Sunday, November 22, 2009

A hazugság értéke(lése).


Gr
eg fogalmazta meg jol, a hosszu ,tartos kapcsolat mind hazugsagra epul, azon nyugszik csak igy tud megmaradni.Hol ne lenne olyan ferj, akitol megkerdezi a feleseg, dragam ugye tetszik a hajam, es azt mondja ujra beled szerettem, mikozben azon topreng a felesegenek komoly problemai lehetnek, ovatosan szoba kene hozni egy orvosi vizsgalatot(na jo, ez kicsit durva, de hagyom:)es hol ne lenne olyan feleseg, aki ha megemliti, hogy csopog a csap es a ferj felbuzdulva javitja es persze sokkal nagyobb zurt okoz ezzel, de a feleseg allitja, hogy milyen jo, hogy hozzafogott, mert igy valojaban megelozte a nagyobb bajt:)ezek is mind hazugsagok, csak mar ugy megszoktuk, hogy eszre sem vesszuk.
Amikor valaki kijelenti, hogy na O aztan ugyan soha nem hazudik, ez az egyik legnagyobb hazugsaga.Csak nem mindegy miben , mit es mikor muveljuk. Kozos pontja viszont mindnek ugyanaz, igazsagra epul, abbol sarjadzik. Kedvenc peldam erre, egy kedves ember altal a figyelmembe ajanlott Lazar Ervin: A hazudos eger cimu mese. Bájos az a mese, es csak mosolygunk, pedig ossze vissza hazudik, fullent, lodit hatalmasakat az egerke, de megsem haragszunk ra. Valahogy olyan ez, mint amikor a Kedvesunk teszi, csakhogy megjobban elbuvoljon, es tudjuk, magunkban tudjuk, hogy ekkora emeletes hazugsag nem is letezik, de olyan jo , amikor mondja.Miert is?Mert valahol munkas dolog ez, meg kell dolgozni vele, es ha valaki kulon ilyen energiat befektet, na az mar figyelemre melto, ertunk teszi..ertekelhetoen hazudik, es milyen jol csinalja.
Egy jo hazugsag nalam mindig oszintebben jon ki, mint egy pocsek kepmutatas, mert akarhogy boncolom a hazugsag nagy szazalekban egyfele vedelem, a hazudo vedi magat, esetleg azt, akinek hazudik, ellenben a kepmutatassal, ahol szandekosan jol akar feltunni, magat mindenaron jo szinben feltuntetni.Sokaig hittem, hogy nincs is szinte kulonbseg, de megtalaltam.
Egy FBI ugynokkel lattam beszelgetest , nyugdijaztak mar, o meselte, hogy az igazi katasztrofa eseteknel is az adatoknak csak a 10 % kerul a hirhalokra, az emberek fele, mert az emberek nem tudnak mint kezdeni nagyon sokszor az igazsaggal.Ezert van az is, hogy ha valaki ikon, pl Kennedy Junior, vagy Diana, Vagy Jacko meghal, akkor nem fogadjak el a valosagot, meseket kezdenek gyartani, mert a valosag nem illik bele abba a kepbe, ami ezekrol az emberekrol bennunk kialakul.Bizonyara az egyszeru, hetkoznapi emberek is kepesek hasonlora.
Aki ugy kerul kulfoldre, hogy abszolut nem beszeli az adott nyelvet, mint peldaul jomagam is, kifejezetten felerosodik az egyeb erzekszerve, pl a szem(megfigyeles) es a ful.Jokor jott ez az uj sorozat a tv ben a Lie to me, mert en is remekul tudok arcokbol, hangokbol, hangszinekbol, gesztusokbol olvasni. Olyan kepesseget is kifejlesztettem, hogy hangszinnel tudok levelet olvasni.Kepes vagyok belevinni, milyen hangulatban irodott, mikor ironikus, mikor szomoru, mikor eroltetten jokedvu, es mikor hazudik.Ha valakit ismerunk, jol ismerunk, azonnal megfigyelheto beszed kozben a sebesseg, hirtelen sokkal gyorsabban beszel, ha hazudik,egyik legjellemzobbje.
Na de eltertem egy kicsit, mert azzal kezdtem, hogy semmi rosszat nem talalok abban, aki hazudik.Mi is valojaban a hazugsag?Mi az igazsag?Ki donti el?Hiszen mindenkinek van a sajat igaza, ki fogja eldonteni, hogy melyik is az igazabb?:) Nem fokozom tovabb, csak hozzafuzom, ez az en szempontom, mas lathatja maskent, az majd az O igaza lesz:)De akkor sem sertodom meg, ha elhazudja nekem, hogy egyetert az en igazammal:) Inkabb csak zarom egy kedves reszlettel:

Az Egér közben elégedetten fölkászálódott a vakondtúrás mellől, fölkapta a harangvirágot, s végre baj nélkül hazaért. Még csak az előszobában volt, már hallotta, hogy kiabál a felesége:

– Most kell hazajönni, te egerek szégyene! Rég kihűlt a vacsora, már a mentőknek is telefonáltam; azt hittem, elütött egy elefánt, vagy elkapott a macska.

– Mit kiabálsz – mondta az Egér –, dolgom volt! Meg kellett mentenem a Farkast meg a Kost. Nélkülem elpusztultak volna.

– Hazudsz, hazudsz – kiabált magából kikelve Egérné –, mást se tudsz, csak hazudni! Te vagy a világ leghazudósabb egere!

– Az meglehet – mondta mosolyogva az Egér, és átnyújtotta feleségének a sok vihart látott harangvirágot.