Thursday, June 16, 2011

meggyes recept , + egy csalódás kompenzálása...






20 dgk vaj
20 dkg cukor
4 egesz tojas
20 dkg liszt
1 vanilias cukor
1kvskanal sutopor
1 uveg meggybefott



Mindenekelott bekapcsolom a sutot mersekeltre, majd kipapirozom a tepsit.
Eloszor a cukor felet "habosra" kavarjuk a vajjal..mikozben kavarjuk felidezodik a gyerekkor, amikor ferjemnek is nekem is kavarni kellett:D
Teljesen egymastol fuggetlenul voltunk kiakadva, mert anyu hiaba mondta, soha nem lett habos.Es hiaba akadtunk ki, legkozelebb is habosra akartak:)
B.szerencses en nem kerem habosra, eleg, ha csak szoval tartanak:)
Miutan nem lett habos de jol elkevertuk a cukrot a vajjal, egyenkent hozzaadjuk a sargajat, es kozben a cukor masik felet kemeny habba verjuk a feherjevel.
En mindig beleteszek egy vanilias cukrot, mert kulonleges lesz, es senki nem tudja mi az.Na jo neha elarulom:)Kiveve a ferjemnek , mert az osszes lapom nem adhatom ki:D
A lisztbe ugyesen belekeverjuk a keves sutoport, es eloszor a vajassargajas masszaval lazan elkeverjuk a kemeny habba vert feherjet, majd lassan hozzaadjuk a lisztet is.Konnyed , laza keveressel.
Ezt beleteritjuk, kenjuk a tepsibe, tetejere szorjuk a lecsurgatott meggyet(en nem cukrozom, mert nem szeretem, ha nagyon edes), szepen egyenletesen elosztjuk, es betesszuk a sutobe.Kozben megihatjuk a meggy levet, en szoktam es jo kis bordo bajuszunk lesz:D
Szerintem leirni tobb ido volt, mint ameddig csinaltam, pedig nem irok lassan.Mersekelten kb 40 percig sutjuk, szepen pirosodott szine lesz, amikor kesz.Kivesszuk, es 10 percig hulni hagyjuk, esetleg tovabb is.
Keves porcukorral megszorjuk, mert ugy mutatosabb es szeleteljuk.


mimoza

Akik olvasnak rendszeresen, mar talan meg is untak a mimoza oruletem:D Nagyon vartam a novenyt,kicsi 10-15 cm-es hajtast kepzeltem, amit valami szep cserepbe ultetek es nevelem, gondozom.
14-en keso delutan megerkezett, nem voltam itthon, a ferjem vette at.Egy akkora doboz volt, ami arra utalt, hogy olyan, amilyennek kepzeltem.Kibontotta es kereste benne a novenyt, de csak a doboz aljan becsomagolva egy pici tegely volt, amiben mag van.Eldugta a dobozt, amikor hazajottem, pedig elso kerdesem volt-Na megjott??na milyen?tetszik?
Nem valaszolt, csak nezett ram zavartan.Javasolta, hogy nem olyan nagy ugy, millio viragom van, hagyjuk.-Megorultel?! kerdeztem-hiszen tudod, hogy mennyire vartam!
-Nem biztos, hogy orulni fogsz, de ne keseredj el nagyon!-hallom a hosszu bevezetot.Kozben elokerul a doboz, es abbol az apro tegely.Csak fogtam, neztem, forgattam es nem hittem el, hogy ezt kaptam, ekkora becsapast.Nem hittem az ilyen vasarlasban soha.Felprobalni, tapintani, latni , megfogni szeretek.Ugy ereztem magam, mint amikor jatekot vettem a gyereknek es a dobozzal jatszott:)
Szerencsere masnap a talalkozo karpotolt, reszben.
* termeszetesen nem altalanosithatok, mert nem ilyenek a netes vasarlasok.Vettem/kaptam mar ajandektargyat, ekszert, ruhanemut is igy es olyan volt, mint a foton, neha jobb is.A csalodott hangulat miatt fogalmaztam igy.Bar viragot, novenyt valoszinu nem veszek neten.


Egy ideje levendulat kerestem, szerettem volna magrol ultetni, de valahogy sehol nem talaltam tavasszal.Kesobb palantat sem.Keso este elszaladtam a boltba, es a bejaratnal mi van kiirva?Spanyol levendula es learazva:) Mimozam meg mindig nincs, a magok azok vagy jok lesznek, vagy nem.Nagyon sokszor hiaba ultettem el.Egy kisse eltavolodtam a mimozatol most, maradok annal ami van, ertekelem , szeretem azt, es nem sovargok, vagyis levendula es spanyol, kanadaban, egy magyarnak..igy mar nekem tetszoen bonyolultan szep...joejt nekunk:)