Tuesday, September 25, 2012

Válasz a barátságról...


Kedves Julia:)

A baratsag egy akkora nagysagu, osszetett tema, amirol napokig beszelgetnenk meg eloben is, a kave is kihulne:)
Nehanyszor probaltam tomoritve irni rola, de mindig elegedetlen maradok onmaggal szemben.Erre nem lehet ugy valaszolni, hogy mi a kedvenc szined.
A gyermekkori baratsag azert is maradandobb, es emlekezetesebb, mert abban az eletszakaszunkban esunk at a leglatvanyosabb valtozasokon, sok elsot elunk meg, amelyek nagy szazalekat inkabb a baratunkkal osztjuk meg, mint szulovel.Es ez igy van jol.Kivetel ez alol, ha a szulo egyben barat is, ami ugye nagyon ritka.
Talan Popper Petertol olvastam:eloadast tartott a szerelemrol fiatal felnotteknek.Egy lany elmeselte, hogy a baratja megcsalta, de mivel szereti nem szakit vele.Mindenki fol volt haborodva, kiveve az eloadot.Szerinte itt ezen az eloadason egyedul O volt erett, felnott, aki tudja igazan mi az szeretni.
A baratsag hasonloan epul fol, alakul ki felnott korban.Sok olyan alapra kotodik, ami kozos bennunk, ezert vonzodunk baratilag.Megis lattam, hallottam, magam is megeltem szamos olyan baratsagrol, amiben semmi hasonlo nem volt.Az egyik eppen azert vagyott a masik baratsagara, mert benne elhette meg, azt ami belole hianyzott.
Elore nem tudjuk eldonteni meddig leszunk baratok, de a bizalomnak ott kell lenni.Anelkul nem haladnank elore, semilyen teren.Baratok neha elkerulnek, masfele,de ahogy a lany is az emlitettben, nem kell kidobni oket meg kepzeletben sem, mert, ha baratkent kezeltuk nem mondunk le roluk azonnal.Barmikor visszaterhetnek, es a baratsag kulonos jellemzoje, hogy ugyanott vagy kepes folytatni evekkel kesobb is.
Maga a szo szamomra azt sugallja:baratkozunk, ismerkedunk, valamilyen szinten, valameddig kotodunk, de nem egy befejezett forma, ami soha nem fog valtozni mar.Ha igy kozelitunk, azt hiszem nagyon sok elmennyel gazdagodunk.Jo az, magam is ilyen vagyok, ha keves szamban benne van mindaz, ami a baratsagot magaba foglalja, ha esetleg van egy nagyon jo, vagy nehany jo baratunk, de abban sem latok kivetnivalot, ha tarsasag adja meg ugyanazt.
Egymagunk meg egyebkent sem hatarozhatjuk el, a baratsag minimum ketton all, mint a vasar, az ido a fuszere:)