Wednesday, January 15, 2014

a fotó kapcsán...


Minden foto egy tortenet, szoktak mondani.Sokszor latni filmek kezdeten is, ahogy van a foto, majd lassan eletre kel.En is igy vagyok veluk, amikor nezegetem a sajat kepeimet, meg a hangokat is hallom hozza, a parbeszedeket.
Ha egy tobb gyermekes csaladban novunk fel legkisebbkent, ott a szulok nevelese melle  kapunk testvereket, akik ugy erzik feladatuk nekik is.Igy eltem en is, tobbe kevesbe orulve ennek, minel jobban nott az ertelem, azt hiszem elohozta bennem az anarchikust.Valahogy ki akartam tunni, ervenyesiteni a sajat meglatasaimat is.
Anyu sokszor mondta a hajam ki kell fesulni az arcombol, mert kicsi, a homlokom is, ne dugjuk el.10 evesen a kozeli sarki fodrasznohoz bementem es frufrut vagattam.Amikor hazamentem Anyu talan meg sirt is, majd visszavitt es szamon kerte a fodrasznot.Szegeny csak hapogott, hogy en olyan hatarozottan kertem, azt hitte szabad.
Derekig ert a hajam, a noverem mellett a batyam is szerette fesulgetni..13-ik eves voltam, amikor elmentem es fiusra levagattam.Emlekszem ma is, belepek a szobaba, az egesz csalad egyutt volt valami unnep kapcsan, es a sokkolt ram szegezedo tekintetek.Derekig ero hajbol maradt kb 2 cm.
Talan akkor mar tudtak, hogy nem vagyok konnyen nevelheto, igazithato...bar ok mit sem sejtettek a forditott pszichologiarol, en igy utolag nezve teljesen ugy mukodtem.
Hasonlo meretu traumat akkor okoztam, amikor megirtam, hogy nem jovunk haza, vissza.Mert ahogy nottem, nottek az almaim.Utazni szerettem volna, kulonosen repulni, es nyelvet beszelni, ott, akkor , szinte azonnal.Valahogy igy lett meggyorsitva, hogy szinte egyszerre hullott mind az olembe.
Ez a foto, amikor keszult, en nem vettem eszre, nem pozoltam, mert az eloterben mas tortent, masokat fotoztak, csak elohivaskor kaptam meg.
Anyu szeretne, mert a homlokom szabad, meg az egesz arcom.A vagyakozasi sorrendek megvaltoztak..ma mar feltuznem igy , sot lenovesztenem a frufrut, ami azota is van, ha meg egy keves idot tolthetnek Vele, az Anyuval..hianyoznak a beszelgeteseink, a raerosek, ahogy mondta nekem mindig:gyere Agikam beszelgessunk, ulj ide mellem, a munka es minden ugyis megvar..igy senki nem kepes figyelni azota sem.
Ez az en feltuzott haju fotom tortenete, es amikor nezem, hallom a hangjat is..