Thursday, August 29, 2013

három film...


...azt mondjak filmrajongo vagyok.Igen azt hiszem igaz, sok sok filmet lattam, nezek folyamatosan.
Vannak filmek melyeket szeretek nehany ev mulva ujra nezni, mindig ad ujat.Racsodalkozom , hogy ezt eddig nem is vettem eszre, egy egy szot, nezest, jelenetet.Olyan is van, amikor valami szavam veszi, es amiatt a pillanat miatt vagyok kepes nezni ujra .Tudom, hogy lesz, hogy mikor lesz ott, varom, es megis fantasztikus elmenyt ad.
Az elmult hetekben 3 filmet neztem, tobbet, de ez a harom film oriasi hatassal volt ram.Mind mas tema, kategoria, megis mindben en is benne vagyok kicsit, egy resze a lelkemnek.Kettot mar lattam , megis ugy hatott ram , talan melyebben , mint korabban.


Az Amerikai rapszodia, a Possession 2002-es Gwyneth Paltrow film(nem tudom a magyar cimet), es az uj, amit majd olvasni szeretnek  Szabo Magda:Az ajto cimu regenyebol keszult film.


1/Tudtam azonosulni Emerencival azon a szinten, ahogy a szeretetet o kepzelte el, a sajat torvenyei szerint, idealizaltan.Rendesen megmozgatott ez a film, a konyv hatvanyozottan adja majd tudom, de kell nekem ez a melysegutazas az erzelmekben.
"Ritkán álmodom. Ha mégis, verejtékben fürödve riadok fel. Ilyenkor visszadőlök,megvárom, míg a szívem megnyugszik, s eltűnődöm az éjszakák kivédhetetlen,mágikus hatalmán. Gyerekként vagy fiatalon nem álmodtam se jót, se rosszat, csak az öregség sodorja újra meg újra felém a múlt hordalékjából keményre gyúrt iszonyatot,amely azért olyan riasztó, mert feszesebbre komponált, tragikusabb, mint bármikoris átélhettem volna, hiszen a valóságban egyszer sem történt meg velem az, amitől sikoltozva ébredek. "


2/Az amerikai rapszodia nem egy jol kidolgozott film, azt hiszem erosen tuloz is,megis tudok azonosulni a visszavagyasaimmal, az itteni hirtelen hangulatvaltozasaimmal, a hangszinekben valo utazasaimmal, azokat fogo erzekenysegemmel.

3/A Possession igazi manna,   annak aki szereti a verseket, a romantikat, az irodalmi szepseget.Fikcio, akirol szol kolto nem letezett a valos eletben, es megis elvarazsolos.
Az elejen elhangzik nehany olyan mondat, szo, amiert kepes vagyok ujra nezni, hallgatni, amilyen szepen cserelodnek a levelek a ket iro kozott egeszen addig, amig szerelemme alakul a betukon at kozeledve egymas fele.
".. Dear Miss La Motte, Excuse this letter to a stranger. It was a great pleasure to talk to you at dear Crabbe's breakfast party. May I hope you too enjoyed our talk --and may I have the pleasure of calling on you...?
" I want to see if there's an us in you and me. Would-Would you like that? "


Ma mar nem beszelunk igy egymassal de en hiszek abban, hogy ebben a mai kozegben, nyelvezetben is meglelheto a szepseg, az ide illo, valo, es eleri azokat akik igenylik, akik keresik, vagynak ra.En nehanyszor mar megtalaltam.