Thursday, July 13, 2017

indián rezervátum...


 Sandra Bullockrol olvastam: egyik szuletesnapja alkalmabol a ferje elvitte egy Prince koncerte.Meg volt beszelve koncert utan vagy szunetben, talalkozhat is vele..de o nem elt az alkalommal, mint mondotta, kamaszlanykent mar nagy rajongoja volt, akkor valami felepult benne, es felt, az elobeni talalkozas osszetorne azt a  kepet.
Amikor eloszor jartam indian rezervatumban ateltem a kep osszetoreset, bennem szilankokra esett.Talan meg 10 eves sem voltam, amikor az elso indianos filmet lattam moziban.Oriasi hatassal volt ram, a rezes boruk, az izmos, kidolgozott testuk, szep hajuk, ruhazatuk, mind mind csodalatot valtott ki belolem.Nos, ez volt a film..a valosag eppen az ellenkezoje.Mivel nekik is meg kell elni, sokan arulnak cigarettat, alkoholt..masok kaszinozassal, golf  es egyeb sport letesitmenybol szerzik a bevetelt.Nekik annyi kedvezmenyuk van, hogy semmiert nem kell adot fizetni.
Indian rezervatumon mentunk at..ez az ut az a kepen, semmi masra nincs belatasunk, bejarasunk.Az ut ket oldalan a font emlitett uzletek lathatok, nehol egy egy szimbolum, indian felirat jelzi hol is vagyunk.
Van valami szomorusaga az utvonalnak, vagy csak bennem jon elo szorongassal parosulva, nem tudom.A skalpolasok hullatta ver, a tancok, az eneklesek, legyen az vesztesegbol vagy gyozelembol fakado..talan mind eletre kel bennem amig itt megyunk..
A rezervatumot elhagyva egy ketfele nyilo hidra hajtottunk fel a Szent Lorincz folyo folott.
Hazafele eggyel tobben lettunk, de az egy masik tortenet lesz:)





5 comments:

 1. Az emberiségnek egy-két népcsoport ellen nagy bűne van, s erre mentsége nincs. Sajnálom őket, a kultúrájukat, s ahova süllyesztették őket.

  ReplyDelete
 2. Tudod Aniko nagy erdeklodessel kerestem a nyomok utan..amit tudtam elolvastam, felkerestem...az alkohol es a chips es egyeb nelkulozheto folosleges mellektermekek torzitottak el oket olyanna, hoagy bennem a kepet osszetortek..nem tehetnek rola..de en sem tudtam kivedeni a csalodasom.
  Itt mar annyi szep nem maradt sajnos, az igazi kincsek kozep es del amerikaban lathatok..az elmult telen oriasi ongyilkossagi hullam volt a kamasok koreben eszakon, probaljak eltitkoollni de van ami napvilagot lat..nincs jovojuk, de jelenuk sem, es persze ez ma mar nem csak a zindianokra vonatkozik..rengeteg fiatalt erint, mindegy milyen borszinu.

  Tudomasom szerint 129 millio indiant pusztitottak el nem tudom mennyi ido alatt..es meg a Bush adminisztracio is letszam- csokkentesrol beszelt..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Erről a népirtásról hogy hallgat a történelem? a világ? mindenki...

   Olvastam róla én is, hüledeztem rendesen.

   Delete
 3. A legkönnyebb a kezükbe adni a "kábítószereket". Pedig sok film, könyv emlékezik meg róluk, végülis ők voltak ott a prémvadászok is, ha jól tudom. Én a szellemi örökségükre: mítoszaikra, szokásaikra, hitükre is gondolok, amit elpusztítottak. Fejlett társadalmak? S ezt nem tudják helyretenni? Vagy egyszerűen így könnyebb? Könnyebb.

  ReplyDelete
 4. A fejlett tarsadalom kepes a legalantasabbra,,mar reg rajottem..

  ReplyDelete