Monday, August 19, 2013

szavak képekkel , szeretettel..


Vannak emberek,  akik egyetlen helyen elik eletuket, talan 2-300 km-es sugarban.Korulottuk valtozik minden, ido mulasaval tortenelemme alakul.Barmerre  nez, mesel szamara,benne van egy resze,  amit  szavakkal ad tovabb az  erdeklodo ismeretlennek.Szamtalanszor irigyeltem , irigylem a  szo jo ertelmeben ezt a fele allandosagot.
 Vannak a nyughatatlan emberek, akik hasonloan tortenelmet epitenek, szetszortan erintenek  videkeket, varosokat, embereket, de ok inkabb belul raktaroznak, maguk erzik, csak szemuk mesel a jo megfigyelonek.En is ide tartozom.
Ahogy egyre nott a tavolsag ugy oldodott a feszultseg bennem , a varos zaja, fustje, dinamikaja lassan, honapok alatt szovodott feszultsege.Oldodtam a zoldben, a szabadsagaban, a konnyusegeben, a fenyokben.Behunyt szemmel is lattam , az ut menten is,  az elore fejben vetitett kepen is.Furodtem az illatban, a latvanyban, a gyanta kepzeletbeli ragacsaban.Becsomagoltak , maguk ala  helyeztek ajandekkent a kanadai fenyok.
Kibantokozott az otvozodott tortenelem, hol egyben, hol kulon kulon lattam az oslakosokat, a telepeseket, az uj erkezoket.Egy egy jel , szuvenir arulkodik a multrol, a jelenrol.
A Laurentian hegylancolathoz tartozo Tremblant hegyseg, telen igazi siparadicsom, nyaron csak a belso allatvilagatol zajos.Ha leszall az est, egyetlen fenyforras a csillagos eg.Amikor megszokod a csondet, figyelsz az erdo hangjara, lathatatlanul vasalja a varos okozta gyurodeseidet.Ujjaszuletve hagyod el majd, hogy ujra johess.Hiszen lehet elni barhol, az ember mindenutt ember.Mindenutt jo, rossz, kedves, igazodo, kivancsi a maga modjan, es a mosolyt valoban ertik barhol.
Amikor nem keresed, talalod meg a vilag veget is.Itt fogyott el az ut, tovabb, mar csak a jarhatatlan suru erdo, az itt meg erintetlen zold, ahova nem nyult meg az ember, nem akart varost csinalni belole..ez az en vilagvegem/vilagom, a vilagbol kimenos  hangulatomhoz, mar tudom merre kell majd menni...
Egyszer azt mondtam: a tortenelmet termeszetre csereltem, es hat tenyleg:)


* a fotokon utkozben, aztan Quebec a Tremblant hegyseg, Montreal belvarosa a Notre Dame bazilikval, a Szent Lorinc folyo sebtiben es az oslakosok...