Monday, November 26, 2012

reggeli firka..

 
...az unnephez kozelitven nagyon szeretek aruhazakban tekeregni.Olyan masak lesznek az emberek, mintha varazspalcat suhintottak volna folottuk.Raerosebbek, kedvesebbek, torodosebbek.
Tegnap egy no segitsegemet kerte kamaszlanynak szant ajandekhoz.Mikozben segitettem valasztani, elmeselte, hogy egy csaladot adaptalnak az unnepek idejere.Nincs munkajuk, van egy 14 eves lanyuk, akit soha nem latott, ezert orult a segitsegemnek.
Levegot is alig vettem ugy hallgattam az eddig meg soha nem hallott tortenetet.Nagyon szep gesztus,ugy talaltam.
Azt nem allitom, hogy igy idegenbol en mernek e hasonlot, es ha en igen is, de ebben egy egesz csaladnak kozosnevezon kell lenni.
Vakmeroen szep, azt hiszem.Mar csak azon sajnalkoztam kesobb, hogy nem csereltunk elerhetoseget, jo lett volna tudni milyen lett, hogy sikerult, a lany orult e az ajandeknak.
A napokban megkerdeztek tolem mi a muveszet, hogy fogalmaznam meg.
Azt gondolom minden olyan, ami erzest valt ki egy masik emberbol, legyen az negativ, pozitiv, meghokkento, az mind muveszet.Legyen az szo, kep, zene, szobor, legyen az etel, legyen az frizura, vagy egy jo cselekedet.Ha a szo teljes ertelmeben nem is muveszet, de feltetlenul muveszi adottsagrol arulkodik.Es persze nem elhanyagolhato az, aki mindezt felismeri, az a masik aki fogja, veszi, erti, ertekeli.
Aki nem hallott meg szelharangozot csongeni, a finom, torekeny csilingelest, sokbol maradt ki.Aki nem latta meg ilyenkor keson osszel a Nap keltet, azt a szinkavalkadot, ami eleg lenne egy varos karacsonyfadiszehez, nem tudja mirol marad le.
Vagyis egy muvesz onmagaban a muvevel, az adottsagaval akkor valik ertekke, ha megtalalja azt,(aki lehet egyetlen szemely is),aki ertekeli, ertekke emeli.