más helyeken a tehénistállóba akasztottak fel ilyen köveket, hasonló céllal."

forras:http://www.berkano.hu/lyukas.html