Friday, July 21, 2017

házassági évfordulónkra...

/"Nincs sok romantikus konyv/film arrol a ketto kozottirol,  a legfontosabbakrol, a boldogan eltek mig meg nem haltakrol.A rozsaszinbe festett  alom halmozott apro es nehol nagyobb fajdalmairol, a zuhanasokrol, a szarnyalasokrol, az egy helyben toporgasokrol, a civakodasokrol, a kibekulesekrol., a belehalasokrol, a mezes hetek utani kijozanodasokrol. Amikor a kettobol lesz egy, es a kettobol lesz plusz egy vagy tobbrol.Amikor a plusz egy vagy tobb ugy tud szakitani, hogy kulonben meg orokre osszekot.Amikor a fiu-lanybol, ferfi-no leszrol.Azokrol a se veled, se nelkuledekrol.
En  azt hittem konnyu lesz, olyan, mint egy  igazi papas mamas , de rajottem az ovis szerepjatekot  komolyabban vettuk, a szabalyokat ott  mindig  veresen betartottuk.
A felnottek luxusa:  hibazasi lehetosegek  halmaza es azok kijavitasa. I thank God for that.


/Az elso gyurut jobban szerettem, soha nem szerettem semmibol a nagyot a sokat, a keves neha sokkal tobb, kifejezobb, tudod.
Gyerekek voltunk, hosszura sikerult a naszut mokaztak odahaza.Visszamokaznek, hogy tart ma is.Egyutt nottunk felnotte, egymastol tanulva, hibak halmazabol epitettuk fel egymast.De a mienk.

/Aztan szepen , lassan , idovel epitettem egy vilagot, olyat, amelyrol csak regi idok irasaiban olvastam.Idealizaltam az eletem magamnak.Eltem ugy, hogy soha nem bantottam azt, aki igeretet adott, meg akkor sem, amikor esetleg megbantott.Soha nem ugy szerettem, hogy mit kapok, annyit adok vissza, szerettem magamtol, ahogy nekem es a masiknak jol esett.Mert idokozben azt is megfejtettem, hogy az igeret az nem feltetlenul egy masik ember fele igeret, onmagam fele is az, es hogy nezek a tukorbe, ha magamnak sem tartom be.Minden becsapas, hazugsag, elsosorban onmagunk becsapasa, hazugsaga. Idovel lettek kisebb-nagyobb kiabrandulasok, zuhanasok, es gyotrodesek, hogy kerulsz ujra oda fol?, innen lentrol.Megdolgoztunk erte sokszor, kimondtuk amit nem szabad elhallgatni, megha belehalt is a masik, de ott voltunk ujraeleszteni."

Mindig visszaolvasom az elozo eveket, mert nem szeretnem ismetelni onmagam..mi az ami ujat tudnek adni ezekhez a kiragadottakhoz..A parkapcsolatok tovabb alakulnak, valtoznak..mar nem tudom eldonteni a kozosseg formalja, vagy formalodott ezaltal.En ma is igy akarnam, papirral, eskuvel.Meg akkor is , ha kozben tudom, hogy nem a papir donti el milyen lesz.megmarad e.Maga a hitelesitesi "cirkusz", ha ugymond meri vallalni, szamomra sokat elarul a masik karakterebol.Kulonosen ha igazan neki(is) fontos.
Meg mindg jatszunk, igazi papas mamast..egyre kevesebb hibazasokkal, javitasokkal.Meg mindig fontos a masik az enen tul, az en elott van tobbszor, mint nem.Nalam ez egy fokmero, erzelmi barometer:)
Hazassagi evfordulonkra gondolkodtam, vissza is,  elore is, de inkabb a maban.