Wednesday, April 27, 2011

happily never after, női szemmel...


Valamiert ugy erzem irnom kell Rola, le kell irni, ahogy en latom, lattam, ertettem meg az egeszet, lattam , ahogy osszeomlott, pillerrol pillerre. Minduntalan Hozza hasonlitjak tv-ben, ujsagok cimlapjan, parbeszedekben, hallgattam , neztem es ereztem forr bennem valami.Szivesen kiallnek es kiabalnek, hogy hagyjak mar abba.Hogy lehet egy szep, egeszseges , fiatal lanyt hasonlitani egy halottal, aki nem akarhogy ment el, aki valaminek az aldozata?Nem volt eleg a tragedia? Minden lany tervezi az eskuvojet, elkepzeli , megalmodja, (azok is , akik tagadjak) magaban lejatssza, mert az eskuvo, a szerelem szovodmenye, ami minden lany eleteben olyan kockazat, hogy megeri, erdemes kockaztatni. Ha azt hallom, hogy majd O is arra sorsra jut, azonnal ezer valaszom van, ami nem tud, nem kepes kijonni egyszerre, sajnos:( Ha mindenhez igy allnank hozza, akkor az elso csalodasok utan fol is adhatnank az eletet, mert nem csak a masokeban szabad kibickedni, magunk is mondhatjuk, minek masik, ugyis olyan lesz , mint az elso.Es itt nem csak feltetlenul szerelmi kapcsolatra gondolok. Minden kapcsolat, minden helyzet, mas es mas es nem lehet, tilos elore fekete felhot festeni barkinek ,barki orome fole.
Engem erdekelt Diana, mert jelenseg volt, megis hetkoznapi is, aki minduntalan be is bizonyitotta.Gyerekeit is ugy nevelte, biraltak is erte, azert is.
Diana 19 eves volt, amikor egy tapasztalt 33 eves ferfi szerelmet hazudva felesegul vette, de valojaban egy tole egy evvel idosebb nobe volt szerelmes evek ota, aki meg is maradt a hazassag alatt is, es a tragedia utan is, szinte alig tudtak kivarni, hogy osszehazasodjanak.Minden dokumentum filmet, minden hirt, minden informaciot megneztem, begyujtottem, es analizaltam en, mint no, mint feleseg, mint anya, mint asszony, azt a masikat.Mert csak igy tudom elkepzelni, bele kepzelni magam a helyebe, meg akkor is, ha en csak egy hetkoznapi no vagyok, es az ereimben nincs kek, de egyutterzesem, velemenyem , az van. Elkepzeltem ezt a szegeny not, miutan megszulte a tronorokost, a munkaja elvegezve, amire kellett, minden lepese, lelegzete figyelve, es nincs szeretve.Az evek mulnak, ezek a nagyon ertekesek, mert fiatalok csak egyszer vagyunk, es vannak dolgok, amit a maguk idejeben elhetok meg csak, kesobb , evek mulva nem potolhato. A ferfi megalazza noiessegeben, asszonyi mivoltaban, mert egy masikhoz jar, egy raadasul idosebbhez, annak ad oromoket, annak adja az almait, gondolatait. A media termeszetesen megerzi, szagot kap, mert mindig van joember akinek a penz tobbet er, mint akar egy ember elete is, es szivarogtat, persze, hogy raszallnak, kovetik, zaklatjak.A ferfit ez sem teriti eszhez.Egyeb kiabalassal felero tetteket kovet el a no, mig vegul nem titkolhato tovabb , elvalnak.Nyilt, eles, elo interjuban vall, osszetorten, nulla onbizalommal, lefogyva, joval idosebbnek nez ki, mint amennyi.Megkapja a szabadsagat, de azok az evek elvesznek, elvesztek orokre, en ugy kepzelem dolgozik benne, forr, es nem bosszut akar, nem, szo sincs ilyenrol, elegtetelt, ami szerintem teljesen emberi, normalis reakcio.Eppen ezert lesz az arab ferfi kedvese, mert ezzel pukkasztja a csaladot, kikesziti oket.2 honapos , babat var, amikor a halala bekovetkezik, a gyereket nem szulheti meg, nem hozhat masik vervonalt a csaladba.Ugyanugy, mint egyeb kulturakban a keveredest itt sem toleraljak, utban van, balesetet kell szinlelni. Akkor tudtam, hogy nem baleset, amikor a ferfi, Karoly, kiszall a repulobol Parizsban, lattam az arcan.Nem ertettem mit keres ott, nem voltak barati, jo viszonyban.A vilag gyaszolt, es a vilagnak volt ot vilagra valo kerdese, hogy miert O, es mi tortent valojaban, amire azota sem kapott senki valaszt....

Most itt van ez a lany, aki 29 eves, a kedvese is, aki nem hazudja a szerelmet, tudatosan,szandekosan vart, amig teljesen a parjara, a hazassagra tud majd figyelni, nem rabolja el tanulas, egyeb kotelesseg.Minden mozdulatuk beszel, arulkodik, mindig egymasra neznek, vagy ha az egyik eppen nem, de a masik szeme rajta van, vigyazzak egymast.Tokeletes, belekothetetlen, rendezett maganeletuk van, kulon is, es egymas fele is.Hiszek ennek a fiunak, fiatalembernek, hercegnek
, hiszek benne. Hiszem, hogy boldogok maradnak, mert jo latni ilyet,mert jo tudni, hogy ilyen is van, hogy 9 ev utan is ugy kepzeli Vele akarja leelni az elete hatralevo reszet, ami pentek utan fog kezdodni..ugy legyen!