Sunday, July 8, 2018

Napanee-

 -ban alltunk meg tankolni, frissulni,  kis szuvenirt venni, mint maskor is.Valami aprosag mindig kell, csupan emlekeztetoul.Most egy kerti tundert talaltam, talan giccses is, de olyannyira, hogy az mar szep.Aztan egy uzenetes uveget is, alomcsapdaval benne..az uzenet a kovetkezo: Kovesd az almaid, ok tudjak az utat.
A szamtalan szokasom egyike,ha olyan nevvel talalkozom ami erdekes valamiert, mindent amit talalok utanaolvasom, tudni akarom a jelenteset, keletkezeset, letezeset.Szoval amit csak lehet.
Napanee-ban mar nagyon sokszor alltunk meg, mindig ugyanott, mindig ugyanugy ismetelgettem magamban a nevet.Meg mosolyogni is szoktam hozza,  kiejtesen, dallaman.. aztan ha rovidebb idore is de feledesbe merul, kiveve most, amikor hazaerkeztunk majdnem azonnal kutattam az infokat.
A 16-17-ik szd-ban az egyik legregebbi oslakosok az  irokez indianok nevehez fuzodik , mint falu, a letrejotte.Ma mar kozigazgatasilag tobb kisebb telepulessel Greater Napanee-va notte ki magat.Itt meg megjegyzem az irokez indianok az ugynevezett long house  vagy"hosszu haz emberei".Megkapo elorelepes a wigwam, azaz indiansator utan.Ok voltak szinten akik befogadtak egyeb torzseket, magukra maradt gyerekeket, akiket csaladokhoz helyeztek el.
Napanee, vagy "Appanea" egy indiai szo, amely lisztet vagy lisztmalmot jelent...a malom  es muzeum emlekeztet a multra  mokaszinok nesztelen nyomaira..a tabortuz koruli gyozelmi tancokra...
Tehat ha valaki otthonos a jelentesekben,  a liszt vagy lisztmalom nevu varos kell, hogy bevonzza egy setara.Mi eddig a  Flying J (repulo J betu:) benzikutnal alltunk meg, de legkozelebb megnezem magamnak a varost is..
Ahogy jarom az orszagot, a nevek kapcsan kutato munkaba kezdek, jovok ra a malmok minden neves helyen elofordulnak, talan ugy mint a sheep-stationok Ausztraliaban.Ez utobbi egyelore csak olvasmanyaimbol derult ki.


Tehat nem vesztem el, mert rossz penz nem vesz el:) csupan a foci szempontjabol ket fontos meccseket tartalmazo napok kozott , hogy  a no is boldog legyen:) Chertseyben jartunk mondhatni villamlatogatason.Utazassal egyutt sem volt 3 nap:( de tartalmas volt.Nem is tudtunk volna maradni, mivel 36 fokos hohullam soport vegig egesz Quebec tartomanyon , ami szamomra rejtely hogy egy erdoben egigero fenyokkel hogy lehet ilyen meleg...gyantaillat jart at mindent.A szunyogok ingyenes szortelenitesen vehettek reszt:)tavaly ota, most nem tudom kepzelodom e, de nottek, pedig mar akkor sem voltak kicsik.



*Napanee del Ontarioban helyezkedik el, Kingstontol kb 45 km nyugatra
** az elso harom foto  netrol..az elso a regi lisztmalom, a masiketto salmonok vonulasa a folyon
 *** a lakokocsisat en kattintottam tankolas kozben

**forras: Wikipedia