Saturday, December 26, 2015

Boldog Karácsony...

 A karacsony elotti utolso hetet azert szeretem es ha tehetem naponta megyek vasarolni, mert a zongese annak a Boldog Karacsonyt kivansagnak, utanozhatatlan.Szeretem hallani ujra es ujra.
Az emberek ugy atalakulnak ebben a nehany napban, hogy az maga a csoda, a karacsonyi csoda..kedvesek , megnyilnak , beszelnek, csupan varakozas kozben is.Velemenyt kernek ki, tolem az iden harman, szerintem melyik lenne jobb ajandeknak.Megkoszonik a segitsegem es ok is  Boldog Karacsonyt kivannak.
Szeretem azt is, hogy iden eloszor nem akartam "elkeszulni", "kesz lenni"..mert nem tudom milyen az, megis minden a helyen volt, jo volt, szep volt, eppen ugy, ahogy volt.
Keszitettem egy listat is, de olyan elfoglalt lettem itt az enyeimmel, hogy nem jutottam gephez.

volt egy ilyen nekifutasom, ami nem kerult befejezesre:
"Szeretek kora reggel vasarolni  karacsony elotti utolso napokon.Csupa feny minden, az ut, az uzletek, szinte alig van valaki, meghittseget sugaroz minden polc.Meg orzi az elozo nap osszevisszasagat, sieteset, orzi a tegnapbol, az elmult hetekbol.
A kocsiban egy bevasarlolistat felejtett valaki, akarva, akaratlanul, a felet mar tavolrol  elolvastam, nyulok erte, mert kivancsi vagyok arra, ha az enyem nincs is leirva, csak fejben orzom, megis hasonlit e.Osszekot e egy lista.Igen, en is veszek lisztet, haromfele cukrot, por, kristaly, barna.Csokit is veszek, csak en feheret, es csokicsipszet is.Ez a lista akar az enyem is lehetne, nyugtazom, es elkepzelem ma , holnap meg  egyenlistaval is vasarolhatnank."


es meg egy ilyen is:

"Azon toprengtem talan leirom miben kulonbozik az itteni unnep, mennyiben hasonlit az ottani az ittenihez mar, es vajon lesz e olyan, amikor eltunnek a kulonbsegek.Nem szeretnem, nem vagyom ra, mert az erdekesseget a kulonbozeseg adja.
Csokorba szedve:
1. Hozzank November 17-en erkezik meg a Telapo, nem Mikulas,Telapo, karneval formajaban.Nincs csizma az ablakban.Ezzel veszi kezdetet a karacsonyi idoszak.
2. Advent elso vasarnapjan koszoruk kerulnek az ajtokra, gyertyagyujtasrol nem tudok.
3. Kigyulnak a karacsonyi fenyek, melyeket behozunk az otthonokba is, a fa is feloltozik.
4. Karacsonyi kepeslapokat irunk kezzel, szemelyesen adjuk at, kezfogassal koszontve karacsonyt itt a szemelyes ismerosoknek.
5. 12 napos karacsonyi dalunk van, melyebn maga az unnep is beleszamitodik, a 12 nap visszaszamlalasa december 14-en kezdodik.
6. Szenteste estebedrol szol, ejszakai mise latogatas.
7. 25-en reggel szep pizsamaban ajandekcsere.A pizsamak, haloingek nagyon fontosak, ha lehet legyenek  piros szinuek.
8.26-an boxing day, amikor minden kinyit, vissza lehet cserelni ha valami nem jo, nem tetszik es oriasi arleszallitas van, de ez  az utobbi idoben nem teljesen igaz.Az aruhazak kitoljak hetre, honapra,. a keves bevetel, hanyatlo profit miatt.
9.Sok helyen 27-en a fat lebontjak, ki van dobva, az unnep utani elso szemetbegyujtessel elviszik.
10.25-26-an csalad/barat latogatasok, ezek kitolodnak karacsony utanra is, vagyis a ket unnep kozotti idoszakra.
11.Nincs halaszle, toltott pulyka a fo etel.
12.Nagyon sokan ettermekben vacsoraznak meg karacsonykor is.
13.Gyorsettermek/kavezok megnyilnak hajlektalan embereknek, ingyen vacsorazhatnak ezen az unnepen.
14. csok csere az ajtokeretben feltuzott fagyongy alatt( egeszen a gorog mitologiaig vezetheto vissza a szokas)ha fiu'lany, no ferfi(single) egyszerre kerulnek veletlenul a fagyongy ala, meg kell csokoljak egymast.Ez azt jelenti nem tekintunk vissza a multba, csak elore, minden csak jo lehet majd.Nagyjabol igy oszegeztem."

Tegnap Niagaran voltunk, nezni a fenyeket, a kivilagitott vizesest..meglepetesunkre oriasi tomeg volt, alig lehett haladni, es alig lehetett fotozni, valahol mindig belelog valaki a kepbe.
Ha tehetnem, itt most megallitanam az idot, csupan azert amilyenek most az emberek, ebben a varazsban.Persze kozben tudom, hogy nem lehet, es en is ilyen meg olyan is vagyok, ilyenkor a felfokozott erzelmek meg erzekenyebbek..torekenyek:)Kell ehhez mas allapot is, eppen olyan, ami kihangsulyozza majd jovore ismet, ennek a mostaninak a kulonlegesseget.

ha megkesve is  : Boldog Karacsonyt!:) szeretettel!