Sunday, January 29, 2017

kék tél...

 “Valami van a télben, ami a gyermekkorra emlékeztet, közvetlenül és fájdalmasabban, mint más évszakok. A hó kékesszürke színében, a szobák alkonyatában, a kályhák nyers, orrfacsaró illatában, mindebben van valami bizalmas és örökre elveszett. Ez az emlék didergésre késztet.
Olyan a gyermekkor emléke télen, mint egy sivár, elhagyott lakás, ahonnan kiköltözött mindenki, akit szerettünk, mint egy lakás, melyből elhordták a bútorokat, s melyet nem lehet többé kifűteni.”
(Márai Sándor: A négy évszak – A hó)


 Keveset havazott ejjel, hallottam a hajnali csondbol.Olyankor minden nemabb, meg az autok is az uton.A ho papucsot huz a tajra, mint az izeltlabuak tappancsara..kavezni mentunk a belvarosba, ahol lattam ezt a  kek hazat es Marai jutott eszembe..majd a parton a szurkeseget felvalto kekseg fokozta a vagyat, hogy ujra olvassam.Szep nap lett.
Az aranygaluskanak csak a tanyer kek, Neked kuldom Aniko:)
Mig maskor kanallal szaggatom, most mini pogacsaszaggatoval szakitottam ki, megforgattam a vajban es dioban, igy sokkal finomabb volt.Fontos, hogy egeszen kicsik legyenek.Jo szivvel adnam eloben is:)
Engem egyszer kinevettek, amikor megkerdeztek hogyan keszitem a kelt tesztaimat, mert mindig szepek..elsokent kihangsulyztam az allando homersekletet, ami kellemes meleg legyen, ezen mulik szinte minden...es igazam volt, most is:)

Saturday, January 28, 2017

foszlányok...

*a keprol:
Evekkel ezelott vettem egy garage sale-n.A frizurat es szemoldok ivet leszamitva en is lehtnek, lehettem..ezert is vettem meg.Adott egy olyan erzest, mintha eltem volna mar egyszer:) tudom, vad gondolataim vannak neha.

A masodik szomszed az ablakra ragasztja a karacsonyi lapokat minden evben.Csak abbol gondolom, mert abban az idoben tunnek fel, maradnak egy ideig es en csak a hatuljat a feher reszet latom.Amikor eloszor eszrevettem nagyon sok volt, az ablak ket harmadat elfedte.Aztan arra lettem figyelmes hogy mindig kevesebb van.Az iden mar alig.Vajon miert? hova tuntek akik kuldtek a lapokat?akinek szokasa van, nem csereli le csak ugy egyik evrol a masikra.Vagy megis?

Meg nyaron tortent..tunderi 2 ev koruli kislanyt lattam hercegnonek oltozve, tull szoknyaban, tiara a kis fejen...eszrevette hogy megcsodalom, ram nezett es puszit dobott a kis kezevel ,  szeme is nevetett bele..fogsora meg hiianyos volt:)
Ma atengedtem egy nagyon idos bacsit magam elott..nem volt zebra, mehettem volna nyugodtan, de megalltam es intettem, hogy menjen nyugodtan..a kezevel eppen ugy dobott puszit, mint a kislany, mosolygott es nem volt fogsora..de tunderi volt a bacsi is...a mozdulata eppen olyan gyerekes volt, szeme huncutsaga is..megejto volt:)Bebizonyosodott, hogy gyerekbol gyerekke leszunk...

Kepes vagyok erzelmi eletet elni egy konyvvel, viraggal, ruhaval..targyakon keresztul irom ki magam, hogy egyszer megerkezzek..hova is? nem tudom meg, de szep es jo lesz, erzem..

Vajon hol van az a valasztovonal, ami megkulonboztet embert  embertol.
Vajon tudtak e azok a nok, akik elmult hetvegen vonultak, kialltak, beszedet adtak, sertettek, szavakkal rugdostak, hogy milyen pontokat kepviselnek? tudjak e mit jelent a kesei abortusz? amikor mar nem magzatrol beszelunk, hanem rendes gyermekrol/emberrol?  Ha megis igen  a valasz, akkor lep ervenybe az elso kerdes..vajon hol keletkezik az a res, ami ennyire eltavolithat embert az embertol, ennyire hogy kulonbozhetunk gondolkodasban?
Vajon hol tunik el a jozan esz a maban? Vajon minden rendben van ha mashogy nevezzuk a bunt? a szabadelvuseg gyujtoszo lett, igazi fogalomma valt, annyi mindent bevonhatunk ala...

Friday, January 27, 2017

farmerszoknya ó...

Egy kicsit bele is olvastam a farmer tortenetebe, bar tisztaban voltam vele, hogy eloszor teljesen munkaruhanak hasznaltak.Meg ma is mindenutt latom, a mezogazdasagban, allattartas, kerteszet, gyarak..es a teljesseg hianyaval elek.Nem tudnam mind osszeszedni most, na meg nem is errol szol ez.
A sokadik farmerszoknyam ez a tavaly nyari.A ferjem borzasztoan utalta, minden alkalommal megjegyezte..sot egyszer megajanlotta, hogy elvisz szoknyat venni csak ne vegyem mar fel...mintha nem lenne szoknyam:D de ettol fuggetlenul  az ajanlat jopofa volt.Nem tehetek rola, szeretem.Vasarolni, ugyeket intezni kenyelmes.Ha szep felsovel, szandallal, taskaval feloltoztetem, igazan eros a kontraszt, kihangsulyozodik a kopottsaga es annyira jo, hogy az mar szep is:) A ket habselyem bluz, az egyik orosz nyaku, amit mar csak a nyakaert  is kedvelek, a pottyos olyan 60-as evek divatjat idezo nyaku, a taskaval, a taska szinu szandallal, egy ket ekszerrel nagyon jo .Itthon amennyire nem aratott sikert, mashol tobben megjegyeztek mennyire jol osszeraktam.Ez mar igy szokott lenni.

A konyvet csupan a boritoja miatt vettem meg..es milyen jol tettem...csupa humor, kedvesseg, kaland..csupa nekem valo.Reg nevettem ennyit olvasas kozben.A fohos, fiatal lany, elindul Kaliforniaba, egy ismeretlen helyen bedoglik a kocsija..jo sokat kell gyalogolni a legkozelebbi telepulesig, ahol szerelot talal, majd munkat vallal, hogy ki is tudja fizetni:) es a kocsik mintha tudnak hol kell bedogleni, mert a szerelem is ott talal ra, a kijelolt celt  kozelebb hozza, itt marad.
A nyar, a kalandos ut a nehezsegeivel, a ferjem aggalyai hoztak ossze a konyvet a szoknyaval.Es olyan maradando mindketto, a szoknya es a tortenet  is.A borito szinte vibral a vidamsagtol, mint ahogy en is szoktam jo sokszor vagyis tobbnyire.:)
 





Sunday, January 22, 2017

anemone...


Neha megveszek
 -egy viragot vagy viraghagyma csomagot csak azert mert kulonleges neve van..anemone-kokorcsin
-egy ruhat csupan a mintaja vagy az anyaga miatt, ami talan soha nem lesz rajtam
--egy konyvet csupan a boritoja vagy cime miatt...nem torodve a mondassal:ne iteld meg a konyvet a boritojarol
-ajandekozok azon  /olyan napon ami rolam szol
-telefonnal a kezemben (fakanal helyett) fozok..mondjuk pizzat vagy kentucky-t
Nem szoktam uj evi fogadalmat tenni, helyette tervem van, vagy terveim.
Az idei eleg rovidre sikerult:
foltvarras megtanulasa, egy takaro elkeszitese karacsonyig
takarekosabban elni( sporolni:)
napi masfel km-t gyalogolni..
Es persze a szep terv utan az is en vagyok, aki valami rosszat almodok , nem birok visszaaludni  es a webaruhazak csalogatnak.Nem kell varni, hogy kinyissanak, az order barmikor leadhato.Hiaba csapkodom jobb kezemmel a balt, hogy ne lepjek oda be, mar benn is vagyok..amazon.ca...foltvarrasos kellekek..parhuzamosan youtobe-n fut a bemutato film...pontosan annyira vagyok turelmetlen ilyen teren, mint turelmes emberekkel..vagyis mar a kosaramban is van egy foltokbol keszult takaro..meg meg is dicserem magam, egyetlen huzassal ket uj evi tervemet vegeztem ki, mert a megtakaritasnak is lottek igy:)kihuzom magam, magam elott es ugy erzem most fogok tudni aludni, 48 oran belul szallitjak.Jo, meg egy ket gondolat olvasasa, ami nem az enyem..minden napod eld ugy, mintha ez lenne az utolso..hat ez nekem megy, ezzel lepkedek vissza mezitlab, labujjhegyen aludni..maradjon az ejszaka titka a vasarlas..meg azt is mondhatom majd alomkorosan csinaltam:D

Monday, January 16, 2017

nosztalgia az egyszínű ruhával..

 ....erre a ruhara amikor ranezek, eszembe jutnak a huszas es harmincas eveim mondjuk a kozepeig.Akkor mar valtottam vagy legalabbis letettem.Ha kenyelmesen akartam magam erezni de megis noiesen, divatosan, hasonlo ruham volt, hozza western czizma, farmer dzseki vagy valami szep horgolt pulover a ruha fole.Choker..az olyan szoros nyaklanc, ami ugy nez ki mintha fojtogatna, de nem :).Nagyon nagyon szerettem azt a stilust.Volt egy kulonosen szep, csokibarna uha, hozza feher horgolt pulover es a choker is borbol keszult, mint a csizma.Kar hogy nincs rola fotom csak fejben.

Rajottem a nosztalgia  pozitiv  toltesu erzelem, amit mi szandekosan veszunk elo, szeretunk visszamenni oda es akkor es ahanyszor csak akarjuk.


Hiaba valtottam, az emlek megvan, mentem tovabb es bar maradt velem, de megsem lett nehezebb a teher, amit viszek.Hiszen azt hinne az ember, ha valami veget er, uj kezdodik, akkor csak azzal az ujjal lepkedunk tovabb es frissebb konnyebb lesz a jarasunk ezaltal, de nem , nem igy van.Ha a nosztalgiara gondolok, akkor nem banom.Ha rossz emlekek tornek ram, mar azokat sem banom, probalok tanulni beloluk, a jovore nezve atcsoportosithatok egeszen jo jeluekre. Es hat lassuk be, a jok nem tunnenek ki, ha nem lenne  a rossz.
Egeszen veletlenul talaltam a konyvre.A pioneer woman konyvere, az o elete tortenetere.
Tusarkuban a prerin...mintha rolam is szolna  kicsit.Ez egy csajos, kis limonade konyv, nyari forrosagban ennel nem is szabad nehezebbet olvasni, igazan uditoen hatott.
Vannak tole edenyeim, disztargyak nehany.A konyvben az elso babaja szuletik meg, azota negyen vannak..o tanitja oket otthon, kozben bloggol, ir, fozomusort vezet..nagyon elfoglalt holgy..igazi verbeli varosikent el a farmon, es valoban tusarkuban, sminkben eli meg napjait a farmon is.Osszeillik a ruhaval a konyv, eddig az egyik legjobb paros.


Volt egy nagyon szep csipke haloingem, pongyolaval..ultem az agy szelen , es kozben mar vettunk valami foldet valahol..az anyosom jegyezte meg..a csipke haloingben lat engem a nagy foldemen setalni a magassarku papucsomban es nevetett hozza...aztan tenyleg ugy lett..valtozott a foldrajzi helyzetem, az ingatlanok, de a csipke a magassarku ma is megvan, maga a stilus:)mert az embert el lehet helyezni barhova, barmerre, de ami benne van, amivel szuletett, az nem veheto ki belole soha:)


Sunday, January 15, 2017

szilfa...



Mar elokeszitettem a kovetkezo ruhat/konyvet, a spanyolfalra akasztottam meg talan hetfon, de aztan elnyelt a het  tulterheltsege, esemenyei.Csotortokre a ferjem is beteg lett, magas lazzal, mikozben a szuletesnapjat keszitettem(holnap lesz).
Osszesen talan egy napig maradt agyban, az is eros vita eredmenye volt.Neha magam is meglepodom milyen hatarozott tudok lenni, amitol masok meginkabb meglepodnek es lefekszenek csondesen.A tea is fogyott, nemi gyogyszer is es sok sok torodes. Igy adodott, hogy tegnap mar egeszen jol nezett ki, mintha teljesen egeszseges lenne.
Elmentunk fat venni/hozni a kandalloba,3 face cord-t vettunk.30 kilometer tavolsagra mentunk, ki a varosbol, de megsem igazan videk.Szetszortan elterulo farmokat lattam, rendezett portakat, nehol elhagyottat.A taj kies volt, szurke, majdnem halott, ahogy elalszik telen minden.Majdnem en is elaludtam, vegig asitoztam az uton.
Elovagott szilfat vettunk(allitolag ez a legjobb energiaban , egesben), majd kiderul.Ok pakoltak az utanfutoba, csak itthon kellett kirakni, amit B. sportkent megcsinalt.
Elm tree, vagyis szilfa...tudom, hogy valahol olvastam mar, regenyben emlitik, de nem tudtam milyen.Nehez, kemeny fa.Bokorkent is elofordul a termeszetben.
A harmadik haz ablaka, (akitol vettuk, harmadik haz) nagyon megerintett.A fuggony, az asztali lampa, elotte a fonott szek a tornacon, csupa otthonos hangulat es volt benne valami videki .Ugy egyutt az osszkepben..de lehet csak azert , mert varosban meg nem lattam hasonlot:)
Muszaj volt megorokiteni es meg nehany hazat a videkbol.






Sunday, January 8, 2017

Aany L,: a kisködmön helyett...lencse



Ultem a konyhaban a maradek lencselevesem mellett, napi szokasos bambulasom kozepette...makos gubat is keszitettem.Mindent a hagyomany orzeseert.
A lencseleves ugy lett az enyem, a mienk, hogy fustolt szaraz kolbaszt hajszalvekonyra szeletelek, ropogosra sutom, eveskor a tanyert megszorom, egy kanal tejfol es ahogy esszuk az apro kolbasz falatok roppannak, mit mondjak..mennyei...bar hetkoznapokon nincs ilyen szertartas , eszunk menet kozben is..de az unnepeknek megadom a modjat.Csupa hagyomyos etelek, orzom ami a mienk, meg akkor is, ha eljottem.Valamiert nagyon fontos.
Aztan ahogy igy ultem a levesem mellett, arra jottem ra, velem valoszinu be fog fejezodni a hagyomany..B. sajnos nem is eszi a levest, mben remenykedhetek...es ugy altalaban ez a generacio szetszortan a vilagban  kapaszkodik e a hagyomanyhoz.A sok broken home, az elvalt szulok gyermekei milyen hagyomanyt oriznek majd..ettol nagyon elszontyolodtam, kisse pityeregtem is azt hiszem..ekkor bejott Lola, affektalva sirt, mert nem ertette mi a bajom..pedig levezettem neki, lesz valaki aki lencselvest foz, ha en nem leszek? fejet ferden tartva nezett ram, nem ertette..aztan jott a ferjem, aki ugyan ertette de nem akart szivugyet csinalni belole..so what, ha nincs lencseleves utanunk..majd biztos lesz valami mas..mondjuk lencsesalata tofubol:D
A mese jutott eszembe es egy kollegano a bankbol, akivel hasonloan egyutt sirtunk, amikor a fia 19 evesen ugy dontott megnosul..azt mondta o meg nem szeretne nagymama lenni..ettol en is panikoltam, hogy meg en sem...most meg azon panikolok, hogy nem lesz aki vigye tovabb a lencselevesem..bolond egy noszemely vagy, allapitottam meg magamrol...nehez megfelelni neked:)

irodott januar harmadikan, 2017.

Friday, January 6, 2017

egy kis folklór.../4


Altalaban az egyszinu  ruhakat kedvelem, megis amikor ezt a ruhat meglattam megtorpantam, megigezett...csak neztem es hrtelen furulya szot hallottam, hozza gyorsan burjanzo, kunkorodo viragokat, agakat lattam..tulipant..csupa nepmuveszeti  motivumokat.A ruha osszes viragat tulipannak lattam...nagyon mosolyogtam a kepzeloeromtol, a felfedezesemtol es  tudtam ha soha nem lesz rajtam is megveszem.Mondjuk mintha egy szep himzett terito volna, majd kiakasztom es nezegetem...ha meg megis felveszem , en leszek a ketlabon jaro nepmuveszet.

Ajanlottak egy konyvet:A lelek botanikaja..neha a cim sokat iger, tobbet, mint ami valojaban es megis.Kellett ez a konyv.Erdekes, magaval ragado, nehol egeszen meglepo fordulataval de mindenkeppen szorakoztato...es nem kicsit oktato jelleguEleg sokat tanultam belole, viragokrol, fakrol , novenyekrol..eredetukrol, honositasukrol.Tobbek kozott azt is, hogy minden ember szenvedesre van itelve..ebbol torunk ki olykor a boldogsagot keresven, de csak pillnatokat ad.Maga az elet a  szenvedesrol szol, nem a boldogsagrol.
Eszembe juttatta egy pszichologus no magyarazatat is  az elvandorlasrol: hasonlitsuk egy fa atultetesehez, minel fiatalabb a kisfa, annal nagyobb  valoszinuseggel fog gyokeret ereszteni mashol, erosen megkapaszkodni...miyen igaz.


Wednesday, January 4, 2017

A kis fekete../3

Egy no mindig talal indokot az ujabb ruha megvetelehez./en

A hazassagi evfordulonk kozeledett amikor megtalaltam a (majdnem) kis feketet.A szabasa fogott meg,csikokbol illesztett,az illesztesek peremen varrt, csukott szemmel is kitapinthato varrasok.Szinte ugy ,mint ket ember elete.ahogy osszeillesztik, ahogy hegeket kapnak /okoznak.
Mind emlekezetes valami oknal fogva,ugy,mint a leegett etel szaga.
Alabelelt,nagyon szepen eldolgozott es eppen ez a baj.Az erosen paras forrosagban hordhatatlan.

Teljesen veletlenul akadtam a konyvre.Jane Austen Pride and prejudice folytatasa.persze nem Jane Austen irasaban.Mr.Darcy es Lizzy elso eve egyutt.Lizzy magukrol irt leveleben huganak enged betekintest az eletukbe.

A gongyolt hus elkeszult az iden(tavaly2016) is, a ruhat hosiesen (el)viseltem,a konyvet kiolvastam.
Nem tudom melyik ev volt a nehezebb nekunk, egyaltalan van e konnyu..szeretnem e a konnyut..
A hazassag onmagaban,alapbol nehez..a korulotted allandoan valtozo vilaghoz igazodva mindig(melyben Te magd is valtozol)ha nem is erosen.Ezeket osszeilleszteni es beleilleszteni,na az a kihivas.Jo megoldokepesseget igenyel mindket fel reszerol..:) azon tul sok szeretet,turelem,lemondas,tisztelet es rengeteg humor az ,ami kell.