Monday, November 30, 2015

bögrebejegyzés...

 Ot eves kislanynak eltorik a kakaos vagy fajansz bogreje, olyan keservesen sir, hogy szinte semmivel nem lehet megvigasztalni.Na jo, egyetlen dologgal, ha osszeragasztjak neki.Nem szamitanak a repedesek, fontos, hogy ujbol egy darabban van, mar konnyein at nevet mikor kezbe kapja.
Aztan nem valtozik semmit, a felnott no mar talan nem sir, bar ki tudja..de o maga osszeragasztja a kedvenc bogrejet, hogy viragot ultessen bele, vagy hajcsatot, hajgumit taroljon benne vagy egyeb fiuk ferfiak szamara foloslegesnek tuno kacatokat.
A bogre rajongas vagy maga a ragaszkodas meg a targyakhoz is csupan noi tulajdonsag?nem tudom, mert csak a kornyezetembol tudok kiindulni.Ezek a fiuk ,ha eltorik valami dobjak ki gondolkodas nelkul.De ez nem minden, kb olyan lenne mint nemelyik statisztika, amikor egy orszagbol megkerdeznek 50 embert es kihozzak, hogy a Svedek a legugyesebbek a konyhaban pl. Tehat nem mervado.
Mindig van kedvenc bogrem jo ideje.Zokon veszem ha iszik belole valaki mas.Egyszer munkahelyen hasznalta valaki a bogremet es bar kimosta rendesen, de olyan szentsegtoresnek vettem, hogy nem tudtam inni belole tobbe.
Az is lehet rigolya:) bar ha korhoz kotik akkor en mar oviban rigolyas voltam.Vagy csak szimplan a  targyaknak is erzem a lelket, mert van, es ragaszkodom ahhoz, ami kedves a szivemnek...
Szoval most ez a pottyos, zold pottyos, mert ugye a zold a remeny szine, es en orok remenykedo vagyok..


Sunday, November 29, 2015

igazoltan távol...


Nehany percet kaptam arra, hogy osszekapjam magam, majd indulas Chertsey-be.En, aki szeretek megtervezni mindent, akkora  panikba estem, hogy el is keszultem 5 percen belul valahogy megis.Ejszakai utazas volt oda is es vissza is.Visszafele  a hovihar elol menekultunk, kulonben felo volt, hogy ott ragadunk  jo ideig, mondtak az ottani emberek.
A taj kopasz , ures, szintelen, elettelen es megis ra-racsodalkoztam idonkent, kulonosen arra, hogy meg igy is szepnek latom.Volt valami megmagyarazhatatlan finomsaga, a "ruha" nelkuli novenyzetnek.Sok olyan ervenyesult, kerult latoszogbe, ami egyebkent a lomboktol nem. Mar mindenutt van karacsonyi feny, hol kevesebb,hol tobb.Tetszett mindket veglet.
Meg mindig csak arrol tudok irni, hogy dolgozunk, en bent, ferjem kint.Bemerte a kerites vonalat, mert szerinte addig nem erzi, hogy az ove, amig be nincs keritve.Europai szokas:)
Van egy garazsfele, amit meg csak most nyitott ki.Orokoltunk 2 vizibiciklit, sajnos elfelejtettem lefotozni.Volt egy nehez butordarab az eloszobaban is  amit ki akartunk dobni, aztan erdekelt , hogy miert olyan nehez.A tetejet felnyitottam es egy sullyesztett radio, lemezjatszo van beleepitve.Olyan regimodi, nagy korongos.Majd keresek hozza lemezeket.Es persze fel kell ujitanom, tisztitani, festeni.Valami vilagos szinre, majd kitalalom.
Szepen dolgozgattunk , megosztva  a munkat, amikor jott a jelzes a viharrol.Ujbol rovid idot kaptam a keszulesre , hogy jovunk haza, es ujbol fenyfurdozhettem az ejszakaban.
Egyik nap szamoltam, osszesen 4 auto ment el elottunk , akkora  a csend, hogy feltunik.Gyogyito, engem mindenkepp.Egeszen addig, amig feltunik a zaj hianya.



 Egy furdoszoba bentrol es mielott bemegyek.Ami erdekes,hogy csak a noiben van virag:)


 A mellettunk levo Sarga to mar egeszen be van fagyva.
 Az uj kedvenc:)
 A lemezjatszo zartan es felnyitva.




Tuesday, November 24, 2015

a pénztárnál állva...

 .... varva lapozgattam az egyik magazint, amikor meglatok benne egy eppen olyan szoros mellenyt, mint amit nehany napja vettem magamnak.Nem is tudtam, hogy az idei osz divatos darabja.Hiaba, haladok a divattal mindig meg hianyos ismeretekkel is.Ennek oromere ma vettem egy klassz kalapot hozza  kesztyut, es egy rozsaszin szoros kulcstartot:)
Nem tudom honnan jott ez a hobort, mert a bundakat soha nem szerettem, csak a szovetkabatot.Na es a kalap.A rozsaszin szalmakalapom megvan, amit csak a kertben hordok itthon. Ez a kalap is jol all, de tudom nem fogok benne elmenni sehova, pedig a  mellennyel kulonosen jo.Nem beszelve, hogy divatos:)a kalap vonzalamam nem mostani, nem tudom honnan ered.Azt meg kulonosen nem tudom, hogy miert akarok mindent megfejteni:)




Saturday, November 21, 2015

400-ik

Szeretnek kiszeretni beloled minden fajdalmat- mondtam egyszer.  Lelkem  a lelkedbe ul,  a szeretes elgyengiti a fajdalmakat, majd  lelkunk rezgese kiegyenlitodik. Eppen igy.



Ebben a masodik blogomban ,ropke 2 es fel ev  utan ez a 400-ik bejegyzes.Valami szepet kerestem, hasonlot az elso blog negyszazadikjahoz.
Milyen sok embernek volna szuksege  szeretesre, igy unnep kozeledten, a szeretet  unnepen is.Meg maskor is.


Szep Vasarnapot Mindenkinek!:) 


* foto :internet

Friday, November 20, 2015

60 mp...

..sem telt el a piros lampanal, fejben irtam, mint mindig..most ezt.
Elet korforgasat szemelyes nevmasokkal.




Eloszor lesz az Én,
Majd varatlanul megjossz Te
Igy leszunk Mi
Melybol ered az Õ vagy Õk
Igy lesz minden a Mienk
Szarnyakat novesztenek,
Hogy maradjunk ujra  Mi ketten
Majd Te
Vagy Én.

Thursday, November 19, 2015

csupán....

 ... azert foztem ma olaszt, hogy kiprobaljam az ujonnan kapott talam:) milanoit foztem, sajat szosz nelkul, siettem, hogy mielobb a talban vegzodjon az egesz.
Van egy no, pioneer woman neven sut foz, blogot ir, es csodas porcelan edenyeket fest.Mar van so bors tartom, bogrem, vajtarto es most 3 darabos tal keszlet.Meg az ize  is jobb volt a milanoinak ebbol szedve.
A bogret egy nagyon finom, kulonleges mezes narancsos izu teaval avattam fel, mikozben szurcsolgettem, fejben kalandoztam.
Hihetetlenul ropul az ido hallom mindenkitol.Nehez elhinni hogy majdnem kivegeztuk a novembert is, ugy elszaladt, mintha nem vettem volna benne reszt, pedig de.
Kanadai nyar volt meg ma is, kozel 20 fok, tegnap az arcom napoztattam a hasonlo homersekletben.Nehez elhinni, hogy karacsony kozeledik.Ugy elem meg, mintha mindenutt hoval kapcsolodna az unnep.Aki abban nott fol, mashogy nem is tudja elkepzelni, csak feheren, csipos hideggel, es kozben is hatalmas pehelyu havazassal bentrol nezve.Csak leirva , elkepzelve is szep diszlet az unnephez.


Lattam egy kemenyseprot talan szerdan estefele..gyorsan kerestem a gombom, de nem talaltam meg a szoknyamon sem, igy gombijjan a ket ujjam (mutato es kozepso) keresztbe raktam, ugy kivantam valamit.Kozben pillanatok alatt futott le a film  nyitott szemeim elott, nagylanykent mennyire orultunk, ha kemenyseprot lattunk, ugy bicajjal, nagy karika kotroval. Olyan fontos esemeny volt, hogy mindig elmeseltuk egymasnak orommel, izgalommal.Ez a kemenysepro mar nem bicajjal jar, minibusza volt, az oldalara rafestve mestersege.Csak abban bizom a szerencsehozo kepessege nem valtozott, a jarmutol fuggetlenul ugyanaz maradt.


Nagy esemeny talan  az, hogy gaz es villanyfutesunk van, es most vettunk egy fatuzelesu ontott vaskalyhat harmadik alternativanak.A kandallo sajnos villany:( pedig csudaszep.Atalakitani nem tudjuk, mert ahova epult   ott nincs hely kemenynek, a kandallohoz meg ugye specialis  valo.
Tegnap este probaltuk ki eloszor  a kalyhat, ropogott a tuz, nagyon jo hangulatot adott a koran sotetedo haznak.Puskin, akit kozben James Bondnak kereszteltem at , maris kiberelt mellette egy helyet.Pandat riasztotta, Lola semleges maradt.O ugyis mindig ott van , ahol en.


A hirek bekusznak tudatalattinkba, meg akkor is, ha tagadjuk.Mi is keszulunk valamire, valami osszeomlasfelere, nem is tudom.Es persze nem ugy, hogy beszelunk errol, vagy eszerint elunk, nem.Minden ugyanugy megy tovabb, csak kozben felszerelkezunk olyano extrakkal, melyekkel eddig nem.Erdekes, soha nem voltam ilyen.





Saturday, November 14, 2015

péntek 13...

"A tömegek világa csak mohó, de nem igényes. Te maradj mértéktartó és igényes. A világ egyre jobban hasonlít egyfajta Woolworths-áruházra, ahol egy hatosért megkapni mindent, silány kivitelben, ami az élvező hajlamú tömegek napi vágyait gyorsan, olcsón és krajcáros minőségben kielégítheti. Ennek a tömegkielégülésnek veszélyei már mutatkoznak, az élet és a szellem minden területén. Egy kultúra nemcsak akkor pusztul el, ha Athén és Róma finom terein megjelennek csatabárddal a barbárok, hanem elpusztul akkor is, ha ugyanezek a barbárok megjelennek egy kultúra közterein és igény nélkül nagy keresletet, kínálatot és árucserét bonyolítanak le. Te válogass. Ne finnyásan és orrfintorgatva válogass, hanem szigorúan és könyörtelenül. Nem lehetsz elég igényes erkölcsiekben, szellemiekben. Nem mondhatod elég következetesen: ez nemes, ez talmi, ez érték, ez vacak. Ez a dolgod, ha ember vagy, s meg akarod tartani ezt a rangot."/Marai Sandor



Aztan atfutottam az esti hireket sebtiben csak  es persze Parizs...pentek 13 Parizs ..sorakoztak fejemben a szavak.Vajon lehet e ilyet megerezni egy babonasnak velt napon..vajon az artatlan halottak megereztek e, hogy valami rendkivuli tortenik ma.. milyen vallas az, amely egyertelmuen ezek birtokaban, szandekosan erre a napra idozitve kovette el azt amit..karacsony elott 40 nappal...

Wednesday, November 11, 2015

Csak...

.... beneztem az aruhazba, nem akartam venni semmit.Aztan egy bogret megsem tudtam otthagyni, a nyaralomra emlekeztet.Majd lefotozom.Most nem is  az a fontos, ahogy alltam a penztarnal, a mellettem levohoz berobog egy ferfi, eloveszi a visszavinnivalot..egy ferfi alsonemu, illetve nevezzuk neven: egy ferfi gatyat.A penztaros gepiesen kezdi el a betanult szoveget: az alsonemu vegleges arusitas, nem visszacserelheto..persze a ferfi nem engedi befejezni, igy szol: a gatya kicsi, nem engedtetek felprobalni , ezert  tessek itt van..ott allunk lebenulva csupa nok, vasarlok, penztarosok..a lany ujra kezdene a monologjat a  szabalyrol, de a fiatal ferfi most sem engedi befejezni: mivel kicsi, nem tudom hordani, tartsatok meg! mondja, majd elrohan...tovabbra is ott allunk lebenulva, mindenki nezi a ferfi gatyat..nekem mar nevethetnek van, gyorsan vegezni szeretnek es kijonni..kesobb gondolok vissza, remelem nem rakjak ki ujbol arulni..mindegy, gatyat ugysem veszek:)

Sunday, November 8, 2015

a kibékülésrõl..


Nem tudok veszekedni es nem tudok haragudni sem.Elnevettem az egeszet, amikor raneztem a ferjemre, megtort, banatos, kisfius  volt.
A bekules "ara":
ferfi: 3 magazin, mert harom a magyar igazsag + 1 szines kis csokor szavakkal
no    :  3 fele izu palacsinta fonti ok miatt, + sult alma dioval lekvarral toltve, mert a kedvence(a ferfinak)

Azt hiszem amiota korhazban voltam nem veszekedtunk, majd' harom eve:)
B.orult a palacsintanak, mert Halaadas ota nem volt semmi edesseg, Adventkor igertem, hogy majd lesz.O nem banja ha nehanyszor osszeveszunk:)mert ugye minden rosszban van valami jo, mindig:)



Saturday, November 7, 2015

a veszekedésrõl...


Azt hiszem a tegnapi filmmel kezdodott az egesz.Olyan nyomottan jottunk ki a mozibol, mintha elvesztettuk volna valakinket, valaki nagyon fontosat, az eletunk reszet.James Bondot neztunk, a legujabbat.Ha valaki megkerdezne a velemenyem a filmrol, csak azt tudnam mondani:olyan,mint a  hutom tartalma.Van benne hus, zoldsegfele, gyumolcs, tejtermek, nagyreszet beledobalom egy fazekba, de az meg nem jelenti azt, hogy finom is lesz.Voltak szep tajak, jo szineszek, erdekes jelenetek, de a tortenet nem akart kapcsolodni egymasba.
Aztan ma osszevesztunk, ami arrol szol, hogy a ferjem mondja a magaet, en meg hallgatok.Ilyenkor ugy elhallgatok, ha akarhogy ker sem fogok megszolalni legalabb holnap estig.Az egesz egy hulye felreertesbol fakadt ki, aztan a hallgatasom vaditja es mar az is szoba jott, hogy en vagy nem veszek, vagy ha igen, akkor keves citromot...
Kozben atkoszont a szomszedno is..mert a fenykepezom kerestem..azt hittem a kocsiban maradt, de nem.Beszelgettunk keveset, emlitettem neki Gingert..elhallgatott kisse..majd elkezdi mondani, hogy latta a plakatom, hogy kerestem, de tudta mennyire szerettem igy nem tudott, nem mert eloallni, de az udvarukban talaltak holtak..valoszinu valaki megmergezte:(((ok temettek el...
Mar volt hasonlo tortenet..masik haz,masik macska, orokbefogadtam a kerteszetbol, a szomszed este elgazolta, egy dobozban hozta at...
Mindezek utan csak bejottem az ollomert, lattam egy rozsat lent, egeszen kinyilva, vajszinu, de az ejszakai huvos a multkor megcsipte, kisse rozsaszines lett..olyan,mintha nem tudna eldonteni, hogy nyiljon e meg, vagy aludjon, mert megfagyott a lelke feluton..
Bejottem es lefekudtem, alvasba sirtam magam, mint ahogy szoktam, mert en gyulolom a veszekedest, nem csak a magamet, a maset is..es nem  tudom jol kezelni a  veszteseget sem.Belahalok mindbe.A no egyik legjobb, ha nem a legjobb baratja, a konnyei.Old mindent.
Holnap vasarnap, talan szebb lesz, mint a mai..legalabb a fenykepezom elokerult.Moziba nem megyek egy ideig.

Friday, November 6, 2015

a tökfaragó...(carving pumpkin:)


A magokat szedte ki a kis betyar.A masodik kepen a szajabol kilog egy, ahogy ram nezett fotozas kozben:)

Wednesday, November 4, 2015

Szépet...

... almodtam az elmult ejjel, otthon jartam a szuloi hazban, ami reg nincs is meg.Volt egy viragfala Anyunak az eloszobaban, tele viragokkal, o locsolt en meg labatlankodtam.Neztem ahogy csinalta, mindig keveset ontott, aztan meg  egy keveset, hogy atitatodjon a fold.En zsupsz ontottem volna lendulettel, de aztan eszembe jut ez a kep es visszafogom magam.
Hetvegen, Halottak napjan kimentem az egyik temetohoz itt, megalltam tavol es neztem.Itt nem volt gyertyagyujtas, nincs soha, nem unnep.Az ember nem is hinne mennyi minden kimarad majd az eletebol, amikor elvandorol. Tul fiatal , hogy ezzel, ilyenekkel gondoljon.Tul lazado, dacos.Nem is hiszi el, hogy ki lehet menni a temetobe, elfogadtuk, megnyugodtunk az elet ezen szakaszaval is kibekultunk.
Hazagondoltam erosen, valoszinu innen jott az almom, ha megkesve is

Ma is azt gondolom, szamuztuk magunkat, bar volt kulso nyomas, de mi magunk dontottunk merre tovabb.Hogy bizonyitsuk magunknak is masoknak is mi barhol tudunk eletet epiteni, csak ketten, segitseg nelkul.A cel reg valora valt itt is ott is, de kozben valami elveszett.Talan magunkert is gyujthatnek gyergyat gondolom en, mert aki kontinens messzesegbe tavozik, oceannyira, az a szemely elvesz, meghal, vagy szivet noveszt a sziven belul.Osztodik.
A kilencvenes evek meg nevetosek voltak, nem voltak halottaink, repultunk ossze vissza.Meg az ezredfordulo utan is , de az elmult 7-8 ev mar nem olyan, a vilag sem, mi sem.Kevesebb lett a nevetes es a siras is, Igazan nem is tudom melyik a rosszabb allapot.

*pic.from net