Friday, July 20, 2012

amikor hiányzik valaki...



...ulok egyedul a reggelben, a csopogo kave illata bejarja az egesz teret.Hianyzik a hajnali mezitlabas setam a kertben, a harmatos fuben, ahogy osszehajolva cirogattak bokaig.
A kaverol sokszor eszembe jut anyu, kotyogos fozoje volt kicsi koromban, sokszor folrobbant.Szerettuk amikor meselte, szorol szora , ujra es ujra hogy smint tortent, mekkora hangja volt, mekkora munkat csinalt az a pici kavefozo.
Ma ugy erzem kardigan is elkel majd, egeszen huvos van, esik is gyengen, mintha az eso sem tudna eldonteni mit akar, olyan nemakarodzva, ahogy anyu mondana.
Mikor baj ert, meg sem alltam hazaig kepzeletben, a biztos, vedett gyermekkor megnyugtatott, ujbol vedelmet adott.Miota elmentek a szulok, nincs haz, nincs vedelem, eltunt az a joleso, idotlen erzes, a megerkezes megnyugvasa.
Azt hiszem minel magasabbra erunk, minel tobbet latunk, tudunk,tapasztalunk, annal nagyobbat  zuhanunk alkalomadtan.
Az emberek nincsenek felkeszitve a csalodasokra, bukasokra, csak a  sikerekre..talan Popper Petertol olvastam.
Annyi mindenre nem vagyunk felkeszitve, es minel tobbet tudunk , annal jobban erezzuk a hiany nagysagat, az annyi mindenre nem nagysagat.Annyi mindentol el lett lopva az ido, nem kap tisztesseget.
 Ketszinu  a vilag,  nyugodtan kel fel a Nap, madarak dalolnak, szellok borzongatnak, nevetesek csilingelnek bele a masik gyaszaba, mit sem torodve a konnyekkel, a fajdalmakkal.Nem all meg a Fold, minden megy tovabb , csak kevesen erzik, hogy milyen maskent, mashogy, milyen erovel teszik ugyanazt, amit elotte eszre sem vettek.
Megyek en is, veszem a kavem, teszem a dolgom, tudok enni, neha nevetni, de valahogy megis mas  vagyok .Szomoru, es nehez a mellkasom, mintha kovet tettek volna ra, cipelem magammal, a tobbi megszokottal, es mar a  megszokott sem lesz konnyu igy.
Hianyzik egy anyai jo beszelgetes, akivel pillanatok alatt helyere kerultek a dolgok, a legfontosabb, legnagyobb problema is kicsive toporodott.Ugy tudta a szavakat, es ugy tudott hallgatva kerdezni, beszeltetni, mint senki mas:)
"Mi a baj Agikam, miert nem alszol?" ..mert hianyzol anyu:)







*foton Edesanyam B.-al.