Thursday, September 25, 2014

a naplóm és a blogom...


"Neha ugy erzem, mintha en eltem volna at mindezt korabban, es hogy mar irtam ezeket a szavakat, de  tudom, hogy nem en: volt egy masik no, aki naplot vezetett, hogy egy napon en is hasznalhassam  oket. Irok, azt irta, mert  az emlekezet törekeny, es az  egyetlen elet tere rovid ,  olyan gyorsan mulo, ami soha nem kap egy eselyt  ket esemeny kozotti kapcsolatra; nem tudjuk merni a kovetkezmenyeit cselekmenyeknek, es ugy gondoljuk, a fikcio a mult, a jelen es a jövo, de az is igaz, hogy minden egyszerre tortenik. ... Ezert irta  anyam, Clara a naplot, annak erdekeben, hogy a dolgokat a valodi dimenziojukban lathassa, es szembeszalljanak a sajat rossz memoriajaval. "/sajat forditas
- Isabel Allende, The House of the Spirits/Kisertethaz regeny/film

Szeretek irni, mindig is szerettem, es amit az irasnal is jobban szeretek, visszaolvasni az eletunkben.Ranezni a fotora, beleolvasni a naploba es pontosan tudni elhelyezni terben idoben, nem elvesziteni olyan masok szamara semmisnek tuno mozzanatokat.
Ezt a naplom 3 eve kaptam a szuletesnapomra, a fiamtol.Neha hetek is kimaradtak, de olyankor igyekeztem osszefoglalt bejegyzest irni.Vagy leirtam azt, hogy nem volt kedvem, es mi vette el a kedvem.Fontos meg, hogy vannak ekezeteim, a kulonbseg szemetszuro, ha egymast kovetoen irok, vagy olvasok a naplomban es a blogban.
Blogot eppen 5 eve kezdtem irni,kerek szam.Az a legfontosabb ismertetoje, hogy soha nem fogynak el a lapok, ha szimplan az eletedrol irod.
A naplo es a blog szembeotloen kulonbozik, lehet szeretni mindkettot, eppen a kulonbozoseguk miatt.A blog negativuma, legalabbis szamomra, amikor tudod, hogy magadnak irod, de azert ez nem egeszen igy van, es vannak esetek, amikor jobban varod, mint egyebkent, hogy valaki szoljon mar hozza, na olyankor nem szokott jonni:)olyankor cserben hagy az a kodfatyolosan rad ereszkedett joerzes, hogy valaki van, aki eppen rad gondol most es olvas, kiolvassa latatlanul is mi esne jol neked.
A naplo pozitivuma, hogy valoban magadnak irod, kettesben vagy onmagaddal, megha skizofrenes utalasnak is tunik.Szamonkerheted , leszidhatod , kinevetheted  es meg is dicserheted magad.Rendszerben tart, egyfele leiratlan terv,  koveted naponta, mint a  fogmosast. Lehet egeszen egyszeru, nem kell szorakoztasson, elbuvoljon barkit is.Lehetsz egeszen onmagad, nem fogsz vesziteni a nepszerusegedbol, igaz nyerni sem, ha csak nem onmagad elott.Azt hiszem mindennel fontosabb, hogy onmagunk elott is jo szinben alljunk.
A ket het hijan harom eve irott naplom most betelt ,kis pihenessel varom hogy kapjak ujat.Csak annyit fogok megjegyezni, hogy betelt.
A boritoja nagyon szep, bor, az is lehet mubor,  a felirata fogott meg a leginkabb, fejreallitva is journal, akarhogy forgatom.
A blog pozitivuma a szamtalan szempont, amit masoktol kapsz.Az egymastol valo tanulas lehetosege, fugg attol kinek mire van igenye.Segit abban is, ha elszallnank visszahoz, vagy eppen felemel.Mindenkeppen oktato, tanito jellegu , ahogy en eltem meg az 5 evet.
Ezt megkoszonom,  a sok jo szoval egyutt, amit itt  kaptam.