Sunday, April 8, 2012

templom utan, templomok...


...a szomszed iparvarosban van egy sugarut, amelyet talan templomok utcajanak is keresztelhetnenek. Egymast erik a templomok, kisebb , nagyobb, szerenyebb, feltunobb .Mind mas.
Tukrozi a valamikori lakok etnikai osszetetelet.Csak kepzelni tudom, az autok megjelenese elotti vilagot, a sok unneplobe oltozott ember sietos jarasat  vasarnap reggeleken. 


Igertem egy kepet mara, ezert kattintgattam, nem vagyok tiszteletlen, csak valamit szerettem volna mutatni.Sajnos azt nem sikerult megorokiteni, amit szerettem volna, de kirajzolodott egy masik kep.


 Furcsa, ambivalens erzes lakozik bennem .Sokszor erzem egyedul magam, kulonosen tomegben.Mintha csak egyes egyedul lennek a vilagban.Fajni szokott, ugy mar belem.
Ma reggel a templomunk kepe igazolta az erzesem, megha nem is vagytam erre.A mi templomunkbol nem jott ki senki, sot be sem tudott terni egy imara, mert zarva van.Olyan arva, mint az elotte allo idegen, aki olvasta a feliratot.
Mar 6 evesen sem ertettem , lazadtam, hogy miert kell gyonnom? Lattam nagyon sok felnott  embert, aki csak aldozott es mar akkor sem ertettem , hogy nekem gyermeknek mivel lehet nagyobb, tobb bunom?
Hippokratak, dunnyogtem kesobb, amikor mar tudtam a szo mit jelent.
Ultek a padban , egymast bokdostek, hogy ki milyen ruhaban ment, engem mindig bekoptek otthon, hogy a hideg kovon csak imitaltam a terdeplest.Fazott a terdem a harisnyaban es mar akkor 8 evesen sem ertettem , milyen bun ez, ez nem lehet az.Jezuska nem akarhatja , hogy felfazzak es beteg legyek.
Lazado voltam mar 6 evesen is, es magam feje , logikaja szerint kerestem, fejtettem meg, eltem, elem a vilagot.
Nincs mit gyonnom, mert nem kovetek el olyat.Milyen hivo ember az olyan, aki bunoz, mert ugyis tudja kap feloldozast? 


A hit a szivekben van, legmelyen, ami szerint elunk, es nem attol leszunk hivok, hanyszor vetunk keresztet vagy emlegetjuk  Jezust. Egy privat, intim erzes-viselkedes kapcsolat, egy eletforma.
Es nem attol kap ertelmet, mert Husvet van vagy Karacsony.

A hetkoznapok sokasagaban megelt , az ujabb napokba , egymasba vetett hit,az onmagunkba nem utolso sorban.Ettol lesz hit, ettol lesz fontos, igy mond valamit.

* elso kepen:lengyel tmplom, masodik:ukran, harmadik:magyar templom, lelakatolva Husvet Vasarnap reggelen is.