Wednesday, January 6, 2010

birtoklási vágy/2




Kisviragnak :)



"Valóban a birtoklás szinonimája a használat lenne? Én úgy vélem, attól függ, miről beszélünk. Egy pulóver lehet a miénk, és használhatjuk. Ha egy emberre azt mondjuk, Ő a miénk, az valóban egy fajta birtoklás, mert lehet a részünk, de csupán a miénk nem, hiszen nem én mondom meg, mit csináljon, mikor legyen jó és rossz. Nem veszem le a polcról, mert most épp kell, s nem teszem vissza, ha meguntam. Az embert, társat sosem használhatjuk, ebből kifolyólag sosem birtokolhatjuk"

A birtoklas szinonimai a kovetkezok;tulajdonos, tulaj, gazda..nagyjabol tisztaban voltam veluk, de utana neztem, most kivetelesen.Azt hiszem sokunkban csak negativumkent el ez a fogalom, es itt most csak szemelyhez kotom, semmi targy vagy egyeb penzre valthato ertekre nem gondolok.
Bennem a hasonlo elojelu rossz erzest megis a hasznalat szo valtja ki(ami nem a szinonimaja), amikor szemelyhez kotik.Ismertem valakit, aki gyakran emlitette es mintha meg buszke is lettt volna erre a felfedezesere.Talan ezert is szuletett az elso bejegyzes, hogy kiirjam magambol, a rossz erzest, amit kivaltott.Nem allitom, hogy nincs ilyen ember, aki csak hasznalja a masikat, mert van, azt hiszem velem is megesett mar, sokszor is.Nem tulzok ha azt allitom, az ilyen ember annyira birtokba veszi a masikat, hogy jogot erez a hasznalatara.Itt nem feltetlenul csak no-ferfi kapcsolatra gondolok.Olyan csalodokban is elofordul pl, ahol tobb gyerek van.
Megis magam reszerol a birtoklasrol irnek, a jo reszerol.Ha azt mondja az egye'n, hogy a fiam, a felesegem, a ferjem, akarhogy nezzuk, nyelvtanilag birtokos jelzo, es a valosagba atultetve is, mert nem a mase, az en fiam, vagy az en gyerekem.De nincs ebben semmi rossz, sot, ha halljuk a hangszint itt ott meg buszkeseg is kicseng.Ha magam kenye kedve szerint mozgatnam, akkor nem csak csunyan hasznalnam, de nem birtokolnam, hanem kisajatitanam, na az a kevesbe vonzo resze.
Amikor bemegyek a konyhaba es tobb fogasos menut keszitek, birtokolom a konyhat, sot ki is sajatitom, de a vegeredmeny csupa jo lesz.

Amikor szeretkezunk, birtokba vesszuk a masik testet , jot teszunk vele, szeretjuk, a szoban is benne van.
Engem csoppet sem bant, ha azt mondjak "Az en parom", sokkal inkabb az, ha sehogyan nem jelolne meg.Csak a kepzeletre lenne bizva, ami ugye szabad, es meg ha jo is, hogy szabadon csaponghatunk, de eleg sokszor nem pontos. A jofele birtoklasnak az en kepzeletemben van le nem irt szabalya, mert ha az en gyerekem, akkor kolcsonhataskent igazodunk ehhez a szabalyhoz, mindent nem lehet rendeletekbe onteni. Nagyon sok olyan van az eletben, amit nem feltetlenul elvarasbol vagy egyeb rank eroltetett szabalyok miatt teszunk, hanem mert emberek vagyunk, belulrol kell fakadjon, magunktol.
Egy kapcsolatban, vagy legyen parban, azt hiszem eppen az a szep, es azert kapja a nevet, mert eppen attol lettek Ok egy, mert edes teherkent viselik, azt ami masban a rossz izut valtja ki. Amikor valaki ezt nem vallalja fol, vagy mar nem vallalja, hogy O az en parom, mi egy par vagyunk, ott soha nem is beszelhettunk rola, vagy idokozben megvaltozott.
Talan zarhatom azzal a gondolattal, hogy szemelyhez, esemenyhez kotoen mindig mindenkinel mast jelent, ezert szeretek en birtokolni:)

foto:kedvenc fotom B.-vel, a kepen, ebben a korban(2 honapos)birtoklom, csak az enyem, es nem banta:)