Tuesday, October 30, 2012

blog etikett...

1. A kommented kapcsolódjon a bejegyzés témájához!
2. Tisztelettel vitázz !
3. Ha nem értesz valamit, kérdezz!
4. Légy segítőkész!
5. Ne különböztess meg senkit etnikai, vallási, vagy szexuális beállítottsága miatt !
6. Ha válaszüzenetet írsz, akkor mindenképpen foglald össze, vagy idézz annyit az eredetiből, hogy érthető legyen a válaszod. Viszont ne idézd az egészet!
7. Ne spam-elj, ne reklámozz!
8. Levélben, vagy egyéb privát formában kapott üzeneteket csak a szerző beleegyezésével jelentess meg a blogon!
9. IRL (In Real Life, azaz a való életre vonatkozó) információkat ne közölj senkiről!
10. Ha a vita elfajul...maradj a keretek között!
Támogatásod kérlek jelezd a: blogetikett[kukac]gmail.com címen!


Irtam egy bejegyzest a szerenyseg boncolgatasarol, mely azt a cimet is kaphatta volna, mennyit osszunk meg a blogon magunkbol.


Nincs valasztott profilom, nem vagyok kezmuves.Leirtam, hogy nekik mas , egyszerubb, hiszen a net, tobbek kozott a blog egy uj piac, ebben semmi megbotrankoztatot nem latok, nem irtam ondicseretnek.
Aki ott ir , mutat , az teljesen rendben van.
Az en oldalam erzelmi reakciok halmaza, tele intimmel, amelyben olykor borzaszto nehez megtalalni a hatart, mit illik es mit nem.Csak ugy, mint IRL, a valodi eletben.Mar az elso bejegyzesem is igy kezdodott, amikor senkit nem olvastam, senki nem olvasott, magamnak irtam, magamrol, rolam szolt, csak ugy, mint a blog.Vannak meglatasaim, velemenyeim, vallalom oket kesobb is.Harom eve irok blogot, soha senkit nem celoztam sertoen, soha senkirol  nem velemenyeztem sem nyiltan, sem nev nelkul, soha senki blogjabol nem ragadtam ki szavakat, egyszeru mondatot, hogy atultessem magamhoz, es egeszen mas ertelmet kapjon.Segito szandeku voltam mindig.Jatszottam is, jatekot hirdetve, rendesen levezetve, baratsagok ultetodtek.Maradok is ilyen.
Ujabb etikett ponttal bovitenem, ami szinten sajat velemenyem, nem kell egyeterteni vele, lehet vitatni.Ha valaki jelol, neked kotelezo e visszajelolni?Csupan illendosegbol van e ertelme?Mert mi tortenik akkor , ha o szeret engem olvasni, de nem kolcsonos?Ilyen meg soha nem volt az eletben?Nem az a celom, hogy 500-an olvassanak, mert kepteleneseg rendszeresen kovetni ennyi embert, ha meg csak azert, hogy a neve legyen ott, mi ertelme?
Eddig ezt nem irtam le, de igy ereztem vegig, vallalom.
A szavaknak oriasi erejuk van, borzaszto romboloak kulonosen napjainkban, amikor a technika erre epul, segit abban milyen iranyba modositsd, milyen szinben tuntesd fol.
Most is leirom, aki blogot ir, nem lehet szereny, kulonosen akkor nem, ha az arcat is hozzaadja.De ezzel nincs baj, mert a buszkeseg, a batorsag, a dicsekves egyik sem pejorativan hat.Ha buszken beszelek a fiamrol, a csaladomrol, a sikereimrol, nem erzem magam rossz embernek.Ha batran megmutatom  a velemenyem, akkor sem.
Zaraskent, hogy maradjak az etikettnel, ez az irasom konkretan Julia bejegyzeseire szuletett, melyeket vegigvartam, hol fog befejezodni.
Elni es elni hagyni az elvem.Elfogadni masokat hibakkal egyutt, konkretan megbeszelni , ha szamomra serto, kommunikalni a megfelelo szemellyel.

Gyakorlom a vallast az elet minden pontjan, nem Istent emlegetve, csak a tanait beultetve a napjaimba.
Soha nem volt szamomra szimpatikus az egyetlen szobol, egyetlen mondatbol valo itelkezes, ezentul sem lesz az, de betudom annak, hogy hibazhatunk, halmozva viszont mar egeszen mas ertelmet ad.