Wednesday, August 31, 2011

a befejezetlen nyár...


...bucsuzik a nyar.Egy egy ejszaka mar huvos oszre emlekezteto, de nappal meg megmutatja erejet..Olyan, mint egy szakitas, amikor kimondod, hogy vege, de a jo, szep emlekek urra lesznek rajtad es egy egy kibekulesre visszavezetnek.Jo , szep, rossz erzelmek merkozese ez, es vagy a rossz , vagy a buszkeseg gyoz.Szoros meccs, nehez eldonteni.
Holnap Szeptember koszont be, es hiaba vartam, neztem reggel, este a postaladank, a telefont, az e-mailt, sehol nem jelentkezett Mr R:((naponta szaladtam izgatottan nezni, naponta csalodtam ujra es ujra.Nem tudom hogy fog e jelentkezni meg, ha nem , akkor olyan lesz, mint amikor konyvet olvasok es az iro nem fejezi be, hanem az olvaso kepzeletere bizza. Nem tudom tovabb kepzelni, mint ameddig kepzeltem mar, de eszembe juttatott olyan eseteket, elmenyeket, amelyeket megeltem es millioszor visszatertem kepzeletben, mert ugy ereztem, bar nem lett kimondva de jo lett volna, ha van folytatasa .
Hianyerzes.Nem tudod megfogalmazni mit hianyolsz, mert nem klasszikus ferf-noi kapcsalatokrol van szo, es nem feltetlenul romantikus futesu.Csak egyszeruen bennem maradt, hogy jo lett volna meg talalkozni, beszelgetni, egy inger ami valahol elulteti benned, ha igy beled feszkelte magat, akkor biztosan nagyon jo lett volna a folytatas, jo baratsagok.
Ilyen pl egy rendor, aki igazoltat, en csak utas vagyok, de a lelkemig furodott a tekintete es kesobb, meg ma is , millioszor eszembe jut.
Ilyen egy fiatal srac, akivel egy repuloteren beszelgettem, mert mindketten vartunk valakire, es par ora alatt olyan hangulatu beszelgetes alakult ki, mintha mindig ismertuk volna egymast.Vajon miert nem csereltunk elerhetoseget?O probalta oda terelni, de en kitertem, ahogy szoktam, hogy most evekkel kesobb, es az elmult, eltelt idoben is szamtalanszor gondoljak Ra, vajon mi van vele..eppen utazott, a vilagot jarta mielott horgonyt vet, csaladot alapit.
Olyan nagyon tudok vagyakozni ilyen emlekemben vissza visszaterok utan, hogy csodakat kivanok, kerek, mert bar hatartalan a kepzeloerom, szeretek is, de mind mind szazszor elkepzelve is urt hagy maga utan...ilyen lehet, amikor valaki koszones nelkul, varatlanul veszit el valakit, teljesen aterzem, es borzasztoan sajnalom...

Hat gyere Szeptember, hallom kopogasod az ajtonal, beengedlek, koszontelek!

* foton en par hete, mutatom, hogy arra ment a nyar:)

Tuesday, August 30, 2011

a csizma...


...egyszer volt egy western csizmam, nagyon szerettem.Volt hozza szoknyam, ruham, egy horgolt puloverem, nagyon kulonleges osszeallitas volt, es ma nagyon hianyzott. Kirakatokat nezegettem, es lattam egy csodalatosat.Nem is figyeltem mekkora divat lett ujra, es mennyit fejlodott ez a csizma.
Osszel, tavasszal, sot meg nyaron is egy huvos, hideg napon igazan kellemes, kenyelmes viselet.
Majd
hogynem csak beleugrasz, ha sietned kell valahova, ha rohangalos , ugyintezos napod van.Megis jo megjelenest biztosit.
Titokban kertem egyet a szulinapomra, milyen jo lenne megkapni, az sem baj, ha eppen ilyen lesz..na majd meglatjuk :)

Monday, August 29, 2011

szilvás gombóc...




...talan ket hetig kaphato, es akkor is nagyon csokkentett mennyisegben a szilva itt felenk.Ilyenkor mindig keszitek szilvasgombocot, tehat egyszer egy evben egeszen biztosan:)
Ma is egy kis kosarka szilvaval libbentem ki hazafele megallva a boltban, es mar kepzeletben oda is dobtam a krumplit, hogy mire hazaerek majdnem puha legyen.Az volt az elso, amint beleptem a konyhaba, mert utana mar csak pillanat muve az egesz.A mozdulatok a kezemben, szeretet a szivemben, anyukamnak aldozok.O szilvalekvarral csinalta mindig, micsoda lekvarja volt.Berbencei szilva, emlekszem a nevre, mert gyerekkoromban mokasnak tunt es kulonlegesnek.Imadtam a szilvalekvaros kenyeret.A sogornom, batyam felesege, eloszor nalunk evett lekvarral gombocot, ugy megszerette, hogy utana mar csak igy tudta elkepzelni.

Erdekes ahogy megismertetjuk, izleltetjuk masokkal, egymassal amirol azt kepzeljuk a mienk, atadjuk meg igy is valamifele koteseket kepezve, mert a legnagyobb tisztelet, ha valaki megkosolja, sot szereti is a foztunket.En elsokent azert szeretek fozni, mert egyfele kapocs lesz igy, es valami kulonleges tudasnak erzem, amikor dicsernek egy egy foztomert.

Anyosom rendes morzsa helyett, ahogy hagyomanyosan ismertem, O makkal ette, pontosabban cukrozott makkal.Amiota megkostoltam en is mindig talalom igy is, ketfelekeppen, de en mar csak makosan szeretem. Aztan kedvem volt jatszani, hogy meg tovabb anyuval idozzek, es keves nudli is keszult a sarkokbol.

B.baratai befutottak, kerdeztek mi ez, mert yummy:) B. ezt mondta:- oh this little thing, that is nudli:D my mom made it with her own hand-huzta ki magat. Ettol,a this is nudlitol en befutottam a haloszobankba , eldobtam magam, szamat befogtam, hogy ne visitva nevessek:))es csak imadkozom, hogy holnap ne jusson eszembe, mert hangosan fogok felnevetni a leghulyebb helyzetekben:)

Nos ilyen lett, az udvaron jobbak a kepek, vilagosabb..kivancsi vagyok eszi e meg valaki makkal?varom a jelentkezoket:)

reggel(i)...



Tegnap este szerettem volna irni egy bejegyzest a barack fesztivalunkrol.
Minden evben ilyenkor van.
Aztan elolvastam a tavalyi beirast es ugy hianyzott az anyu, ugy ram tort, hogy elment a kedvem.
Most meg csinaltam egy kicsit barackos reggelit, hogy valami nyoma legyen...

Szep hetkezdest kivanok!

Saturday, August 27, 2011

körhinta...


...azt hiszem a kislanyban eloszor akkor mozdul meg a No, a nagybetus NO, amikor az eletkorat folfele kerekiti, sot ha valaki 1-2 evvel tobbnek nezi, szinte ropkod a boldogsagtol.De az is lehet csak en eltem igy meg:)

...pulzus novelo pillanat volt, minden masodpercere emlekszem.Volt egy fiu, es persze volt egy lany(en), a szomszed iskolaval sok sportesemenyt rendeztunk egyutt.O volt a legjobb kezilabdas, es a legjobbkepu, az osszes lany szerelmes volt bele.Most csak fiuk jatszottak, mi lanyok ulhettunk a palya szelen, kis padszeru hosszu oszlopok voltak, es ott ulve, labunk logatva gyonyorkodhettunk.Minden lany a 10-es jatekost leste es sohajtozott, amikor jatek elott setalt nyugodtan, kenyelmesen es a farmerdzsdekijet ram bizta, vigyazzak ra.Akkor azzal voltam elfoglalva, hogy rendesen vigyazzam, ugy fogtam, mintha gyemantbol(erteket tekintve), es valami nagyon torekeny anyagbol lenne.Es kihuzott, egyenes derekkal, buszken, mert tudtam, hogy utana is odajon hozzam...ma mar mosolygok visszatekintve, mert az osszes lany engem irigyelt akkor, es en idot sem hagytam magamnak korulnezni:)12-13 eves lany lelke meg nem keszult fol rafineriakra, trukkokre, pukkasztasra...

Bucsu volt nyaranta, atfedte az egesz nyarat, a hangosan uvolto hangszorokbol jott a divatos slager, hogy tudatositsa a bucsu meg tart, csalogatott minduntalan.Ket baratnommel setaltam a vasar teren.Egyik oldalon szabalyosan, sorrendben sorakoztak a cellovoldek, majd a hintak, korhintak szabalyosan elhelyezve, hullmavasut es orias kerek is volt.Odebb az arusok satrai huzodtak ossze vissza kacskaringozva , mint egy maze(nem jutott eszembe a magyar neve, de mar megvan: labirintus) Igy keringtunk, neztuk a mezeskalacs sziveket, amikor hirtelen meglattam, es mar csak Ot lattam, a szemet, a hajat, a termetet, legjobbkepunek lattam akkor is.Jott felem, kozel ert, amikor hintazni hivott.Baratnoktol el sem koszontem ugy megbabonazott, mosollyal bolintottam es mar mentunk is.
A korhinta amikor elindult , fogta az en ulesem lancat , mar teljes korben , teljes ivvel ropultunk, amikor lattam a szemeben, hogy pajkossagra keszul, dobalni kezdett, en meg visitottam, olyan felek, de dobjal meg, mert neked barmit szabad visitas volt ez.Megis kiszurta, hogy felos is, es amikor legkozelebb hozza kozel lendultem, megfogta a lancot, es a kezem utan nyult.A legnagyobb termeszeteseggel simult kezem a kezebe.Ugy ereztem en vagyok a legboldogabb lany a bucsuban, es en is voltam.


Rank sotetedett, nem csak a hinta , az ido is ropult velunk, es mar csak azt vettem eszre , hogy a hazunk elott allunk es jo lenne, ha soha nem erne veget ez a nap, ez a pillanat, amiben vagyunk ketten.Egyszerre hajoltunk, feluton talalkozott az ajkunk, szep, szegyenlos puszi volt, olyan, amilyennek a legelsonek illik lenni... Akkor osszel lettem 13 eves, O 14.

*az evente ismetlodo barack fesztival van felenk, siettem, mert szokott lenni korhinta es orias kerek is, fotozni szerettem volna.Sajnos az iden nincs.

**Kulon koszonom Evanak(Éva blogja), aki a Bucsu bejegyzesevel ezt az egeszet felidezte bennem, es bar egyszer emlitettem mar egy beirasomban a fiut, de nem ilyen megkozelitessel.

*** Kulon koszonom V.L.-nak , akirol sajnos semmit nem tudok, hogy ilyen szepen szerettunk, segitett megmutatni, hogy a szerelem, ami csak egy pillanat muve, de egy eleten at tart, elkiser, mindent meghataroz.

****Kulon sajnalom azokat a kis kamaszokat, akiknek ez az ismerkedesi mechanizmus a gepes vilag miatt, netan kimarad...

hajnalban...




...hajnali, hobortos , mezitlabas setam volt a kertben, persze csupa viz lett a labam bokaig. Ejszaka mar magamra kellett huzni, jol esett a takaro, hosszu hetek ota eleoszor talan most. Szeretek nyitott ablaknal aludni, szeretem,ha a levegokulonbseg ebreszt, erezni a boromon, ahogy cirogat, es felig aludva, reflexbol nyulni a takaro utan.
Szeretem a szavak nelkuli torteneseket, mint egy ilyen ebredes, amikor a libaborosre huzodott bort , kisimitja a korulolelo paplan melege.Mint egy regi nema film, ahol gyorsan ugralnak a kepsorok, furcsak a mozdulatok, termeszetellenesek, a latvanybol kell megfejteni mindent. Hajnalban, haloingben , mezitlab a kertben nagyon szeretek...jo nap lesz:)








Thursday, August 25, 2011

szavak hídja...


...este 10 korul olvasgattam az agyban, amikor megerkezett a tornado.Olyan gyorsan soport vegig , amilyen hirtelen erkezett.Izgatottan neztem ahogy birkozott a mar serult, hianyos fammal, nem birt vele.Az eso turelmetlenul kopogott az ablakon,ingerult benyomasat keltette.Ido multaval, nem mertem, mert a szemem nem vettem le a juhar farol, elaludtam.

Az ejszaka sotetjet, csondjet egy nagyon keserves allati hang sirasa szakitotta meg.Belehasitott a sotetbe, hirtelen felultem, lampat kapcsoltam.Egy raccoon kinozott, majd megolt egy vedtelen kismokust...nem tudtam sokaig visszaaludni, nyugtalanul forgolodtam,fekudtem.

Nappal mindez eltunik, a veszely, a vad osztonok aludni , nyugovora ternek.Minth az allatok nem is osztonnel, hanem tudatos gondolkodassal ejszaka tamadnanak, hogy ne legyen nyom, ne legyenek felismerhetoek.
Nappal a szabalyok, a rend, fegyelem becsomagolja ezeket a vadallati megnyilvanulasokat, elrejti, csak az ej oldja fol, szabaditja ki, engedi utjara.
Elkenyelmesedtunk , elidegenedtunk a vad, veszelyes, vedtelen valosagoktol..en legalabbis nagyon.

Ma estefele gyorsan atszaladtam a szomszed varosba, az Ikeaba.Az obol folott van egy hid, nem tobb, mint 10 perc az ut, gyorsan vegeztem is.Amikor kijottem az aruhazbol szirena hangja szolt, egeszen kozel.A hidra vezeto utbol egy savot lezartak, es csak lepesben haladtunk.Feszult voltam, tudtam, hogy tortent valami, amig benn setaltam, es haragudtam magamra amiert egyaltalan elmentem.A hid elejen egy auto a kozepen levo betonpillerre kenodott szo szerint.Ez a belso sav a leggyorsabb, express lane a neve.Ezen a ponton harmadik tragikus kimenetelu baleset szemtanuja vagyok, utalom.

Mindig terveztem, hogy irok majd a hidakrol, vonzanak, es a kornyekemen eleg sok van, erdekes nevuek is.A rossz elmeny megakadalyoz az irasban, pedig a hidak osszekotnek inkabb , mint taszitanak.
Neha ugy erzem a beirasaimmal, a szavaimmal is hidakat epitek sokotokhoz(lehet ilyen szo nincs is:).

Ugy neveznem: a szavak hidja...

Szep, vidam Penteket Kivanok, nekunk meg joejt:)

Wednesday, August 24, 2011

a lovasrendõr...

an officer and a gentle woman

...tipikus csutortok delutan volt, kisebb kiterovel hazafele, olyan ehes voltam, hogy az epres illatu kezkremtol a kezfejem egyre jobban nezett ki, majdnem megkostoltam, es hirtelen a szinte semmibol, persze ez igy nem igaz, a mellekutcabol ott allt elottem es buntetot irt, a lovasrendor.Nem nekem irta a buntetest, en rendesen haladtam, a lampa allitott meg, de oldalt sokan tilosban parkoltak, belecsusztak a du-4-6 kozott tilos parkolni idokeretbe.Olyan szokasostol eltero volt a hirtelen latvany ebben a gepes vilagban, az erot araszto gyonyoru loval, a rendor sem volt utolso, hogy megbanonazottan bamultam.Keszultem, hogy fotot keszitek, de hatulrol egy turelmetlen vezeto, akit nem igezett meg a latvany dudalt, hogy mozduljak mar meg.Sot a rendor is oda ugetett, es szo szerint lohatrol szolt, hogy Ms valami problema van?mert ha nem, akkor pls move on.

Azota ketszer jartam arra egeszen veletlenul, nem lattam, pedig most felkeszultem a parkolasra, hatha le tudom fotozni.Igy a netrol kerestem egy fotot.

Aznap hazafele probaltam elkepzelni , ha mi is igy kozlekednenk, mert a melegedes es minden egyeb kornyezetvedelmi peldabeszednel szegyellem magam, mi vagyunk mindennek az oka stb.

Aztan megiscsak tovabb kepzeltem a szuk szoknyaban, tusarkuban valami hidraulikus emelo felemel a lo hataig, mi hattal helyezkedunk, hogy eppen csak at tudjunk billenni a hatsofelunkkel:)eloszor olyan kep jott, hogy a masik oldalon leesunk, de ezt gyorsan toroltem:)szoval sikerul, elegansan, kecsesen kesztyuvel a kezunkon tartjuk a gyeplot, a tusarkuval neha megnyomjuk a lo veknyat, hogy gyorsitson vagy lassitson, majd a megfelelo helyre kikotjuk.
A parkolo helyett a gyipacit etetjuk es nem penzzel, hanem zabbal, es ettol a fonokunk lesz a legzabosabb, mert idoigenyes.Plane ha valaki cigi szunetet is tart, en nem dohanyzom szerencsere. Igy jatszottam a gondolattal, lattam a benzinfust helyett locitrommal szennyezett utcakat, mikozben hazaertem.

Aztan osszefoglalva megallapitottam, hogy esoben-hoban a lovunk beadna a kulcs helyett a gyeplot, mert igazan nem epuletes lavany esoazottan megerkezni es lekecmeregni a lohatarol.

Vagyis nyilvan azert kell szegyellni magunkat az energia es hordozok fogyasztasaert, hianyaert, karos hatasaert, hogy a ladaba bedobott szamlakon mar eszunkbe ne jusson zsortolodni, ujra emeltek, csak bunos lelekkel fogadjuk el, adjuk meg magunkat a sorsnak, hiszen folyamatosan kart teszunk, annak ara van...

Tuesday, August 23, 2011

a függőségről...

Az elmult masfel het alatt lattam harom filmet, mind olyan dramai, fajdalmas volt, szo szerint ugy ereztem a rendezo, vagy a forgatokonyviro belemszurta a kest es forgatja hosszu percekig a szivemben.Miert nezek en ilyen filmet sorozatosan egymas utan?kerdezem magamtol.Aztan ultem a parton egyik este elmelyulve es azt kovetkeztettem ki, talan fajdalom fuggo vagyok? Eszembe jutottak a soknevu fuggosegek:alkohol, dohany, szex, internet, vasarlas, munka, etkezesi, drog stb stb...mind mind mas, megis a kozosuk talan az, hogy a masiket latjak elfogadhatatlannak, gusztustalannak, taszitonak.

Regen konnyen biraltam embereket akik sertegeto, banto kapcsolatban eltek, legyen az fizikalis bantas, vagy szobeli.Aztan megtapasztaltam en is egyszer olyat, amikor szoban sertegetett , es a kapcsolatban csak ketfele arnyalat volt, vagy nagyon jo vagy pokol.Ilyenkor alakul ki az, hogy a jo annyira jo, hogy viseled a rosszat, csak ujra erezd a jot.Egy ideig, mert az erzelmek elfogynak, felorlodnek, megszunnek erezni, akkora csapasokat kapnak.

Mar soha nem biralnek, nem itelkeznek, nem eloitelnek senkit es semmit, mert legyen az barmi az eletben , tul osszetett ahhoz, hogy egy mondatban leirjuk.

A fuggoseg kronikus altalaban, van akinel heveny es kijon belole, de a tobbseg 80% kb, ahogy utana neztem sajnos nem tud kijonni a korforgasbol, mert ahhoz hasonlit.Olyan, mint a repulo,amikor dugohuzoba kerul, abbol is keves pilota jon ki epsegben.

Aztan olyan is lehet, mint minden, a flow, ahogy a pozitiv pszichologiaban irnak rola, aramlunk, neha ilyen hullam sodor el bennunket, hogy az adja a legjobb erzest, hogy tragediat, dramat nezunk vagy olvasunk , de jon egy masik hullam, vagy csak siman lenyugszik a lelkunk felszine es ranezunk egy vigjatekra,aham igen, most ehhez van kedvem.

Vagy csak tul sokat analizalunk, de az is lehet csak en, es ez is egy fuggoseg:)...

Sunday, August 21, 2011

esküvõ a parton...


Tegnap este a parton belesetaltunk egy eskuvobe, szo szerint.Tobb etterem is van, de talan a legelokelobb a Barangas on the beach nevu.Szamomra az anyak napi vasarnapi brunch-rol volt emlekezetes tegnap estig.
Szerencsere velem volt a nem tul elokelo fenykepezom es ugy- ahogy sikerult megorokitenem, sotet volt mar.
Mi eppen a boldog igen irasbeli rogzitesere setaltunk oda, eddig hasonlot csak hiressegekrol lattam es csak ujsagban.
Eppen a napokban irtam egyik kedves blogban, hogy valahogy kimaradtam eskuvokbol, a sajatomen kivul eddig nem voltam, es tessek, kapok egy meghivas, keszulodesi izgalom nelkuli ceremoniat.
Egyszeru volt, szep, ettol volt megkapo.Latszott, hogy igazan csak az igenre fokuszaltak, nem a koritesre, mint oly sokan.Millioan kidolgozzak a legaprobb reszleteket hetekig, honapik, hogy utana egy percen belul kimondhassak a veget az igennek, amirol kiderul, hogy nem volt boldogito.


Nekem nagyon tetszett, annyira, hogy a keppel jatszottam kicsit es festmenyt csinaltam belole, mint a szoknyambol legutobb.

Mivel hivatlan es varatlan vendeg voltam, az ifju parnak fogalma nincs arrol, hogy ott voltam, es ma a blogomban szerepelnek , azert :Kivanok Nekik Nagyon Sok Boldogsagot es Hosszu Eveket, Eletet, Egyutt!

(en meg elmondhatom , hogy az iden eskuvon is voltam, az ajandekomba nem lehet belekotni, ez a bejegyzes az, sot vissza se lehet cserelni:)


Saturday, August 20, 2011

a ráncok nem fájnak...


Neha racsodalkozom sajatmagamra, mi mindenre kepes vagyok emlekezni, elohivni precizen , mint egy fotot.
Anyu szarkalabas szeme jott elem, es mamuka szeme, hasonlo volt.Ez azert erdekes, mert a biologiai nagymamam meghalt gyermekagyi lazban, anyu ketevesen kapta mamukat.Soha nem ereztem ugy, hogy nem "igazi"nagymama.

Szerettem az apro rancokat a szemuk korul, neveteskor eloszor, majd allandosult, mar akkor is ott maradt, ha eppen komoly dolog volt. Azon gondolkodtam, hogy sokan ebben a kozmetikai , harc az idovel versenyben mennyire felnek a rancoktol, pedig nem faj.A rancok nem okoznak fajdalmat, meg akkor sem, amikor mar csupa ranc valaki mosolya is, es komoly kepe is.Megis inkabb vallaljak a fajdalmat nehogy egy is tanyat verjen az arcan valahol. Nezem a fotot, itt meg jol nezett ki az anyu, kimondottan jol alltak neki azok a rancok, szinte mind elemugrik , a homlokan, a szeme, szaja korul.Kepzeletben korul rajzoltam most az ujjammal, ami azonnal uj emleket hoz elo.

Arcpakolosat, arcradirral, amikor elhitte, hogy sok evet fogok leradirozni.Nehanyat valoban sikerult is, de tudom benne volt , segitett az is, ahogy O erezte magat akkor, a hit.Hitt bennem, es a csodatudomanyomban.Nagyon finoman sminkeltem ki utana, eppen csak kicsit, hozza illoen..ragyogott.
Ma mar tudom nem a kozmetika csinalta a csodat, a varazslo en voltam, mert torodtem Vele, szo szerint is, erintessel is, amibol oly sokra vagyunk naponta, es milyen sok ember nem kapja meg....orulok, hogy kozmetikust jatszottam Vele:)

Friday, August 19, 2011

önzõ férfi=magabiztos nõ...




Te- az utobbi idoben alig latlak irni
En- oh az csak ugy tunik, fejben borzaszto sokat irok.Bant az, ha kevesebbet irok?
Te- szeretem amikor irsz, amit latok az arcodon,azt nagyon szeretem.Te nem latod magad milyen vagy olyankor.
En-arra utalsz, hogy maskor boldogtalan vagyok?pl most?:)evodtem
Te - nem, de olyan , mint iras kozben , olyan csak akkor van es tudod miert jo?
En- miert?
Te-mert csak az enyem, csak en latom-mosolyodsz el
En -onzo vagy:)
Te-igen, ha tudnad milyen jo...

Egy no akkor a legmagabiztosabb, amikor a ferfi onzo, mert ekkor tud igazan evodni, jatekosan civodni.
Bar a ferfi az onzo, megis a no birtokolja, a szo teljes es teljesen josagos ertelmeben...:)


* a foton a sajat elso piros szinu napraforgom(meg soha, sehol nem lattam)

a városi ház...



Par eve , amikor az itteni ingatlan piac kollapszolt, teljesen erteken aluli, es annak is aluli , sikerult befektetnunk egy varosi hazba.Munkaigenyes volt, ami nem tantoritott el, szeretjuk a munkat.
Ha valaki megkerdezi mi a kulonbseg Eszak Amerika es Europa kozott, azt hiszem elsokent eppen ezt hangsulyoznam, itt minden parbeszed a munka korul forog elsokent.A hetvegek, az unnep napok sem mulnak el ugy, hogy ne zugjon a funyiro, ne a kertben szorgosan dolgozzanak emberek.Sok europai orszagba belelattam, ahol a munka az elet, az eles, partik, szorakozasok moge de legalabbis szorosan egy vonalban allnak.Nem tudnam megindokolni miert, a nagy szazaleku lakosok, akiknek masodlagos hazaja van itt ebbe menekulnek?felnek, hogy elveszitik a gyumolcset annak, hogy itt elnek?felnek, hogy hiaba allampolgarok papiron, de megsem igazan teljes ertekuek? nem tudom, csak talalgatok.Az teny, hogy a legvadabb termeszetuek is nehany ev alatt megszelidulnek, levetkozik a hozott , valami felelem folytan kialakult vad, tiltakozo, tagado, tamado viselkedesuket.
Telen kulonosen, hetvegeken, amikor olyan zord, cudar idojaras volt, elmentunk a varosi hazba es csinositgattuk, szepitgettuk.Az a tipusu haz, aminek a foldszintjen uzlet volt, emeleten 6 szobas lakresz.Utananeztem kie volt, es kiderult, egyetlen tulajdona volt egeszen 2000-ig, egy idos neni, akkorra idos, az O szamara epittette az edesapja, valamikor, amikor ez a varos meg ki sem alakult, az ipar itt vert tanyat, a kohok, majd kesobb evek alatt terjedelmesedett ugy ki, vonzotta a munkasokat, a tanyakrol, videki falvakrol elcsalta egy uj eletet kinalva.A neninek egy edesseg-cukorka uzlete volt, az egyik sarokban volt a telefon, ahova sokan utcarol betertek, penzt kellett beledobni, tarcsazni.
Az emeleten az ajtok tetszenek leginkabb, a nappali es etkezo kozott kulonosen a szetnyilo ajto, ezt a reszt en ujitottam fel, de meg nem teljes.Tetszik az erdekes mintaju uvegkocka az ajtoban, 2 hianyzik es mar kitalaltam hogy fogom potolni.A mintat lefotoztam, kinagyitva ra lesz ragasztva( nem papiron) egy uvegre es ugy beteve.Senki nem fogja eszrevenni, hogy hianyzott.
Tetszik a mennyezethez kozeli facsik, ami olyan szeles, hogy az ablaknal allva, akar a poharam is megtartja, tetszik a hamis(elektromos), de megis jo latvanyt ado kandallo, mellette lehet kucorogni telen, amikor havazik kinn, es beszurodnek az esti fenyek az egyeb uzletekbol.

Amiert eppen most irok errol, mert tegnap volt eloszor az , hogy ott jartunk este, es foztem egy kavet.Eddig, ha mentem csak neha megallva munka kozben behunytam a szemem es probaltam elkepzelni akkor hogy elhettek emberek, nagyjabol 80 evet megyunk vissza.
De tegnap, amikor megmagyaraztam a paromnak, a kave szetaramlo, minden zugba beszoko illatat, most eloszor ereztem enyemnek, mienknek es otthonosnak, ezzel az illattal.Ha kinyitom a ketszarnyu ajtot, mar nem elozo arcokat latok, mar mi magunkat, pedig wishful dream, soha nem fogunk itt lakni, most adjuk el...

Amit a legjobban gyulolok a rohano vilagban, hogy amikor vegre megbaratkozom, megkedvelem, helyet szoritok magamban valaminek, valakinek, mar el is veszitettem...

A neni magaval vitte azt az eletet, nyugodtan meg tudott halni meg az ipar zuhanasa elott, az autogyari munkasok tragediaja elott.Csak itt hagyta nekem a kis jeleket, kockakat, amibol megmagyarazhatatlan miert, magamnak ujra epitem azt a vilagot.Nincs gyalogos forgalom foot traffic, ahogy itt mondjuk, emberek autoval suhannak el, es az uj etkezesi forradalom eredmenyekent valoszinu, hogy nem allnanak meg beterni a cukros boltba.Sajat, kulon bejaratu telefonok vannak, az O penzbedobos tarcsazos telefonjat sem hasznalna senki.
Ami kozos maradt ezzel a sok maival, a fake fireplace, beleillik ebbe a sok hamisba...

Wednesday, August 17, 2011

beszámoló...



...az uzletek bejaratanal kicserelodtek a viragok megint, oszirozsara, az aruhazban a nyari vasar veget jarja, a nyar ugyan meg nem, de a ruhak a manokeneken oszi es foleg iskolai egyenruhakra.Bar nehez elhinni a tartos meleget erezven, hogy lassan vege a nyarnak, de megis megmozgat, megmozdul bennem valami es kedvem van venni egy feher bluzt, ugy elkap a vissza az iskolaba laz:)

Mint tudjatok nagyon hiszek a jelekben, ma furdes kozben , na jo nem illett oda, de akkor jutott eszembe Mr.R., egyelore nem hivott, ha esetleg irt, az meg nem erkezhetett meg, de barmelyik napon szerintem.Hogy a gondolat kezdete is ertelmet nyerjen, furdoszobabol kijottem es az ora, amirol tettem fotot, leesett, ugy, hogy senki nem volt a kozeleben, senki nem csinalt semmit.Vagyis a furdoszobaban gondoltam Ra , es talan ezzel uzente, hogy irt?/majd jelentem, ha tobbet tudok.

Mancsi , aki elhamarkodottan kapta a nevet, igazan egy kivancsi Fancsi, csak B. nem szereti, ha igy szolitom.Teljesen belakta a hazat, minden erdekli, mar a kertbe is kiszokott, a szolo levellel jatszott, es a ket kutyaval.Eloluk bujt el, teljesen a mancsai kore tekerte a ket kutyat, imadjak.
Az a bizonyos sms kuldo gazdaja nem jelentkezett, de megfejtettem, illetve van egy eros tippem, bar itt azt mondjak ne tegyuk mindenunk egy kosarba, en megis egy lapra tennem ezt a tippem.Tudom, hogy egyszer csak el fogja mondani, mert semmi nem marad titok.

A mai nap szep lett, pontosan fel 3-kor ereztem szoritast a gyomromban, otthon fel 9, mindazonaltal, hogy nagyon kellemetlen erzes volt, megis mosolyognom kellett...

Szep csutortokot kivanok, nekunk meg jo ejt:)


Tuesday, August 16, 2011

august 17-re...

nem valami bator dolog felni
valakivel ketten egyutt felni, na az mar valami/en


...Abrandozas az elet megrontoja..., dunnyogtem felig hangosan, inkabb magamnak es vitaba szalltam Vorosmartyval a kertben.
Probaltam ravilagitani mennyire feltekenyseggel atitatottan jelentett ki ilyet.
Fogva szeretne tartani a Kedves gondolatat is, ami
egyebkent szabad, bar napjainkban mar ezt is vitatnam, ha lenne kivel.
Nem azert, mert
nincs kivel, csak nem lehetnek mindig az en kis furcsasagaimra hangolodva .Elfogadom vita nelkul, es fejben vitazom, mindket szereplo gondolatat vegig tudom vezetni, de ettol meg erdekes nekem.
Milyen erdekes az ember, szamos szamtalan emleketol erovel szabadulna, majd megijed ido mulasaval es belakapszkodik minden egyes szoba, minden egyes foszlanyba, hogy osszekotozze a pokhaloszeruen fonodott, kotodott szalakat, ujra csomozza, es mar azert stresszel nehogy ebbol a nehanybol ujabbakat veszitsen.

A mult emlekei csalogatnak, kulonosen valami evfordulo napjan.Sokaig haragudtam, amiert velem maradtak, most, ma megorultem, hogy megkornyekeztek, elo is vettem a ladikom, amiben orzom ezeket, ezeket a szepeket, sokat meseloket.Olyan titkokat oriznek, hogy nem birnam ujra viselni, mert folyton a fulembe susognanak, rabul ejtenenek, massa tennenek.Ezert osszehajtottam, eltettem oket, es viselkedjenek rendesen sohajtassal latoszogon kivul kerultek maig.

Egy nyari este, egy puha, lagyan simulo ruha, egy erdekesen kovezett nyakvonalu kardigan, csoki, egy feher ing, zold oroszlan, piros haz, lepcsok, a Duna budai oldala, egy bicska, ami sokszor tort belem,kokuszos illatu halantek, fust,kozosen ragott ragogumi...szavakban ennyi, masnak nem sokat mondo, es igy van jol:)mert ezek az en emlekem kincsei...

Saturday, August 13, 2011

a boldogságról.../és megint fõztem:)


Rajottem az emberek azota igazan boldogtalanok, amiota szinte fol vannak szolitva, hogy legyenek boldogok, kotelezoen boldognak kell lenni, kulonben az elet nem er semmit.

Ezek az uzenetek termeszetesen tobbsegben ellenjuttatasert adjak a boldogsagot, es egy egy ilyen ar konnyen letorli az egyebkent sem allandosult erzest.

Nem engedik az emebereknek megtalalni az oda vezeto utat , hogy kozben is erezheti jol magat, felszolitva ok mondjak meg mitol lesz az .

Engem most az is boldogga tett, hogy ismet foztem(lassan gasztroblog leszek)es fejbol , egy hetekkel korabban latott receptet valositottam meg, burgonyatorta, es szuzpecsenyet egy kulonleges hagymas szosszal leontve.
Ha valaki keri szivesen leirom a receptet, mert a boldogsagom fokozta, hogy a 30 perces vacsora kategoriaba kerult, annyi ido alatt keszul el.




* Rozsa keresere ime a recept:

5-6 nagyobb burgonyat megtisztitok, lereszelem, majd sozom,
kozben egy kisebb palacsintasutot(teflon) mar melegitem , es ebbe , mint
egy tortat belenyomom, tetejet elsimitom.
Lassan sutom, nem takarom be, majd 15-20 perc

mulva egy tanyerral leboritva megforditom es visszacsusztatom.
Csakugy, mint a palacsintanal, a masik oldalnal kevesebb idore van szukseg.

Ezzel kezdem, mert ez igenyel a legtobb idot. Kozben megtisztitok 3 fej hagymat, szeletekre vagom, masik teflonba beledobom es parolom kozepes homersekleten.
A hust vekonyra kiteritem, feleig bevagom es ugy kicsit kessel klopfolom, sozom borsozom,
keves vajat olvasztok, hevitem, ekkor teszem csak bele, a kulsonek ugymond kerget kell kapni.4-5perc mulva megforditom.
Akkor jo, ha szep piros , ropogos a szele.

Amiben a hust sutottem , abba keves vizet ontok, hogy a sult maradvanyait feloldjam, kar lenne elvesziteni, fakanallal segitek is folkaparni, nagyon pici lisztet dobok bele, tejszint es
ebbe beleboritom a parolt hagymat, sozom, borsozom, jol folrottyantom es kesz.
A hust vekony szeletekre vagom, a krumplis tortat ugyis vagom, mintha torta lenne, es leontom a szosszal.
Nagyon kellemes izu egyutt a harom iz.
Utolag a burgonyatortat is borsoztam, keves pirospaprikaval szortam es aki ker meg sot, potolja.

(leirni ismet tovabb tartott, mint elkesziteni, mert egyszerre inditok el tobb dolgot)

kamaszkor...



Azt hiszem a kamaszkor az az eletszakasz, ami az anyukak hajaban olyan kemiai valtozast idez elo, es beavatkozas nelkul, varazsszeruen, ami azt eredmenyezi, hogy hullik a hajunk..

Senkit nem szeretnek elijeszteni, nehany olyan kovetom van, aki meg kamaszkor elott van joval.

Vannak vitaink, osszeveszesek is, mert a hormonok a kamasz agyanak olyan jeleket kuldenek, hogy O mar teljesen felnott, maga hozhat minden dontest.
Lehet tul protektiv vagyok, talan, de elvem a jobb felni, mint megijedni, anyu utan szabadon.
Nalam szabaly, hogy mielott sotet van itthon kell lenni, es akkor is, ha nyar van, nincs iskola.En keptelen lennek ugy lefekudni, pedig jo helyen lakunk, hogy nincs itthon a kamaszom.Azt hiszem olyan komolyat, hogy mar toksotet volt 3 x kesett, es en ultem a lepcson a bejaratnal es a kormom helyett a korlatot nem ragtam, szorongattam, majdnem ki a helyerol, es fejben a legszornyubbet lattam, foleg ha ezzel egy idoben mento is megszolal tavolban, akkor kesz is vagyok..szerencsere ilyenkor percek mulva megjelenik a fiam, de a pulzusom minimum 120 ugy, hogy meg sem mozdultam.

Igazodunk, szarnyakat bontunk, repulni probal, kisebbeket , majd nagyobbakat, es ugy tud repulni, hogy kozben en is ujra tanulok repulni es bizni, elengedni.Nem egyszeru megtalalni a helyeset, hogy maradandot ne karositsunk sem egymasban, sem a kapcsolatban.Nehez megmagyarazni, hogy nem O az, akiben nem bizunk, hanem az elet.

Szerencsere van mihez visszanyulni,amikor meg olyan egyszeru volt minden.Kisbaba korbol legkedvesebb volt a lovacskazas, amikor negykezlab masztam korbe korbe , ult a hatamon, vagy neha megvadulva ket labra alltam es vagtaztunk, O meg visitva nevetett.
Vagy imadtam a pufok hasaba trombitalni, es kacagott csuklasig neha.Egyszer kesobb repultunk, 3 eves koruli volt, varakoztunk a beszallasra, amikor teljesen varatlanul felhuzta a ruham es trombitalta a hasam, ugy, ahogy en neki korabban.Masok is jot szorakoztak ezen:)

Hat igen, akkor meg minden egyszeru volt,kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond, idezem ismet kedvencem, anyu,aki igy utolag is igazolja, hogy legjobb tanitom volt, persze kamaszkent nem igy lattam, en is vitaztam, veszekedtem, szemtelen is voltam, de mar ertem Ot, sot, mar egy jo ideje ertem:) bocs anya minden kihullott hajszaladert:)love u
Ha frazis , ha nem, de mindig igazad volt, es ahogy gondolok sajat kamaszkoromra, egy ket hajhuzas siman belefert volna, megerdemeltem volna:)...


Thursday, August 11, 2011

gondolatok...

Az emberek egyik legnagyobb hibaja: azonnal meg akarjak fejteni a masikat, kerdezve , faggatva.Nem adnak idot, kostolgatni, izlelgetni, mint egy jo bort, es megtapasztalni, megismerni, csak gyorsan nehany adattal korulrajzolni es velemenyt kialakitani, aminek legtobbszor semmi koze a valosaghoz.

Csak targyakkal, penzben mert ertekkel latjak a masikat, es papirral, valamilyen diplomaval, es csak az a pillanat,a jelen szamit, amit ott, akkor lat.

Majdnem minden legerdekesebb beszelgetesem ugy szuletett,hogy semmit nem tudtam, csak az embert lattam.Ennyi eleg is volt.

Nem csak penzkozpontu, teljesen En kozpontu vilagban elunk, az emberek mind mind sajat vilagot alkotnak, minden velemenyuk, dontesuk magukhoz, sajat helyzetukhoz, annak ami jo, vagy rossz szerint cselekszenek.

A legtobb embernek fogalma sincs mit takar a szeretlek, csak csapongnak, dobaljak meggondolatlanul.Absztrakt szeretnek tobbnyire, akivel dolgozni kell, munkas, problemas, azonnal terhes lesz szamukra.Egy hibatlan elkepzelest szeretni?, nevetseges.

várakozván- álmodozám...



Õ-Mit gondolsz az almokrol?Feltetlenul meg kell valositani oket?
En- az almokkal es a ferfiakkal ugy vagyok, mint egy egy divatbemutatoval.. nezem , sokszor el is kepzelem egyik masik orultseget magamon, de nem jelenti azt, hogy magamra is huznam.Elkepzelni jo. Ha olyan, akkor meg ugyis addig van, jelenik meg ujra es ujra, amig vagyat erzel ra, megkapod, beteljesul.(korabbi sajat irasombol)

Ha tehetem, a reggeleket a parton kezdem, itt kezdek oltozni,a latvany feloltozteti a lelkem. Kell, hogy bennem legyen a napokhoz, amik neha igen mostohak is tudnak lenni, megha nem is ir rola az ember.
Varakozom, es almodozom, olyannyira bele tudom elni magam a varakozasba, hogy tortenetek szuletnek. Szarnyal a kepzeletem, helyszint fest, szereploket, ruhakat, kosztumoket, es kozben alig veszem eszre, hogy az egyik szereplo arca ismeros, magam latom vissza. Minden idoszamitas szerint Mr.R. megkapta a levelem,varom, hogy hivjon, ha nem eleg bator, irjon.Megint ugyanaz van, mint nehanyszor, ha a tv ben csorog telefon is folkapom a sajatunk, mert annyira varom.Nehany nap mulva beletorodom majd, hogy hatha ir inkabb, ha igen, kiszamolom nagyjabol mikor kell megkapjam.Kozben probalok kitalalni lehetosegeket, amiert megsem tudni hivni, vagy irni, hogy ne zuhanjak akkorat. Erzem a feszultseget,ami folepul, mint egy elektromos iv,es tudom, hogy nem vagyok kepes ilyen folfokozottan megorizni, csak ideig. Majd elkedvetlenedek, es mar tudom, hogy akkor fogok valaszt kapni, amikor nem igy varom, nem ilyen felkeszulten, nem ilyen unneplobe oltozotten...

almombam:
A varos hataraban terul el a farm, kicsi,igazi varosi farm.A kocsival befordultam a hosszan bevezeto beallora. lassan gurultam, lattam, ahogy a traktoros funyiroval haladsz korbe korbe, mogotted egyforma rovidre vagott fuszalak sorakoztak.Kihuztak magukat tiszteletemre.A radioban a rekedtes hangu enekes befejezte a dalt,kikapcsoltam, lendulettel loktem ki az ajtot, kileptem. Eppen megfordultal, meglattal.Integettem, titkolva faradtsagom.Kozel gurulva leparkoltad,furgen leugrottal, magas, vekony alakod, keneyelmesen , biztosan kozeledett.Mosolyod a hatalmas szalmakalap arnyekolta.Neztelek, furkeszo szemem korbejart, mosolyod ram ragadt, erovel fekeztem magam, hogy ne szaladjak eled. Mosolyogtam, es kozben azt almodtam meg mindig, hogy en vagyok a fiad anyja.


* a folso foton az eszkimok jellegzetes szimboluma, nagylelkuseget, remenyt, baratsagot jelkepez.Ma reggel ebbe botlottam bele a parton, valaki elem rakta szo szerint, es en hogy orultem ennek.

Tuesday, August 9, 2011

bemutatom mancsit...


...tavaly decemberben irtam cicuka elveszteserol, az utolso puszi cimmel, es hangsulyoztam, hogy soha tobbe nem lesz macskank.
Az ilyen kijelentesek arra jok, hogy surgosen megszegjuk oket, ha alkalom adodik.Igazan a varakozassal vagyok elfoglalva, varok most konkretan egy hivasra, vagy levelre, valamire.Ugy belegondolva az ember ki tudna e szamolni, hogy az eletben mennyit var, mennyi idot fordit csak arra?le lehet e merni, mert nyilvan egyik varakozas atfedi a masikat, nincs is olyan idoszak, amikor nem varunk.Igy voltam magamban, es meg ugy is, hogy vajon hanyszor van olyan, hogy varsz es nem azt adja, nem azt kapod , amit vartal? igy voltam a kiskutyakkal, annyira vartam oket, mert kicsik, a szulok is zsebkutyak, es kepzeltem a kicsik meg tunderibbek lesznek, es holtan szulettek.Nehez meg most is ragondolni.

Es akkor a ferjem megtalalta mancsit, szinte masa az orokbefogadott cicusnak, a nyakan a kis folt, a laban a kis zoknifele, ejjel vilagit a sotetben:)ugy is viselkedik, hajnalban felebreszt es amikor latja nyitva a szemem eldobja magat, es cicaskodik:)ellenallhatatlan, es tudja!

Mindig az a karikatura kepsor jut eszembe: gazdi(ferfi) alszik, mellette a macska szerepel ,ebredjen mar fel, de a ferfi csak horkol.A macska belefarad, elovesz egy baseball utot es fejbe vagja a pasit, aki folugrik, kozben a macska villamgyorsan eldugja az utot es eldobja magat ugy, ahogy az enyem:))ezen sokaig nevettem.A ferfi persze nem tudja mi tortent, de mar ebren van.Megneztem , nalunk a garazsban van a baseball uto:D

A foton mancsi, a vilagitos mancsa miatt, es a kosarba magatol maszott, csak idoben eszrevettem es lekaptam.Kicsit csal a kep, mert az eletben korantsem ilyen felos, a kutyakat mar elolvasztotta pl es hatalmasakat jatszanak, birkoznak.Rolam meg ugye ne is beszeljunk, elolvadtam:)

Monday, August 8, 2011

víz szagú érintés...



...mindenki mashogy dolgozza fel a hatasokat, amik erik, amik megerintik, legyen az jo vagy rossz.Sokan ugy, ha megbeszelhetik valakivel, ha elmondhatjak ujra es ujra, varva a visszaigazolast, a helyeslest, a megnyugatatast.Kulonbozoek vagyunk ebben is , mint mindenben.

Engem ha megbantanak vagy bant valami, neha meg a sok jo is tul sok tud lenni, ilyenkor zartabb vagyok(gondolom ezt nehez elkepzelni:) es keresek egy helyet, ahol egyedul tudok lenni.Kicsi koromban lefekudtem, hogy faj a fejem, itt , amikor ide koltoztunk meg nem ebbe a hazba, de a tohoz kozel, sokat jartunk ki a vizhez elso perctol.Egy ido utan ki is sajatitottam, es csak azentavam-kent beszelek rola.Itt ott vannak sziklak, ezen a helyen talaltam a szikla mogott , egeszen melyen ezt a lapos kovet, ha itt ulok senki nem lat.Talan ha hajoval van valaki a vizen, de a partrol senki, olyan vedettseget ad.Ugy el tudok tunni itt, mintha elnyelt volna a to:)az en tavam.Megszunik minden kulvilagi zaj, csak a viz van, a csobbanasa a sziklahoz, a siralyok hangja, es az en nagy csondem, nagy maganyom.Valasztott magany, azert nem banto.Sot, nagyon szeretem.

Nehez megfogalmazni mi az, ami igy rendszerez, kisimitja a bennem haborgo hullamokat, teljesen feltolt, kicserel.Mintha elnyelne a viz a bajaimat, banatomat, sirhatok is, a vizben nem lesz feltuno egy egy konnycsepp.Cserebe mosolyt kapok, simitasokat, viz szagu erinteseket.Amikor orak mulva folallok es kimaszok a partra, magam mogott hagyva az indokot, ami ide huzott, minden alkalommal ujja szuletek..uvegbe palackoznam az erzest, amit ad, es terjesztenem terapiakent , ha tehetnem...


Sunday, August 7, 2011

a paprika...




...azt hiszem egyszer , ha el nem felejtem , megszamolom hanyfele paprika kaphato ,a szinuket is meg fogom szamolni.Azok a paprikak egesz ev folyaman kaphatok, megszakitas nelkul,na de ilyenkor, igy augusztusban, megjelenik az a paprika, ami szivet dobogtat, pulzust novel, ha becsukott szemmel jarnek is odacsalna az egyedi, semmivel ossze nem hasonlithato, ossze nem tevesztheto szagaval.A magyar paprika, ha jol emlekszem piaci hangulatokbol,ezt neveztek tv paprikanak.
A ferjem tegnap miutan
belepett, azonnal megkert csukjam be a szemem, keze a hata moge rejtve.Kozel jott es szagolnom kellett , kitalalni mi az..mi mas, a magyar paprika, azonnal kitalaltam:)
Ebbol meg azonnal kiderul, hogy toltott paprikat foztem,mert neha , nem gyakran, szoktam ev kozben is az egyeb felsorolas alatt szereplo paprikakbol , na de az soha nem olyan, mint ebbol.A nyitott konyhaablakon at az illat kiment a kertbe ingerelni .

Reggel olvasgattam, es talalkoztam egy olyan mondattal: a csaladnak fozott etel, az mindig egy vallomas.Ezt ereztem eddig is, csak nem ebben a megfogalmazasban, es hat valoban az.


Mai csavargasunk eredmenye ez a tunderi keramia nyujtofa, recepttarto.Hozza kis kartyakkal, amire szepen le fogom irni a kedvenceket, a sajat titkaimmal kiegeszitve, hatha egyszer nagyon orul majd valaki:)






























* a paprika mellett van az a Basmati rizs, amit emlitettem mar, es nem csillaggal, vagy betuvel osztalyozzak, hanem elefanttal, ez eppen 5 elefantos.

kv esõvel.../+




...nem tudtam, hogy ebren vagyok vagy almodom, ejszakai sotet volt.Forron, parasan ebredtem, ejjel kulonosen utalom a klimat.Egy seta a nappaliban kideritette, hogy teljesen be van borulva, nyomott a levego is.Kavet keszitettem ki a kertbe, pedig apron szitalt mar,ugy,ahogy osszel a kod , a hoesesre szoktak mondani dara, itt drizzle.Erdekesen csond volt, a madarak neman lapitottak valahol.Ma reggel mi ebresztettuk oket, meg az eso.
Jott lassan, csondesen de nem oldott , nem oldodott a hoseg, ami hosszu hetek ota van jelen.
A kave megis lovely volt, kave esoben, illetve krem helyett esovel...vegre sikerult ezen mosolyognom..kerek egy kavet 2 esocseppel! mondtam ki hangosan
Ha a paras,forro levego nem is, de a hangulatom oldodott, mint az esocsepp a kaveban...



Amikor megfogod a kezem
Valami tortenik velem
Olykor szivem bolondul kalimpal
Maskor lenyugszik,
Mert Te nyulsz hozzam


Derekam korbefono karod arulkodobb
Mint az ajkad elhagyo hivogato szok
Magneskent vonzo szemedben
Elgyengultem, elgyengulten
Tehetetlen lettem
Elvesztem.

Saturday, August 6, 2011

esti cincálás...




...neheztelek magamra, nehezen is irok, megigertem magamnak csak addig, csak akkor, amig oromet okoz.Mostanaban faradt vagyok, de nem fizikalisan, azt jol viselem, reggelre kialszom, egyszeruen semmi idom nincs magamban melazni, csak ugy lenni a gondolataimmal, ahogy szeretek.Engedni, hogy finom gyokeret eresszenek, amig irasra nem alkalmasak.Eppen az az ellentmondasos erzes feszkelodott belem, a valtozasokrol, az erzesek nem eltuneserol, inkabb atalakulasarol.Az egyetlen logikaja az atalakulas.Aztan valamiert eppen egy unokaocsem jutott ma eszembe, akivel nem vagyunk haragban, megsem vagyunk beszelo viszonyban.Egeszen pontosan nem keressuk egymas tarsasagat valamiert.Pedig egyszer volt kozos szavunk, sok is, rengeteg is.Hogy lehet ugy , olyan nagyon eltavolodni, olyan mas uton elindulni, annyira messze egymastol, akinek en huztam ki a tejfogait, akit minden megrokonyodes ellenere kikertem az altalanos iskolabol, hogy az akkor moziban megjeleno kalandfilmet megnezzuk.Talan meg ma is szornyulkodik ezen az akkori tanitono, de biztos vagyok abban, hogy az erdekes esetek fiokjaba kerultunk.Persze nem haragszom, nem is neheztelek, mert en is tavolra mentem es szo szerint is.Csak erdekes, hogy akivel ilyen meghitt, ilyen egy huron pendult kapcsolatunk volt, az az erzes teljesen eltunt, foloszlott, mint a Nap meleg sugaraitol a kod.
Olyan , mintha csak lennenk, vagyunk bele a vilagba es mas mas idobeosztassal, nehezen simithato ossze.Akkor, valamikor volt alkalmas idonk egymasra, ma nincs.Nem tudunk egymashoz nyulni annyi tortent, van egy szegyenlos dac, akaratossag, ha eddig nem, akkor mar nem, mert megis mit szolna , ha ezt meg azt megtudna.Pedig az is lehet valami egeszen jot szolna, szolnank...

a barátságról...




A baratsag olyan, mint egy szal virag az elet tengeren/ nem en


A barat az , aki elmondja azt a szemedbe , amit masok csak a temetesed utan/ nem en


Valahogy mindig ugy kepzeltem az igazi barat az, aki amikor eletem legnagyobb hulyeseget csinalom is
ott van velem, es egyutt izgul, azt mondja o is olyan hulye akar lenni, mint en.Ha megsem sikerul sem itel el.
Ha nem faggat csak megvarja, amig el akarom magamtol meselni.Ha nem fel kimondani, megmondani,beolvasni, kockara mer tenni, engem, a baratsagunk.
Ha igy atgondolom, az igazi baratsag egy hatalmas kockazatvallalas.../ en


eloszor azt jatszottuk baratok vagyunk
majd baratokbol szeretok lettunk
a szeretokbol ellensegek lettunk
majd az erzesek emberive tettek
mire raeszmeltem elveszitettelek /en

a veszteseg felsofoka az, amikor a baratodba leszel szerelmes, es ha elveszited, meg az sincs , hogy megbeszeld a baratoddal, talan ezert nem hiszek no-ferfi baratsagban/en

Friday, August 5, 2011

háborgó hullámok...



A kisgyerek szeme mindig mast lat, mint egy felnotte, O latja a kepzeletet, szinesen, feldiszitve.
A felnott ugyanozon kepben mar a valosagot hivja elo ujra es ujra, nehez betelni vele. Van az a kozeg, ahol az evek, a kulonbsegek oldodnak, eltunnek, csak hangok, mozdulatok lesznek, jatszunk, jatszik bennunk a gyerek a gyerekkel...



10 eve tortent, forro nyari nap volt,mint ma is, haborgott a viz, ilyen hullamokkal.Alltunk a part fele fordulva, hattal a hullamoknak, erosen fogtuk egymas kezet, fogunk osszeszoritva , csak a szemunk nevetett.A hullamok neha magasabbak voltak mint mi, erosen csapodtak, mindig varatlanul, de alltunk, nem dontott le, es visongva nevettunk.Kozonseget csiholva, sokan megalltak , neztek a musorunk, neztek ki marad erosebb, mi vagy a hullamok...
Mi gyoztunk, a fiam es en...

Wednesday, August 3, 2011

fecsegõ fehérnép...




...mintha megfejtettem volna vegre azt, hogy aki megtervezte a szupermarketokat es egyeb nagy aruhazakat nonemu lehetett.
Bar sokszor hianyzik egy egy kis uzlet, mert jo lenne beugrani csak kiflit venni, vagy gombot, es nem kizokkenni a latvanytol, ami fogad es nehany perc utan mar csak nezunk, bambulunk korbe korbe es fogalmunk sincs miert mentunk be.Aki ezt kitalalta a szive megesett rajtunk, es ajandekba adta, ha neha nehez is,de engedi az ember lanyat elvarazsolodni, es elfelejteni a gondjait a latvannyal, mert nezni nem kerul penzbe:)igazi lalafoldon jarunk, elvarazsolt vilagban ilyenkor, es talan ha megkerdeznek a csaladunkat, hogy is van, azt sem tudnank milyen nyelven beszelnek hozzank:)
itt felenk hetek ota tart , allandosult a kanikula, es ez ram is pecsetet nyomott, mert nem nagyon fozok ,kimondom, ilyenkor rossz feleseg es anya vagyok.Szembesitett is a fiam ezzel, es kozolte az o kamasz szervezetenek igen keves, megha meleg is van, az en elvont ilyen meg olyan salata talam es mostmar rendesen enni szeretni, hust, jo sok hust.Eszhez terito nehany szo volt ez, el is indultam szegyenemben vasarolni.Persze amikor beleptem a hatalmas aruhazba, es mindjart az elejen meglattam a viragokat, edenyeket es a KOSARAT, amit reg keresek, mar ujbol varazsfoldon jartam es fogalmam sem volt miert indultam el.Jokat nezelodtem szemmel vasaroltam, el is helyeztem egy egy darabot kepzeletben, volt aki szolt hozzam, velemenyt csereltunk, es olyan jol ertettuk egymast, igazan fel szavakbol is:D Igy keringtem a sok hasonloan megbabonazottal, amikor meglattam egy festmenyt , egy unnepi ebedet abrazolt..hipnotizalt , tavolrol jovo hangokat kezdtem hallani es homlokomra csaptam: a Hus! es , hogy van csaladom, akik varnak, varjak a rendes vacsorat..na ekkor mar ujbol esznel voltam, sarkon fordultam a kosarat bedobtam a kocsiba es meg sem alltam a huspultig..innen mar nem neztem semmilyen iranyba csak elore, a fiam reklamalo hangjat hallva , egeszen hazaig esznel voltam, es tisztesseges vacsorat kaptak:)hogy ujra visszaallitsam az itthoni helyem, ami eddig eleg elokelo volt, tisztelettel ovezve, neha amulattal is, amiket kapnak a konyhabol:)megleptem oket egy uj recepttel.

francia eredetu poutine: nagy meretu hejaban sutni valo burgonyat sikaltam, nehany helyen villaval megszurkaltam, nagy darabos soval megszortam, es a sutobe dobtam.Kevesebb, mint egy ora alatt megsult, ekkor kivettem, kis sapkat vagtam le, ezt is felretettem.Egy fagylaltos kanallal kiszedtem a belsejet talba, ezt keves tejszinnel, tobb vajjal, soval es borssal fuszereztem, majd visszatoltottem a burgonyaba.Tetejere sajt darabokat csipkedtem, aruljak eredetileg darabokban is, es visszatettem a sutobe 10 percre, amig raolvadt.Amig vartam addig a sapkakat tettem egymas melle, es erre is sajtot vagtam.
Kozben elkeszult a gravy is, ami nem mas, mint barna szosz, altalaban sultek levebol keszitjuk, de itt aruljak zacskoban es csak vizzel elkeszitem.A burgonyakat kivettem, leontottem a gravyvel, meglocsoltam , igyekezve, hogy a belsejebe is szivarogjon le es , hogy tovabb fokozzam lecsoval talaltam.Imadjak.
Jatekosan latvanyt es izt ertekeltettem ki veluk, 5 csillagbol hatot kaptam, es ugy erzem ezzel a tekintelyem ujbol a regi, a konyhaban (is:).